Varför ska flamencoklänningen vara röd i år?

Varför ska flamencoklänningen vara röd i år?

När vi hör ordet flamenco tänker vi på musiken, sången, dansen och kanske mest av allt den böljande kjolen på den traditionella flamencoklänningen. Precis som när det gäller allt annat mode finns det även mode när det kommer till flamencoklänningar, och detta ändras från säsong till säsong – när det kommer till färger, mönster, design, tyg och inte minst accessoarer. Inte på någon annan plats i Spanien tar folk la moda flamenca (flamencomodet) på mer allvar än här i Andalusien, där flamencoklänningen mer eller mindre ses som en regional folkdräkt.

Bara klänningen i sig själv kan kosta från några hundra euro för en fabriksgjord, syntetisk Hecho en China (gjord i Kina)-kopia som kan köpas på marknaden, till handsydda och specialdesignade Haute Couture-modeller för flera tusentals euro.

Alla som förstår sig på flamencomode är dock eniga – i år är det rött som gäller!

Oavsett om du bor i en pueblo blanco (vit by) eller i Málaga stad kan du under Andalusiens många ferior (byfester) i år förvänta dig att se massor av flamencotillbehör – spetsar, volanger, hårdekorationer och dinglande jätteörhängen i alla möjliga röda nyanser.

Och när det kommer till klänningen går det inte bara att ta vilken flamencoklänning som helst. Den måste naturligtvis sitta som stöpt och skapa den där sjöjungfruformen, men det viktigaste, enligt de sydspanska modeexperterna, är färgen – och ingen färg är väl mer ”flamenco” än röd. Den röda färgen representerar kraften, dramat, passionen och djärvheten i flamencokonsten, samtidigt som färgen är både vågad, utmanande och sexig.

En av regionens mest respekterade moderedaktörer, Pilar Larronda, har förklarat varför flamencoklänningen absolut måste vara röd i år:

  1. En röd flamencoklänning går aldrig ur mode. Det är ett säkert val som ger dig en klänning som du garanterat kan använda i många år framöver. En flamencoklänning kan hålla i flera generationer.
  2. Rött är den klassiska flamencofärgen. Tänker man sig en flamencoklänning tänker de flesta på en röd klänning. De klassiska affischerna och annonserna för ferior visade, och visar, oftast röda klänningar, och den mest kända flamencodesignen genom alla tider har varit röd.
  3. Alla kvinnor mår bra i rött. Alla passar inte i alla färger men rött passar både brunetter och blondiner liksom både mörkhyade och ljushyade. (För dem som inte håller med påminner vi om att detta kommer från en spansk modista (designer och sömmerska)).
  4. En klassisk röd färg kan kombineras med alla slags mönster. Föredrar man en klänning med mönster så passar rött perfekt till prickar, blommor och andra mönster.
  5. En röd klänning kräver inte något annat. En enfärgad röd flamencoklänning säger allt och framhäver detaljerna i designen, så med en röd klänning behövs väldigt få accessoarer.
  6. Rött är lätt att kombinera. Rött kan kombineras med nästan alla andra färger och ser fantastiskt ut i kombination med svart.
  7. Rött passar perfekt till flamencodesign. Den röda färgen har sin egen personlighet och lyfter fram former och detaljer mer än någon annan färg.
  8. En röd flamencoklänning är alltid fin på bild. Oavsett om det handlar om en selfie eller en gruppbild så kan du vara säker på att du alltid kommer att dra blickarna till dig i rött. På en fest är det ingen som missar dig om du är klädd i rött.
  9. Rött är det perfekta basplagget. För andalusiska kvinnor som gärna har ett halvt dussin flamencoklänningar i garderoben, och för las andalusas (andalusiska kvinnor) som investerar i en ny klänning varje år, är en röd klänning en klassiker som man alltid bör ha i garderoben. Tvivlar man – välj den röda.
  10. Rött är en superfeminin färg. Spanska designers är överens om att ingen annan färg framhäver en kvinnas femininitet liksom rött. (Vad hade Hollywoods stora filmstjärnor som Marilyn Monroe eller Lucille Ball varit utan sina klarröda läppstift…?)

(Källor: Diario de Sevilla, Málaga Hoy, ABC Sevilla og Hola)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.