Estepona – mycket mer än Costa del Sols prydnadsträdgård

Estepona – mycket mer än Costa del Sols prydnadsträdgård

Estepona har inte legat på latsidan under de senaste sju åren. Denna stad, väster om Málaga, kan stoltsera med att vara Costa del Sols prydnadsträdgård, men den är också mycket mer än så, någonting som promenader i området onekligen bevisar.

 
Inte färre än 100 gator i Esteponas centrum har renoverats och många av dem har blivit promenadstråk, helt utan trafik. Det handlar om drygt 50 km gata, där det planterats fina träd där det tidigare körde bilar.
 

Estepona har drygt 70 000 registrerade invånare, men mängden sopor visar att det egentliga invånarantalet nog närmar sig 90 000 personer. Och denna siffra ökar till 140 000 under sommarmånaderna.

 
 

 
 

Regnbågens alla färger

Lila, gult, grönt, turkost, rött, blått… Alla gator i Estepona har en egen färg, som valts ut tillsammans med invånarna. Färgerna syns också på blomkrukorna som hänger eller står utmed husväggarna. När man tittar in på folks patior och upp på de franska balkongerna ser man att invånarna själva också har tagit till sig färgtemat och fortsätter det på egen hand. Kommunen har dessutom förstärkt detta ytterligare genom att varje år hålla en tävling vari den finaste fasaden utnämns, vilket invånarna tar på stort allvar. Vidare förstärks bilden av Estepona som blomsterstad ytterligare tack vare ”orkidariet”, som är ett slags växthus med orkidéer, som faktiskt inrymmer Europas största orkidésamling.
 

Konst för hela slanten

”Nu lämnar vi den renoverade delen av staden”, säger jag när vi går upp för en alldeles vanlig väg, men Aleksandra Broch, kommunens representant med ansvar för turism, har ett ess i ärmen. Jag hinner bara säga orden innan vi svänger in på ett vackert litet torg med bronsstatyer av andalusiska författare.
Estepona är verkligen en stad som överraskar. På gator, som inte alls gör speciellt mycket väsen av sig, kan det plötsligt ses intressant konst i form av statyer eller väggmålningar.
 

Självfinansierat sjukhus och arkeologiska fynd

Efter flera års väntan på ett sjukhus fattade kommunen beslut om att skänka mark till Junta de Andalucía i hopp om att det skulle starta ett länge efterlängtat sjukhusbygge. Men då fortfarande ingenting skedde tog staden saken i egna händer och finansierade hela projektet, som nu står färdigt till en tredjedel. Aleksandra berättar att man uppskattar att sjukhuset ska stå färdigt i januari. Invånarna i Estepona och omkringliggande områden har hittills tvingats åka hela vägen till Hospital Costa del Sol i Marbella om de blivit sjuka.
Utgrävningarna till sjukhuset har även bidragit till samlingen på Esteponas arkeologiska museum. Speciellt anmärkningsvärd är en 5 000 år gammal venusfigur.
 
När vi fortsätter över ett torg, där en skolklass leker kull, ser vi en mur som inte verkar vara från detta årtusende. ”Det är muren från stadens gamla borg, San Luís. I flera, flera år var den gömd bakom ett vanligt hus. Men i och med upprustningen av staden köpte kommunen huset och rev det så att muren kom fram med sin rätta karaktär”, berättar Aleksandra.
 

Gourmetmarknad

Ett stenkast från borgruinen håller man på med ytterligare en ombyggnation, som beräknas vara färdigt precis i dagarna efter vårt besök. Denna behöver dock inte förklaras då det tydligt syns att det är stadens gourmetmarknad som håller på att ta plats här. Gourmetmarknaden, som fått sitt namn efter borgen San Luís, kommer att vara som en stor restaurang, för till skillnad från andra marknader kommer det att bli bordsservering och man kommer alltså kunna sitta i lugn och ro och beställa från de olika stånden (19 stycken) utan att behöva beställa först och därefter leta efter sittplats med mat och dryck i handen.
 

Borgmästare med krut i

År 2011 fick Estepona en ny borgmästare och därefter har det verkligen hänt saker med utvecklingen i staden. Borgmästaren heter José María García Urbano (PP) och vann borgmästarposten med en suverän majoritet. ”Äntligen fick vi en borgmästare som förstår sig på affärer och som är intresserad av att se staden växa”, säger Aleksandra, som dock betonar att Estepona inte har bråttom att växa: ”Det handlar om att tillföra livskvalitet till invånarna, inte om att växa i storlek.”
 

Investerare ser Estepona

Framför kommunhuset är det också mycket fint men bara runt hörnet är man i full fart med bygge och konstruktion. ”Även investerarna har fått upp ögonen för Estepona och här ska det byggas två femstjärniga hotell”, berättar Aleksandra och pekar mot byggarbetsplatserna.
 

Upptäck Estepona på egen hand

Det finns inte färre än fyra sceniska vandringar i Estepona med tillhörande broschyrer.
– Ruta de los Murales visar dig stadens vackra och intressanta väggmålningar. Det är 45 punkter längs vandringen, men man kan naturligtvis välja att se bara några av dem. Du bör dock inte gå miste om att se världens största väggmålning på 1 000 m2, som sträcker sig över flera husfasader.
– Ruta de las Esculturas visar dig stadens statyer, och tar dig med på en vandring under vilken du passerar 31 av stadens statyer.
– Ruta de la Poesía tar med dig till alla de platser där vacker poesi pryder väggar, murar, torg m.m. Denna vandring tar med dig till 30 punkter och en del av dikterna är översatta till andra språk.
– Paso a Paso är en stadsvandring som tar ca två timmar. Längs vägen ser du en del av de sevärdheter som nämnts tidigare i artikeln.
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.