Utpressningsmail i omlopp: Så skyddar du dig

Utpressningsmail i omlopp: Så skyddar du dig

Dela

IT-brottslingar försöker i allt högre grad utnyttja corona-situationen för att lura godtrogna svenskar att svara på falska e-postmeddelanden.

Den överväldigande mängden av nyheter kring coronaviruset har skapat en ny våg av phishingattacker runt om i världen. Massor av e-post med phishing och utpressning skickas, där IT-brottslingar kräver pengar från mottagaren och påstår sig vara legitima organisationer med information om coronavirus. Samtidigt skapas falska onlinebutiker som försöker locka människor att köpa handsprit, handskar, munvatten och annan utrustning för att stoppa smittan.

IT-brottslingarna är mer aktiva än någonsin och deras bedrägerier är inte bara relaterade till corona-situationen.

På påskdagarna cirkulerade mängder av falska e-postmeddelanden, rena bedrägerier där de uppgav att de kände tillmottagarnas lösenord . Samt att man hotade att avslöja deras webbhistorik och skicka denna dokumentation till ”offrets” Facebook-vänner om de inte betalade.

Betala aldrig IT-svindlarna

Även om man ofta varnas för utpressningsmeddelanden och phishing i allmänhet, så finns det fortfarande många som faller i fällan, eftersom dessa e-postmeddelanden ser äkta ut och är skrivna på perfekt svenska. Tidigare var det relativt lätt att upptäcka de falska e-postmeddelandena eftersom de var fyllda med felstavningar och ofta hade översatts genomGoogle Translate.

– Man ska icke skämmas för att man blivit drabbad av internetbedrägerier. Tusentals svenskar gör det. Det viktigaste är att ha garden uppe när misstänkta e-postmeddelanden dyker upp. Klicka aldrig på några länkar i dessa e-postmeddelanden och kontrollera alltid om det är en avsändare du känner, säger IT-säkerhetsekspert Janus R. Nielsen från IT-företaget AnyTech365.

Det värsta man kan göra är att betala IT-brottslingar.

– Många exempel har setts på människor som har valt att betala svindlarna, varefter de kräver ännu mer pengar, även om man har betalat . Så börja aldrig överföra pengar till IT-svindlarna, säger Janus R. Nielsen.

Här är några tips från AnyTech365 för att undvika phishing: 

  • Svara inte på e-postmeddelanden eller meddelanden som ber om personlig eller ekonomisk information.
  • Tänk på att banker och andra stora företag aldrig kommer att be dig lämna dina lösenord eller kontoinformation via e-post eller telefon.
  • Öppna aldrig en bilaga och klicka aldrig på en länk i ett e-postmeddelande där du inte är 100% säker på vem avsändaren är.
  • Om du är osäker på om e-postmeddelandet är falskt eller inte, kontakta avsändaren.
  • Om du får ett e-postmeddelande från en känd organisation som tar dig till en webbplats ska du alltid kontrollera om URL: n matchar organisationens ursprungliga webbplats. Om länken är falsk kommer webbadresserna aldrig att vara desamma.
  • Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet så att du inte upptäcker transaktioner du inte känner till först efter sex månader. Kontakta din bank om du upplever något misstänkt.
Av AnyTech365

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.