Vad är blixt och åska egentligen?

Vad är blixt och åska egentligen?

Enligt otaliga reseguider är det cirka 330 soldagar om året på Costa del Sol, vilket bör innebära att det bara är ett fåtal dagar om året som det är dåligt väder. Om detta är sant eller inte ska vi låta vara osagt här. En sak är dock säker – med vintern i Spanien kommer regnet. Och när det regnar är det ofta blixtar och åska, ett naturfenomen som fascinerat människor i alla tider och som i alla gamla mytologier beskrivs som gudarnas verk och straff. Den grekiska gudakonungen Zeus straffade svekfulla gudar genom att kasta blixtar mot dem och Tor med sin hammare använde blixtar för att visa sin makt, bara för att nämna två.

Det var först i början av 1700-talet som man upptäckte vad detta naturfenomen egentligen är, nämligen elektriska urladdningar, eller gnistor, som det också kallas. Ja, blixten är faktiskt inget annat än en helt vanlig gnista, om än mycket, mycket lång och kraftig. Blixten uppstår när spänningen mellan ett område med positiv laddning och ett område med negativ laddning i atmosfären blir så stor att det utlöses en gnista mellan de två områdena. Blixtar kan utlösas mellan två områden inom samma moln, mellan två olika moln eller mellan ett moln och marken.

Det finns ingen entydig teori som förklarar hur moln laddas eller som förklarar alla delar av blixtfysik men den generella uppfattningen är att det bildas negativt laddade och positivt laddade partiklar inuti molnet. Detta sker genom otaliga kollisioner och friktioner mellan iskristaller och eventuellt hagel. Som regel samlas den positiva laddningen i övre delen av molnet medan den negativa laddningen samlas nedtill. När spänningsskillnaden inuti ett moln, mellan moln eller mellan moln och marken blir tillräckligt stor och isoleringsförmågan i luftlagret kollapsar så uppstår en blixt.

Och som alla vet – efter blixten kommer åska. Åskan uppstår som ett resultat av blixten, som värmer luften. Luften värms nämligen upp till flera miljoner grader i den kanal genom vilken blixten slår, vilket resulterar i att luften expanderar i enorm hastighet. När blixten sedan är över kyls luften snabbt ner samtidigt som den snabbt drar ihop sig. Den snabba expansionen och sammandragningen fortplantar sig sedan i alla riktningar från blixtkanalen, och det är denna ”chockvåg” som vi uppfattar som åska.

Man vet att ljudets hastighet är cirka 330 m/s. Det innebär att du kan räkna ut hur långt borta blixten är genom att räkna hur många sekunder det går från det att du ser blixten till dess du hör åskan. Om du hinner räkna till tre sekunder är blixten cirka 1 km bort. Anledningen till att du normalt inte hör en stor smäll utan i stället ett ganska lågt muller är att ljudet från olika delar av blixtkanalen når örat vid olika tidpunkter.

Det har gjorts ett antal studier som visar att strömstyrkan i en blixt kan variera mellan några 1 000 till 300 000 ampere. Så det kanske inte är så svårt att förstå att säkringarna i våra elskåp hemma – som tål ström från 10 till 80 ampere – kan få lite för mycket och att strömmen går när blixten slår ner.

I USA träffas drygt 500 personer av blixten varje år, vilket visar hur farligt detta naturfenomen faktiskt är. Du kan därför vidta några förhållningsregler om du är ute i åskväder:

– Ställ dig inte, eller gå inte, under träd för att undvika att bli våt.

– Var ej på platser där ditt huvud sticker upp över omgivningen, t ex om du befinner dig på en öppen slätt. Då är det klokt att lägga sig ner i terrängen.

– Fiska inte när det åskar. Du kan fungera som åskledare, blixtar kan ta vägen runt dig till vattnet.

– Använd inte telefonen.

– Bada inte. När du är ute i vattnet sticker ditt huvud upp så att huvudet utgör den högsta punkten och kan vara den punkt som blixten passerar genom på väg ner mot marken.

– Är du ute i en båt kan det vara bra att ta sig in till land, även om olyckor är relativt sällsynta i detta sammanhang.

– Den säkraste platsen att befinna sig i när det blixtrar är i en bil. Om blixten slår ner i bilen följer den karossen på utsidan och vidare till marken. Naturligtvis smäller det kraftigt och bilen får oftast punktering, men inuti själva bilen är du helt säker.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.