Segovia är en stad att förälskar sig i. Den är charmig, vacker och ser i allmänhet ut som om syftet med den är att göra invånare och besökare glada.

Det första man ser när man kommer till Segovia är den enorma akvedukten som löper från Plaza de la Artillería till Plaza del Azoguejo, som är stadens definitiva trafikknutpunkt. Den byggdes av romarna för snart 2 000 år sedan och är en av Spaniens största turistattraktioner. Det äventyrliga byggnadsverket, som mäter över 28 meter vid den högsta punkten, består av totalt 20 400 stenblock, som skapar vackra valv i två våningar – byggt helt utan murbruk eller annat bindemedel. Man ledde vattnet från Riofrío, 18 km bort från staden, genom ett vackert landskap, fram till Segovia. Akvedukten sägs ha haft en kapacitet av 20-30 liter per sekund. Men ingen vet varför denna fantastiska akvedukt faktiskt byggdes. När romarna, av en eller annan mystisk anledning, byggde denna imponerande akvedukt bodde det bara ca 100 människor i Segovia. Den bästa förklaringen man kunnat komma på är att de kanske planerade att anlägga en stor stad i området. 

Akvedukten och Segovias gamla stadsdel togs upp på Unescos världsarvslista redan 1985.

Värt ett besök

Alcazár de Segovia, stadens vackra slott, har haft stor betydelse i den spanska historien, bland annat för att det var här som Isabella av Kastilien kröntes till drottning 1474. Genom äktenskapet med Ferdinand II av Aragonien slogs dåtidens två starkaste riken på den iberiska halvön ihop. Efter återerövringen av Granada 1492, samma år som Columbus upptäckte Amerika, växte Spanien och blev världens rikaste land. I dag innehåller borgen bland annat ett fint militärmuseum och det är i sig en stor upplevelse att bara gå runt i slottets salar och torn, och se hur överklassen levde för över 500 år sedan. Det sägs att Walt Disney fick inspiration från just Alcázar de Segovia till sitt ”Disneyslott”.

Catedral de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos, den vackra kyrkan, som till vardags kallas La Señora eller La Dama, på grund av sin skönhet och elegans, stod färdig 1577. Byggnaden har många olika kupoler och spiror, och kvällstid är den upplyst och liknar någonting från ett äventyr. Den står på stadens högsta punkt, vid Plaza Mayor, och dess kyrktorn är nästan 90 meter högt, så det är lätt att se från det mesta av staden och de närliggande områdena.

”Dekoration”-bilden. | Den 2 000 år gamla akvedukten är en av Spaniens största sevärdheter.

Medeltidens skyskrapor

Segovia är härligt och kompakt, och de flesta sevärdheter, bortsett från den gamla borgen, ligger mellan Plaza Mayor och akvedukten. Att gå runt här är trevligt. Man går förbi små butiker och mysiga caféer mellan de historiska byggnaderna, som ligger på rad. Vid Plaza de Medina del Campo ligger Iglesia de San Martín med en fin staty av Comunero-ledaren Juan Bravo – rebell och folkhjälte, som avrättades 1521, 38 år gammal.

Precis nedanför står Torreón de Lozoya, ett torn som byggdes på 1400-talet och som byggdes om ett par hundra år senare. I dag är det ett kombinerat museum och galleri. Kanske var det en av dåtidens ”skyskrapor”?`

Lite längre ned ligger Casa de los Picos, direktöversatt: Huset med Spetsar. Spetsarna, som sticker ut ur väggarna, har verkat både som försvar och dekoration. På andra sidan gatan ligger Palacio Conde Alpuente, som sägs ha Segovias vackraste fasad. Byggnaden är från 1500-talet och administreras nu av det centrala arbetskontoret för Kastilien och Leon. 

Segovia har också ett liv utanför de gamla stadsmurarna. Det rekommenderas att avlägga tid till att promenera runt på moderna och breda Avenida Acueducto, som börjar vid Plaza del Acueducto. Här finns det många caféer, barer och restauranger på bägge sidor av vägen och det är här som majoriteten av invånarna i staden befinner sig under siestan. Vi slog oss ned vid ett litet bord bland pratglada spanjorer och beställde en av de lokala specialiteterna: Cochinillo Asado de Segovia, stekt spädgris. Efter att ha provat flera viner, som en trevlig servitör rekommenderade, beslutade vi oss för att flytta vårt Spanien-hus från Málaga till Segovia…

La Santa Iglesia Catedral de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos, den vackra kyrkan, som till vardags kallas La Señora eller La Damapå grund av sin skönhet och elegans.

Fakta: 

Segovia ligger 13 km nordväst om Madrid och är huvudstad i provinsen med samma namn, i regionen Kastilien och Leon. Staden har ca 56 000 invånare och är mest känd för den 2 000 år gamla akvedukten, som är en av Spaniens största turistattraktioner. Läs mer här: visitsegovia.turismodesegovia.com/

Av Rikke Luell Printz

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.