Topp 5 anledningar: varför du ska anlita en advokat

Topp 5 anledningar: varför du ska anlita en advokat

Av Natalia Iturbe och Dan Hjortsø
Dana Legal Consulting

Det finns många anledningar till varför du bör kontakta en advokat när du ska köpa en fastighet, speciellt i ett land där processen och reglerna är andra än dem du är van vid i ditt hemland. Dana Legal Consulting har många års erfarenhet kring detta. Vi vet hur viktigt det är att veta varifrån klienten kommer då vi på så sätt kan ge klienten rådgivning som hen förstår – och här refererar vi inte bara till språket.

Här är våra Topp 5 anledningar varför du ska anlita en advokat vid fastighetsköp:

1. Oberoende/opartiskhet.

Oberoende och opartiskhet är grundläggande för en advokat. Advokaten har inget egenintresse i själva transaktionen utan enbart i de juridiska frågorna samt det som är bäst för advokatens klient. Advokatrådgivning omfattas av ansvarsförsäkring.

2. Säkerhet/skydd.

Köpprocessen är enkel men i den ingår många juridiska aspekter som det ska tas hänsyn till. En advokat kan göra en komplett juridisk undersökning och ser till att förbetalda belopp och ersättning återbetalas vid eventuellt avbrutet kontrakt. Advokaten kontrollerar att säljaren är den rättmätiga ägaren till fastigheten, om det finns några skulder kopplade till fastigheten, utarbetar det bästa kontraktet, ser till att fastigheten är laglig…

3. Minimerar kostnaderna.

Bra juridisk hjälp ser även till köparens förutsättningar samt möjligheten att minska kostnader, som t ex att tillämpa 2 % skatt i stället för 7 procent, fördelarna med att bilda ett bolag eller eventuella kostnadsavdrag vid uthyrning av fastigheten. Det är även värt att tänka på frågor kring arv.

4. Säkerhetsfrågor.

En advokat kan och bör även ge användbar rådgivning kring frågor relaterade till köpet men som inte utgör en direkt del av det. En del tjänster är nödvändiga för köp av bostad som t ex öppnande av bankkonto samt ansökan om NIE-nummer, men det ska även tas hänsyn till om den utländska köparen ska bo fast i Spanien, om klienten är skatteskyldig i landet och om det för köpet är mer fördelaktigt att registrera ett spanskt bolag.

5. Enkelt och bekvämt.

Att köpa fastighet är tidskrävande. Att anlita en advokat underlättar processen samt sparar tid. Ett annat både tids- och pengasparande verktyg är att ge advokaten fullmakt så att advokaten kan utföra alla ärenden å kundens räkning, och kunden kan skriva under den i sitt hemland.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.