Bostadsbloggen: Svenska skatteregler för din bostad i Spanien

Bostadsbloggen: Svenska skatteregler för din bostad i Spanien

Den normala gången för en svensk som flyttar till Spanien är att först åker till destinationen på semester ett par veckor. Sedan upprepar man detta under ett antal gånger tills man blir så förälskad ilandet att man köper en fritidsbostad, men har fortfarande kvar sitt huvudsäte i Sverige. Sista stegetär att man beslutar sig för att flytta ut från Sverige, både fysiskt och skattemässigt, och blir mantalsskriven samt fast boende i Spanien. Vad får då dessa olika steg för skattemässiga konsekvenser i Sverige? I den här artikeln tar jag upp skattereglerna för en svensk som köper en fritidsbostad i Spanien och fortfarande är skattemässigt bosatt i Sverige. Denna situation är ganska vanlig för svenskarna i Spanien. Man bor i sitt hus på Costa del Sol under delar av året men har inteskrivit ut sig ur Sverige. En i Sverige bosatt person som äger en spansk fritidsbostad drabbas av tvåsvenska skatter. Den ena skatten avser uthyrning och den andra avser försäljning.

Skatt på hyresintäkter

Detta gäller även om man inte hyr ut sin lägenhet eller villa. Av den spanska skattemyndigheten blir man ändå betraktad som om man i verkligheten uppburit hyresersättning i kontant form, även om den aldrig varit uthyrd och aldrig har givit någon intäkt. Detta förmånsvärde är 2 procent avfastighetens taxerings värde, på spanska valor catastral. I Spanien förväntas man kvartalsvis deklarera sina hyresintäkter på skattemyndighetens blankett 210. I korthet innebär de svenska skattereglerna att hyresintäkten i Spanien tas upp som inkomst och sedan görs baraschablonmässiga avdrag för kostnaderna. Av hyresinkomsten är de första 40 000 kronorna fria från skatt. Om hyresinkomsten är högre än 40 000 kronor beskattas hyresintäkten med ett avdrag på 20procent. Eftersom även Spanien anser att inkomsten ska deklareras där, så har Spanien förtur till beskattningen eftersom bostaden är belägen i Spanien. Den spanska skatt som du har betalat hardu tillgodo i den svenska deklarationen.

Kapitalvinstskatt vid försäljning

Den dag du säljer din spanska bostad vill även svenska staten ha en kapitalvinstdeklaration (tidigare benämnd reavinstdeklaration) där du deklarerar den vinst eller förlust du har gjort. En vinst beskattasmed 22 procent i Sverige. På den vinst som uppstår har säljaren tre månader på sig att betala kapitalvinstskatten på 19 procent till den spanska skattemyndigheten. Den som köper fastighet ärenligt lag skyldig att betala 3 procent av köpeskillingen till skattemyndigheten som ett förskott på en eventuell reavinst, varför säljaren endast får ut 97 procent av köpesumman. De 3 procent som köparen har betalat direkt till skattemyndigheten har säljaren självfallet tillgodo i sin korrektakapitalvinstdeklaration. Eftersom bostaden är belägen i Spanien har Spanien förtur till beskattningen. Den i Spanien erlagda skatten har du tillgodo i Sverige. Så i praktiken kan den svenska skattenuppgå till mellanskillnaden mellan 22 och 19 procent, alltså med 3 procent.

Av Sven Källström

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.