SWEA Marbella, Costa del Sol 30 år!

SWEA Marbella, Costa del Sol 30 år!

Oktober 2021 är en mycket speciell månad för SWEA Marbella. I år, närmare bestämt den 14 oktober, firar nämligen föreningen 30 år på kusten!

Detta uppmärksammas med fest för Sweorna, med medbjudna gäster, och speciellt roligt är att några av dem som var med och startade föreningen på kusten fortfarande är med som medlemmar i dag!

Tillsammans igen

Under hela hösten hålls ett spännande program som äntligen, efter tiden som covidpandemin omöjliggjort möten, återigen kan förena kustens Sweor kring luncher, utflykter, vandringar m.m. Men alldeles speciellt blir det alltså den 14 oktober.

”Det känns jätteroligt att kunna samlas igen. Jubileumsfirandet blir både fest och kick off för att vi kan träffas igen. Det kommer bli ett minnesvärt firande”, säger Monica Tinggård, ordförande för SWEA Marbella.

Överraskningarnas tecken

SWEA Marbellas jubileumsfest går i överraskningarnas tecken, så inte mycket kan avslöjas. Men nämnas kan att det blir många roliga, spännande och festliga inslag, musik, samt gott att äta och dricka.

För 30 år värt att fira!

SWEA i världen

SWEA är en förening som grundades av Agneta Nilsson i Los Angeles 1979. I dag finns SWEA globalt och har över 6 000 kvinnor som medlemmar i ett 70-tal olika avdelningar i ett 30-tal länder på fem kontinenter. Tanken är att ge stöd vid utflyttning och flytt mellan länder, samt välkomna och stötta vid återkomst till Sverige, och många kvinnor genom åren har glatt sig över gemenskapen och nätverket över hela världen. SWEA är både vänskap, stöd och kompetens.

Mer än luncher

Föreningen har blivit ett sätt att träffas på samt ett skyddsnät med länkar över hela världen, samlat kring det gemensamma språket – svenskan, det gemensamma ursprunget och kulturarvet. Här tåls det att säga, att man inte måste vara svensk för medlemsskap, men svensktalande. Föreningen är i dag den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige.

SWEA handlar dock inte bara om medlemsaktiviteter och stöttande. Varje år donerar föreningen globalt drygt 2 miljoner svenska kronor till projekt med svensk anknytning samt till utbildning genom stipendier, och på lokalt plan har SWEA Marbella många gånger stöttat både Svenska kyrkan Costa del Sol och de svenska skolorna på kusten.

Dessutom används SWEA:s internationella nätverk av många personalavdelningar på multinationella företag, då lokala SWEA-avdelningar har viktig kunskap och lokalkännedom, som underlättar för familjer vid utlandstjänst. Och inte minst, och tack vare att SWEA finns på så många platser i världen, utgör föreningen en viktig roll i svenska Utrikesdepartementets krisberedskapsplan.

Internationellt och lokalt

”I dag är det inga konstigheter att flytta internationellt. Men det var helt annat för kvinnor att flytta utomlands förr, och SWEA blev ett viktigt nätverk för svenska kvinnor i världen, både som stöd, för vänner och även yrkesmässigt. Och denna roll har SWEA fortfarande. SWEA är ett utmärkt sätt att hitta vänner och förkovra sig i ämnen som tas upp under föredrag, komma ut på utflykter m.m. SWEA är helt enkelt ett internationellt systerskap som skapar möjligheter”, berättar Monica Tinggård, som är säker på att det är den världsvida vänskapen som gör att SWEA lockar så många. ”Vi känner verkligen att det finns en gemenskap och att vi finns där för varandra världen över. Det är nog det internationella perspektivet ihop med det lokala engagemanget som gör att det lyckas”, säger hon.

En förening i tiden

Just det yrkesmässiga betonar Monica Tinggård, som berättar att SWEA Marbella vill vara ett nätverk för alla åldersgrupper, även yngre, yrkesverksamma svensktalande kvinnor: ”Vi ser hela tiden på vad vi kan göra för våra medlemmar och här på Costa del Sol råder det ingen tvekan om att många yngre och yrkesverksamma flyttar hit. Då kan SWEA Professional vara ett jättebra sätt att få kontakt med andra yrkesverksamma, men även för att få kontakt med någon som kan fungera som mentor. Hos SWEA har vi ju oerhört mycket erfarenhet och kompetens, så ska man t ex flytta till Spanien kan man få en privat mentor, som coachar en i processen.”

En annan lokal temagrupp som Monica Tinggård berättar är i startgroparna går under namnet Hälsa, med fokus på just träning och hälsa.

Ett fyrfaldigt leve för SWEA Marbella, Costa del Sol,
hurra, hurra, hurra, hurra!

Vill du veta mer om SWEA Marbella och eventuellt medlemsskap, se: www.marbella.swea.org

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.