Spanien efter pandemin – vad kan vi förvänta oss?

Spanien efter pandemin – vad kan vi förvänta oss?

På bara kort, kort tid har hela världsbilden förändrats på grund av coronaviruset. I Europa började det med Italien, som drabbades hårt, och jag minns det som igår när några vänner frågade mig om hur kan funderade kring att resa från Sverige till Spanien – skulle de avboka sin semester eller var Spanien tryggt? Då var mitt svar att Spanien var tryggt, man skulle undvika Norra Italien, men annars var det tryggt att resa och njuta av semestern. Vad fel man kan ha! Som bekant blev Spanien snart ett av de länder i världen som drabbades hårdast av coronaviruset, och det kommer onekligen att ta lång tid innan krisen är över, både för Spaniens del och globalt. När krisen en dag är över kommer alla länder att uppleva ringarna på vattnet under en lång tid, på olika sätt, och en del länder kommer att möta större utmaningar än andra. Vad kan vi förväntas oss ske i Spanien?

Det måste sägas, att i förväg vet ingen hur det kommer att gå. Det är alltså ingen som har kunnat sia om framtiden i en kristallkula. Men jag vågar i alla fall dela med mig av några av mina tankar om hur framtiden kan komma att se ut i Spanien när pandemin är under kontroll och vardagen återvänder.

Konsument- och samhällsekonomi

Det råder inga tvivel om att Spaniens ekonomi drabbas hårt. Ekonomin i landet var inte den bästa föra coronakrisen och redan ses stora effekter med höga arbetslöshetssiffror och mörka framtidsutsikter. Många företag har tvingats vrida om nyckeln för sista gången och fler kommer att följa. Köpkraften sjunker och i vilken grad staten kan stötta företagare genom krisen och omedelbart efter den är avgörande för hur lång tid det tar för landet att komma i någorlunda balans igen. Vi vet redan att det kommer att ta lång tid. Verksamheter med dålig ekonomi försvinner först men även friska företag kommer att kollapsa då krisen kommer att pågå en tid. Emellertid är det högst troligt att ägare till friska företag försöker att starta upp igen, så snart som möjligt, och eftersom staten stöttar och hjälper med kapital kan det lyckas relativt snabbt. Frågan är bara hur mycket staten klarar av att bidra, någonting som är mycket osäkert. 

Konsumtionen kommer att sjunka på grund av minskad köpkraft i samhället – synonymt med hög arbetslöshet – och speciellt konsumtion av så kallade lyxprodukter, det kommet att upplevas en mycket reducerad efterfrågan på produkter som människor kan klara sig utan. 

Resvanor och turism

Spanien är världens näst mest besökta land efter Frankrike och 2019 besöktes Spanien av ca 82 miljoner personer, vara många ankom till Málaga flygplats. Rese- och luftfartsindustrin vad den första som drabbades av coronakrisen, innan den blev nästan allomfattande, och trots att vi människor säkert kommer att vara ivriga att resa igen när krisen är över, kommer krisen inte att vara över vid samma tidpunkt i hela världen. Det ser vi genom att titta på hur pandemins epicenter har flyttats från Kina till Europa och vidare till USA, varefter Afrika och Latinamerika följer.

Ingen vet hur snabbt länder får kontroll över situationen men i allmänhet kommer nog många, speciellt äldre, att tänka sig för både en och två gånger innan resor utanför det egna landets gränser en lång tid framöver. Så det är nog mer ett faktum att Spanien och turistindustrin kommer att se en stor nedgång den närmaste framtiden, med de konsekvenser som det kommer innebära för landets ekonomi i allmänhet. 

Sociala vanor

De sociala vanorna kommer att förändras. Tiden man hälsar som man gör i Spanien, med närkontakt och kindkyssar, är nog förbi, kanske för alltid. Det pratas mycket om ett coronavaccin inom 12-18 månader, men vad händer om det inte lyckas med att ta fram ett vaccin med 100 procent skydd? Ingen vet säkert och även om vi måsta ha hoppet kvar finns det risk för att vi måste leva med det nya coronaviruset som en del av vardagen, även i framtiden, som vi alltid gjort med influensa. Hemkontor och videokonferenser kommer att bli vanligare, även efter att det värsta av krisen lagt sig. Och detta kommer att påverka efterfrågan på kommersiella fastigheter och kontorslokaler, och kanske kommer vi vara ute och socialisera oss, äta på restaurang m.m. i mindre grad jämfört med innan spridningen av coronaviruset. Kanske är det hämtmat (take away) som blir framtidens stora restaurang-succé? Näthandeln kommer att öka, vilket kommer att skapa än större konkurrens till de traditionella, fysiska butikerna. Många saker som vi har tagit förgivet kommer säkert också att påverkas som t ex fotboll och idrottsarrangemang, konserter m.m. För de jättesociala spanjorerna, för vilka närkontakt är närmast en självklarhet, kommer detta att innebära stora förändringar. Det kan funderas över om vi får ett ”kallare” samhälle även i Spanien.  

Bostadspriser

Ingen tycker om att säga det högt, men bostadspriserna kommer att sjunka i Spanien. Brexit påverkar marknaden men det är en bagatell jämfört med coronakrisen. Och med sjunkande efterfrågan på bostäder, inte bara från andra länder utan även bland spanjorer, verkar det som om bostadsmarknaden kommer att få en törn större än under finanskrisen. Tiden kommer att utvisa vad som sker men att marknaden kommer att ändras i negativ riktning måste nog även världens mest optimistiska fastighetsmäklare erkänna. 

Kan allt bli som förr… igen?

Men trots dystra spådomar menar en del att samhället kommer att återgå till det normala ganska snart, även i Spanien. Men kan det verkligen det? Och än viktigare, vill vi verkligen det? När jag sitter och reflekterar över hur vårt samhälle var strax före krisen så faller tankarna in på att vi var på väg att bli en värld av självupptagna, egocentriska och arroganta människor, som hänsynslöst utnyttjade jordens resurser i jakt på evig tillväxt. Ekonomisk tillväxt, för annars är det recession, och det vill vi inte ha. Så stora materiella värden som möjligt var viktigt och vi brydde oss egentligen inte speciellt mycket om varandra, så länge som vi hade det bra själva. 

Kan vi lära oss någonting mycket viktigt av denna kris tro?

Av Tom Halvorsen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.