Bergsstaden Ronda, som ligger i Málagaprovinsens inland, är full av historia med t ex den världsberömda Puente Nuevo-bron från 1793 och tjurfäktningsarenan från 1785. I Ronda hittas även Spaniens äldsta ridskola, som dessutom också är den näst äldsta ridskolan i Europa.
År 1573 beordrade kung Felipe II att det skulle inrättas en ridskola där man kunde utbilda lokala adelsmän i ridkonsten samt vapenhantering, så att dessa kunde vara redo för strid på kungens befallning. Ridskolan öppnades bara 88 år efter att de katolska styrkorna återerövrat staden från morerna år 1485. Därför utgjorde utbildningen av unga adelsmän som kunde strida till häst en viktig del av både stadens och landets försvar.
Riddarorden, som började som ett religiöst brödraskap, fick senare det officiella namnet La Real Maestranza de Caballería de Ronda. Under åren som gick grundades fyra liknande hedersavdelningar för adelsklassen i Sevilla (1670), Granada (1686), Valencia (1690) och Zaragoza (1819), och under de exakt 450 år sedan den grundades har Rondas La Maestranza fått stöd av det spanska kungahuset, med HM Felipe VI som nuvarande beskyddare.
Från hästar till tjurar
Även om La Maestranza äger tjurfäktningsarenan i Ronda är det inte de själva som organiserar tjurfäktningar. En helg om året hyrs arenan i stället ut till den berömda tjurfäktaren Francisco Rivera Ordóñez, som organiserar tre dagar med tjurfäktning under stadens Feria de Pedro Romero, då deltagarna klär sig i dräkter från Goyas tid. Tjurfäktningsarenan, som är ett skyddat kulturminnesmärke, tillhör annars museet och utgör scenen för speciella kulturevenemang.
Uttryck Maestranza, som började användas i Andalusien på 1600-talet, kommer från ordet maestro och refererar till en lärare i arabisk-andalusisk ridstil som användes i strid. Ridskolan grundades alltså med militära avsikter och både ryttare och häst skolades i stridsmanövrer. Utbildningen omfattade bland annat turneringar, kampspel och andra militära övningar, och med tiden började uppvisningen locka allt fler åskådare. Därför förbereddes ett stycke mark för just träning och uppvisningar, först på Plaza de San Francisco och flera år senare där arenan ligger i dag.
Övningarna inkluderade strid med spjut och lansar mot tjurar och utfördes ridande – en tidig version av tjurfäktning. Man menar att det som i dag ses som ”modern” tjurfäktning faktiskt började i Ronda i slutet av 1600-talet när Francisco Romero, farfar till den berömda matadoren Pedro Romero, bland annat introducerade den ikoniska röda manteln. Med tiden blev det allt vanligare att strida till fots, eftersom det var mer spännande för åskådarna, men fortfarande i dag spelar hästen en viktig roll då picadoren ju sitter till häst.
Två århundraden efter grundandet av den ädla ridskolan invigdes tjurfäktningsarenan Plaza de Toros i Ronda, året var 1785. Innan dess hade man hållit improviserade tjurfäktningar på plazor runt om i landet (t ex på Plaza Mayor i Madrid), och man hade täckt alla fyra sidor av torget med träbrädor. Därför är Plaza de Toros i Ronda Spaniens första riktiga och runda tjurfäktningsarena, och den är också den första som byggs i sten. En annan sak som gör Plaza de Toros i Ronda unik är att arenan är hela 60 meter i diameter, så att det där ska kunna hållas både hästuppträdanden och tjurfäktningar, och gärna samtidigt. Arenan, som förklarades som ett monument av kulturellt intresse och nationellt kulturminne 1993, är i dag en av de mest besökta kulturplatserna i Andalusien med över 9 miljoner besökare de senaste 10 åren.
Under århundradena som gått har ridskolans verksamhet utvecklats från stridsridning till undervisning i professionell dressyr och spansk ridsport. Dagens Escuela de Equitación, vars ursprung kan spåras tillbaka till 1573, erbjuder en tvåårig teknisk och sportslig ryttarutbildning med officiella kvalifikationer för unga ryttare från Spanien och övriga världen.
Kultur, forskning och bevarande
I dag är La Maestranza en välgörenhetsinstitution som syftar till att främja bevarande, forskning och spridning av platsens historiska, konstnärliga och dokumentära arv genom kulturfrämjande aktiviteter. Detta inkluderar museisamlingen som är öppen för alla besökare, konferenser och utdelning av stipendier och utmärkelser, konserter öppna för allmänheten samt bevarande av historiska arkiv och det vackra biblioteket med dokument – vissa så gamla som 700 år.
Samtidigt fortsätter den dagliga driften av ridskolan och har man tur och besöker platsen på rätt dag kan man få en glimt av de fina ryttarna på hästryggen i manegen på Europas näst äldsta ridskola.
För mer information se: https://www.rmcr.org/intro/index-mobile.html och https://youtu.be/rgBKr9qhVag
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001