Turistsäsongen 2020: Sol och mörka moln över Costa del Sol

Turistsäsongen 2020: Sol och mörka moln över Costa del Sol

Efter ett par månader med Lockdown, och en långsam plan med lättnader för hela Spanien, kan Costa del Sol ta emot årets första turister om några veckor. Naturligtvis grundar detta för glädje, att kunna hälsa välkommen tillbaka, men för årets turister blir det också ett välkommen till flertalet hittills osedda restriktioner och förhållningsregler.


Han är helt klart inte pessimistisk – han är bara realistisk. Nyligen hölls en presskonferens under vilken Luis Callejón, ordföranden för Costa del Sols hotellägarförening (Aehcos), tydligt förklarade situationen för årets turistsäsong. 

”Den nationella turismen går inte helt förlorad, men vi kommer att få färre internationella turister än någonsin och våra hotellgäster får en upplevelse som de aldrig tidigare upplevt”, garanterade han.

Kom ihåg matsäck

För att kunna återöppna hotellen på Costa del Sol har vartenda hotell tvingats anta nya rutiner och strukturer för att leva upp till regeringens säkerhetskrav. Detta är någonting som hotellens gäster kommer att märka – redan vid incheckningen. Vid receptionen ska det nämligen hållas avstånd, vilket kommer att vara markerat på golvet. Kommunikationen med receptionisten ska ske genom en glasskärm och alla nyckelkort ska desinficeras innan de lämnas ut till hotellgästen och likaså när de återlämnas.

Väljer man som gäst att ta hissen till sitt rum får man inte åka hiss tillsammans med andra hotellgäster. När man tillslut kommer fram till sitt rum och kliver in över tröskeln kan man å andra sidan vara säker på att det är rent. De nya hygiennormerna innebär att hotellens städpersonal nu måste spendera nästan dubbelt så mycket tid på att städa vartenda enskilda hotellrum jämfört med tidigare. Detta gäller också alla hotellets övriga faciliteter, även köket, trots att restaurangens matsal inte får användas. Alla gästernas måltider måste beställas i förväg och maten ska ätas individuellt eller tillsammans med reskamraterna. Måltiderna förbereds allstå som en slags take away. I de gemensamma utrymmena, som t ex pooler och gym, måste gäster hålla två meters avstånd till andra gäster. På detta sätt efterlevs även kravet om att utnyttja maximalt 50 procent av kapaciteten för de gemensamma utrymmena. Det blir med andra ord långt ifrån trångt, om man vill ta sig ett dopp i hotellpoolen. Trångt blir det inte heller på Costa del Sols stränder.

Hotellens kapacitet regleras baserat på om Málagaprovinsen stannar i Fas 1 eller löpande avancerar till Fas 2 och Fas 3. Oavsett vilken fas vi befinner oss i kommer hotellens kapacitet att vara begränsad, och det tas hittills osedda förhållningsregler för att minska smittorisken av Covid-19. Det är slut med stora bufféer, överfulla simbassänger och långa köer i receptionen.

Vamos a la playa

Både Junta de Andalucía och provinsens kommuner har arbetat intensivt den senaste tiden för att förbereda återöppnandet av stränderna. Till skillnad från förr har förberedelserna i år inte handlat om rengöring och montering av duschar, toaletter, papperskorgar och andra faciliteter. Resurserna har däremot lagts på att utveckla nya appar, drönare och sensorer som ska säkra att det inte kommer för många människor till stränderna på en och samma gång – samt att strandgästerna håller korrekt avstånd till varandra. Vidare är planen att både livräddare, lokalpolis och volontärer ska hjälpa till med att kontrollera och säga om strandgäster befinner sig för nära varandra. Dessutom är tanken att strandgästerna endast får vistas på stranden ett bestämt antal timmar om dagen.

Costa del Sols kilometerlånga stränder kan först öppna när vi träder in i centralregeringens Fas 2 för återöppnande av landet. Förhoppningsvis sker detta redan i början av juni för hela Málagaprovinsen. Men trots att solen skiner lite över Costa del Sol igen hänger det fortfarande tunga, mörka moln över hotellbranschen.

Hårt arbete framöver

Enligt hotellägarföreningen kommer många hotellägare att välja att inte öppna sina hotell, helt enkelt för att det inte lönar sig. 

”Loppet är kört för i år. Vi kommer att kunna hämta in max 10-20 procent av det som förlorats”, uppskattar Luis Callejón, från hotellägarföreningen Aehcos. Han hänvisar till att nästan hela den nationella turismen har egen bostad på Costa del Sol eller har till vana att hyra en ekonomiskt fördelaktig semesterbostad. Därtill tillkommer att antalet flyg utifrån kommer att vara symboliskt lågt jämfört med tidigare år. 

”Det är som att komma ut ur ett krig. Vi börjar från början – helt från början. Vi ska nog ta oss helskinnade igenom detta, men det kommer att ta tid”, menar Luis Callejón. Han har varit med om kriser förr, men ingenting som kan jämföras med denna.

”Varumärket Costa del Sol är känt i hela världen och det är inget som helst fel på det. Men det kommer att ta minst tre år för vår bransch att återhämta sig till den nivå vi såg 2019”, uppskattar han och förklarar: ”Vi får inte bara färre turister i år, priserna på hotellrum kommer också att störtdyka i kampen om de få turister som kommer i år, och nästa år. Så är villkoren på en fri marknad.”

Luis Callejón uppskattar både regeringens och Junta de Andalucías bidrag till sektorn men betonar att det kommer att ta några år innan hotell- och turistbranschen återigen kommer att kunna omsätta och skapa de 22 000 arbetstillfällena som branschen genererade i Málagaprovisen förra sommaren.  

Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.