Upplevelser på hästryggen – ett annorlunda sätt att uppleva naturen på
”Detta är Easy. Det är honom du ska få rida”, berättar Danielle Hardy, som är dagens guide samtidigt som hon pekar på en kastanjefärgad häst, vars rygg jag och mina 160 och några plus centimeter inte ens kan se över. Jag har begett mig till Finca Krimalina för att från hästryggen uppleva en utflykt i området.

Innan min springare sadlas ska den ryktas och jag får en borste i handel. Hästtjejen som finns gömd inuti mig tycker att det är jätteroligt att få lov att vara med vid förberedelserna, och jag förlorar mig i ryktandet en kort stund, medan hästen småsover lite. Från stallet hörs skratt från tjejerna som går där inne och mockar, samtidigt som de berättar hästhistorier.
 
Innan vi beger oss ut ska huvudet tryggas med en ridhjälm. Den hjälm som passar mitt lilla huvud bäst är en Bordeaux-modell med färgglad strass – vilken tur man kan ha.
 
Snart är sadeln på plats och det är dags att komma upp på det enorma djuret. Med knät upp till hakan sätter jag foten i stigbygeln och sitter upp på Easy, som inte låter sig störas i sitt slummer av att jag sätter mig på hans rygg.
 
 

 
 
Men nu är det tid att väcka hästen, för ridturen börjar. Guidade av Daniella lämnar vi fincan bakom oss och beger oss av mot en flodbädd, samtidigt som hon går igenom hur man håller tyglarna rätt och vilka signaler hästen känner till. De är mycket enkla och består bara av ”höger”, ”vänster” och ”stop”. Mer behöver vi inte veta för att njuta av en ridtur ute i naturen.
 
Först korsar vi floden som är helt torr. Det är en lite underlig känsla med det ojämna underlaget under hästskorna men jag litar på att hästen har lika lite lust till att halka som jag har, och jag låter min häst följa hästen framför.
 
Medan vi skrittar längs en grusväg berättar guiden lite om hästarna. Easy, som jag sitter på, är en ”Irish Draught” – Irlands nationalhäst och rasen har egentligen avlats fram för jordbruk. Den är en vallack, dvs. att han är kastrerad. Easy är bra och jag är helt trygg med att låta honom bära mig igenom landskapet, som nu har ändrat karaktär då vi rider på djurstigarna som slingrar sig igenom landsbygden. Plötsligt öppnar landskapet upp sig och vi drar lite i tyglarna för att få hästarna att stanna så att vi kan njuta av den vackra utsikten med bergen på den ena sidan och havet på den andra.
 
Under resten av ridturen tar vi oss upp och ned för backar och krön där man får lov att luta sig både framtåt och bakåt i sadeln för att underlätta för hästen. Det är häftigt att känna hur ”hästkrafterna” verkligen sätter in när det går brant uppför.
 
Snart är vi på väg tillbaka genom den torra blodbädden mot Finca Krimalina. Det har varit en spännande och annorlunda upplevelse och en härligt sätt att uppleva naturen på, och jag kan verkligen rekommendera det.
 
Tillbaka på fincan och på egna ben möter jag skotska Leslie Wright. Det är hon och hennes spanska man som driver Finca Krimalina, som är danskägd. Jag rosar den lugna hästen som nu står och slumrar i sin hage. ”Du ska inte låta dig luras av Easy, han kan hoppa!”, säger Lesley och räknar upp de hopptävlingar i vilka han vunnit första pris. ”Han är en mycket bra häst som känner av ryttarens nivå”, lägger hon till, och jag får än mer respekt för den bruna kämpen med det sömniga intrycket.
 

Vad krävs?
Du behöver inte mycket mer än praktiska kläder – kom ihåg långbyxor eller långa shorts, så att du inte klämmer insidan av låren i stiglädren. Du kan använda vanliga skor men om du har mycket smala vrister är det en bra idé med en tjock och hög strumpa så att vristerna inte skaver mot stigbyglarna.

Vad kostar det?
En timmes ridtur kostar 30 euro och då ingår lån av hjälm. Två timmar kostar 50 euro. Det är även möjligt att ge sig ut på längre ridutflykter med lunch eller middag. Har man inte egen bil är det också möjligt att få hjälp med transport till fincan. Kontakta Lesley Wright för mer information eller för bokning på tel. 664 685 021.

Andra lag
Det finns både småbarns-, barn- och vuxenlag på Finca Krimalina, som även arrangerar workshops om hur man tar hand om och vårdar hästarna. Kontakta fincan för mer information: www.fincakrimalina.com – 664 685 021

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com Foto/video: Kristina Havbo Kongsgaard

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.