Växtfärs och vegobullar – köttalternativ

Växtfärs och vegobullar – köttalternativ

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Hur skulle det vara med en hot dog med linskorv? En algburgare? Eller kanske en chili con carne med växtfärs i stället för kött? Om du söker alternativ till kött är möjligheterna i dag många och sträcker sig längre än smaklös tofu eller tempeh.

Vegofärs är produkter som inte innehåller kött utan som är förarbetade på ett eller annat sätt. Dessa varor, som också kallas växtfärs, kännetecknas av att de inte bara baseras på grönsaker, utan de liknar även kött i smak, färg och konsistens. Mycket vanligt är att denna sorts ”kött” görs på protein från ärtor eller soja. Dock bör man vara uppmärksam på att man genom att äta växtkött bara får proteinet från grönsaken och alltså inte själva grönsaken. Därför bör man alltså fortfararande äta grönsaker vid sidan om. Man bör se på det som att man bara får växtprotein i stället för köttprotein.

Trots att belastningen på klimatet är lägre när man väljer växtfärs i stället för vanligt kött är belastningen inte lika låg som om man skulle använda hela den lokalt odlade grönsaken, då det uppstår klimatbelastning när växtfärsen bearbetaas.

Den omöjliga burgaren

Burgarkungen över snabbmatskedjorna lanserade sin ”Impossible Burger” i Spanien samt i nästan hela Europa i slutet av 2019. Burgaren säljs under namnet Rebel Whopper och görs enbart av växter. Biffen i denna burgare är gjord på hem, som är en molekyl som både finns i växter och djur, och som ger ”köttet” mer smak, så att det blir lika saftigt som riktigt kött.

Framtidens biff växer i laboratorium

Forskare i hela världen arbetar med att odla konstgjort kött i laboratorier. Bland annat försöker holländska forskare från företaget Mosa Meats skapa stamcellsbiffar. De tar alltså stamceller från kors muskelvävnad och odlar dessa stamceller i laboratorium. Kostnaderna för att producera laboratoriekött är dock fortfarande mycket höga, så det är osäkert när denna lösning blir tillräckligt god för smaklökarna samt bra nog för plånboken.


Spaniens bästa köttalternativ

Enligt den spanska konsumentorganisationen OCU är dessa de bästa köttalternativen som går att hitta på hyllorna i spanska livsmedelsbutiker, baserat på näringsvärde och gastronomi:

BioBurger Vegetal – Tofu och alger (AHIMSA, kan köpas i hälsobutiker)

Rulo vegetal – Tofu och alger (My Best Veggie (Lidl))

Hamburgare med ekologisk soja (El Granero Integral, kan köpas i hälsobutiker)

Hamburger – Tofu och champinjoner (GERBLÉ, kan köpas i hälsobutiker)

Vegetarisk hamburgare med aubergine (Kioene (Mercadona))

Av Louise Mercedes Frank

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco