Tro, hopp och avgiftning

Tro, hopp och avgiftning

Vi träder nu in i årets första sommarmånad. Efter den långa period som vi varit helt instängda har en del av oss blivit övertygade om att vi har behov av att ta tillvara på vår hälsa i en värld där god hälsa är allt mer ett undantag än det normala. 

Miljön runt omkring oss har förändrats under de senaste många åren och den förgiftande bördan av vår moderna livsstil hotar vår vitalitet och hälsa på alla områden, både fysiskt, psykiskt och mentalt…


För många av oss har denna långa ofrivilliga instängning bidragit till att väcka samt uppmärksammat oss på vikten av att leva ett liv utan sjukdom. På ett annorlunda sätt är vi redo att tänka själva, ta ansvar för vårt liv och vår hälsa. En hälsosam kost och pågående avgiftning är nödvändig för att trivas i vår nuvarande miljö, så att vi kan leva ett hälsosammare och längre liv.

Jag tror, och hoppas, att vi alla blivit mer medvetna om att själva ta ansvar för vår hälsa, att ta vår hälsa i egna händer i stället för att vänta på eventuella sjukdomskriser. 

Varje organ spelar en vital roll i vår kropp

De fyra viktigaste organen i kroppen relaterade till avgiftning är:

 1. Lever
 2. Matsmältningssystem (tarmsystemet från munnen, matstrupen, magen, tarmarna till ändtarmen)
 3. Njurar
 4. Huden, som är det största avgiftningsorganet.

Beträffande avgiftning är levern och tarmsystemet viktigast. Så om dessa två organsystem inte fungerar ordentligt är kroppen väldigt sårbar och mottaglig för olika sjukdomar.

Under de senaste 10-15 åren har vi sett en signifikant ökning av olika kroniska sjukdomar. En bidragande orsak till detta kan vara att det under de senaste många åren utvecklats miljontals nya kemikalier. Jag har läst att fler än 32 miljoner syntetiska kemikalier används i den globala ekonomin. Detta har skapat en giftig värld som du inte kan komma undan oavsett var du lever. Du påverkas av föroreningar genom luften du andas, vattnet du dricker och maten du äter. Jag tror att det är en av orsakerna till att vi ser ett ökat antal sjukdomar.

Vi kan inte göra mycket åt ovanstående i vår vardag, men var och en av oss kan komma långt, rent hälsomässigt, genom att effektivt aktivera våra avgiftningsorgan på bästa, möjliga sätt. Vår kropp är rimligt bra på att läka sig själv.

Om du vet att du har en sjukdom eller tungmetallbelastning och vill avgifta den ska du inte göra det själv. Se i stället till att få hjälp av en duktig läkare eller annan terapeut, som är utbildad i tungmetallavgiftning.

Produkterna som nämns här nedan är menade som hjälp till självhjälp i ditt dagliga välmående.

Kosttillskott

 • Chlorella är ett 100 procent ekologiskt kosttillskott. Det är en encellig alg som lever i färskvatten, och en så kallad mikroalg. All Chlorella är inte samma sak. Det är viktigt att du väljer utefter kvalitet. Den odlas i stora färskvattenbassänger, där den torkas och pressas till tabletter utan tillsatser eller tabletthjälpmedel. Den har ett högt innehåll av lättupptagliga näringsämnen med vitaminer, mineraler, Omega 3, proteiner, klorofyll, fibrer m.m. Vidare har undersökningar visat att den har många avgiftande egenskaper vid t ex kvicksilverbelastning och andra tungmetaller. Fungerar även bra mot förstoppning. Chlorella kan användas av alla åldrar, från barn till äldre.
 • Spirulina är också en alg. Den anses också kunna användas som en effektiv utrensningskur. Medan chlorella är mer grön är spirulina mer blågrön. Många frågar om skillnaden mellan dessa två. De har mycket gemensamt och ändå är de mycket olika. Chlorella innehåller mer klorofyll än spirulina.
 • Chlorella är encellig med egen kärna. Spirulina å andra sidan har ingen kärna. Spirulina växer i både salt- och sötvatten och vill gärna ha massor av solsken. Chlorella är kanske lite svårare att smälta jämfört med spirulina, men cellväggarna har brutits ned hos chlorella. Det finns inte många skillnader mellan de två algerna. Man kan säga att de kompletterar varandra. Det kan vara en bra idé att använda bägge algerna och skifta mellan dem. Man kan också köpa pulver vari båda algerna finns och är blandade. 
 • Maskros kan vara bra hjälp vid ansamlingar av slaggprodukter och ses som en viktig läkeört. Den är mycket vätskedrivande och därför ofta ett bra medel mot gikt. Till skillnad från vätskedrivande mediciner innehåller den kalium, som annars sköljs ut med vätskedrivande medicin. Den är blodrenande och kan hjälpa vid eksem och andra hudåkommor. Den är milt laxerande och bra till att stimulera lever och gallblåsa. Det sägs också att den kan hjälpa till att förebygga njursten.
 • M. Markussen hävdade till och med att den kunde hjälpa mot radioaktiv strålning, vilket sägs vara aktuellt i dag.
 • Som någonting relativt nytt och lovande framställs det nu ett maskrosextrakt som är fermenterat med mjölksyrebakterier. Det är opastöriserat och innehåller varken alkohol eller andra tillsatser, och dessutom är det 100 procent ekologiskt och veganskt.
 • Nyligen har det också gjorts ett färdigt avgiftningsprogram för en 5-dagarskur. Jag har ingen erfarenhet av produkten, men det sägs att kuren har en snabb, utrensande effekt. Den ökar upptaget av näringsämnen och förbättrar tarmfloran. Den är gluten- och sockerfri. Den innehåller psylliumhusk och inulin och är utvunnen ur växter. Produkten baseras på ett patenterat 2QR och verkar också som en probiotika. Kuren består av fem påsar med Detoxner-mix samt 20 brustabletter som ska drickas. 
 • Mariatistel med högt innehåll av silymarin och kronärtskocka är andra avgiftande ämnen, och bägge har en fantastisk läkande effekt på levern.

Kosten

 1. Det kan gott och väl löna sig att investera i din hälsa. De gamla kloka orden, myntade för många år sedan av den grekiska läkaren Hippokrates: ”Vår mat ska vara vår medicin och vår medicin ska vara vår mat” är fortfarande högst sanna och aktuella och bör värderas samt efterlevas på bästa sätt. Ordspråket: ”du är vad du äter” anses vara sanning av många.
 2. Ät mest ekologiskt. Ekologiska livsmedel är fria från alla former av kemikalier i så stor utsträckning som det är möjligt. Jag är övertygad om att ekologiska livsmedel är hälsosammare än konventionella livsmedel. Antalet människor som föredrar ekologiska livsmedel ökar också hela tiden. För mig personligen tycker jag om att veta att maten jag äter är ekologisk, som t ex ekologiska äpplen eller annan frukt, liksom grönsakerna och även köttet. Det känns bra att köttet jag äter inte kommer från djur fullproppade med steroider, antibiotika eller hormoner, och så har de förhoppningsvis haft ett bättre liv också. Jag tycker om vetskapen att jag, så vida det är möjligt, inte stoppar giftiga ämnen i min kropp.
 3. När jag tänker avgiftning, brukar jag ofta dricka ”gröna juicer” av grönsaker. Fruktjuice får man vara lite försiktig med då det lätt kan påverka blodsockret. Juice med rödbeta rensar blodet väldigt effektivt och kan blandas med alla gröna grönsaker, som t ex persilja, olika sorters kål, vattenkrasse, stjälk- och rotselleri. Ovanstående fungerar bra till att rensa magen. Är du hungrig och vill ha en juice som du blir mätt av kan du t ex tillsätta lecitingranulat, vetekli, pumpa- och solrosfrön samt linfrön.
 4. En stor fråga för många människor är: vad är bra att äta? Det finns oerhört många dieter som t ex Paleo, Blodtypsdiet, diet mot för högt blodtryck och kolesterol, vegetarisk, vegansk, makrobiotik, anti-aging, ja listan är ändlös. Det är inte konstigt att vi känner oss totalförvirrade. För att göra det hela en liten smula enklare har jag själv några tumregler:
 • Maten får inne innehålla smak- och andra syntetiska tillsatser eller konserveringsmedel. 
 • Jag läser ofta innehållsförteckningen på maten. 
 • Jag föredrar mat som innehåller bra protein och inte för mycket kolhydrater.
 • Jag jobbar hela tiden med att undvika allting som är socker, speciellt vitt socker som jag anser vara rent gift.

Tips

Kroppens organ genomströmmas av energi under alla dygnets 24 timmar. Varje organ har en period på två timmar när just det organet är speciellt aktivt. T ex har levern sin aktiva period mellan kl. 01-03. Levern står också för känslor som ilska, irritation, stress och missnöjdhet. Känslor som jag tror att vi är många som upplever i dessa svåra tider. Missnöjdhet kan resultera i att det upplevs sömnproblem under just denna period, eller så kan vi ha aggressiva drömmar. Är levern trött uppstår det också lättare depressioner. På grund av detta kan det vara bra att se till att hjälpa levern genom att gå och lägga sig tidigt, bästa tiden för läggdags är mellan kl. 22-23.

En bra avgiftning kan också vara att skämma bort dig själv med en skön massage eller bada bastu. Jag har ofta funderat om finländarnas styrka bland annat bottnar i att de ofta badar bastu, det fungerar nämligen som bra avgiftning. 

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.