Vem var Paco Rabanne?

En av världens mest excentriska designers har gått ur tiden. Den 3 februari 2023 dog Paco Rabanne, 88 år gammal, i sitt hem i franska Postall. Men vem var han, mannen som föddes Francisco Rabaneda-Cuervo 1934 i Pasajes (Baskien), vars pappa dödades av diktator Francos armé under inbördeskriget, varefter familjen flydde till Frankrike, där han bytte namn till det mer franskklingande Paco Rabanne?

I dag förknippas hans namn mest med några av de globalt mest populära parfymerna, men den spanska designern var mer än ett parfymnamn. Kanske kan man till och med säga att Paco Rabanne, med sin säregna stil, sällar sig till den ärade skaran av spanska konstnärer, som Picasso och Dalí.

”Wacko Packo”

Paco Rabannes design var onekligen banbrytande. Den var så nydanande att han i internationella modekretsar kom att kallas för ”Wacko Paco”, ett smeknamn som han fick på 1960-talet för sina ofta oanvändbara kreationer och i den franska modevärden var han känd som en ”enfant terrible”. Hans anda och design var och fortsatte alltid att vara radikal och rebellisk, och det är föga förvånande att Coco Chanel avfärdade honom som ”metallarbetaren”. De som har sett science fiction-filmen ”Barbarella” från 1968 kanske kommer ihåg Jane Fondas ikoniska kostym – skapad av ingen mindre än Paco Rabanne, liksom flertalet klänningar till de franska ikonerna Brigitte Bardot och Françoise Hardy.

Född designer

Design fick Paco Rabanne redan med modersmjölken. Hans mamma arbetade som sömmerska hos modeskaparen Cristóbal Balenciaga. Själv började han arbeta med design under sina studieår, då han vid sidan av arkitektstudier vid École nationale supérieure des beaux-arts i Paris skapade modeskisser och accessoarer som smycken för inga mindre än t ex Cristóbal Balenciaga, Hubert de Givenchy och Christian Dior.

Chockande design

Sitt genomslag fick Paco Rabanne i Frankrike på 1960-talet. Det var då som han började som medskapare av decenniets rymdinspirerade mode tillsammans med designers som Pierre Cardin. Sina första dräkter, skapade i plast och fjädrar, ställe han ut under konstfestivalen Bienal de París 1963. Berömmelse nådde han 1966, när han vid en modevisning chockade publiken med sina 12 unwearable dresses in contemporary materials (12 obärbara klänningar i samtida material) – kreationer skapade i vass metall och andra osannolika material som visades upp av modeller som dansade barfota längs catwalken. Samma år öppnade han sitt eget modehus i Paris.

Paco Rabannes design blev känd för att vara bisarr, extravagant, banbrytande och futuristisk. Han arbetade i annorlunda material som plast, metall och papper. Ett exempel på det sistnämnda är pappersdräkten som bars av sångerskan Lady Gaga vid henens framträdande under MTW europé Music Awards 2011.

Puig

Det djärva och annorlunda modet skapade visserligen berömmelse och rubriker men succén uteblev. 1968 skrev Paco Rabanne kontrakt med Barcelonas tungviktare inom mode- och parfymbranschen – Puig. Där blev hans namn snart synonymt med väldoftande parfymer, som med tiden kommit att överskugga hans design. Samarbetet resulterade bland annat i så innovativa dofter som Calandre (1969) och Paco Rabanne Pour Homme (1973). Andra storsäljande dofter som bär hans namn är XS, 1 Million och Invictus.

År 2000 köpte Puig-gruppen rätten till namnet Paco Rabanne och 2006 lämnade designern modebranschen helt och hållet.

Ett utplånat Paris

Vid sidan om designen började Paco Rabannes intresse för det utomjordiska växa sig allt större under 1990-talet. Inom detta tema skrev han en bok 1999, Fire From heaven, i vilken han förutspådde att den ryska rymdstationen Mir skulle falla ner till jorden och utplåna Paris den 16 augusti 1999, någon som han fick inspiration till från Nostradamus.

Paco Rabanne påstod sig också ha fått besök av utomjordingar, ha varit 78 000 år gammal, levt flera liv och han sa sig också ha mött gud.

Konstnären

Paco Rabanne hade ytterligare en färdighet – teckning, vilket han presenterade med en utställning i Moskva 2005. Anledningen till att han höll utställningen då var att han fyllde 72 år och att hans ålder oroade honom, han ville nämligen att världen skulle se hans dolda talanger innan han gav sig av. Paco Rabanne förklarade att han aldrig tidigare hade visat sina teckningar för någon, förutom konstnären Salvador Dalí, 28 år tidigare.

“Det finns bara en Rabanne. Vi minns hans enorma inflytande på det samtida modet, en anda som lever kvar i modehuset som bär hans namn” – José Manuel Albesa, ordförande för skönhets- och modeavdelningen på Puig.

“Don’t seduce, shock” – Paco Rabannes motto.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.