Livet i Mijas fortsätter. Från min stol i skuggan ser jag turister promenera förbi mig där jag sitter på ett café med bord och stolar på trottoaren. Då och då avbryts mina tankar av ljudet från små bjällror, som klingar varje gång en av byns hästvagnar eller åsnetaxier kör förbi. Mitt besök i Mijas denna eftermiddag är just relaterat till byns turisttransport, för behöver det verkligen ske med förspända levande djur?

 
En Sueco har skrivit om åsnedebatten i Mijas upprepade gånger och denna gång kommer vi titta närmare på ett alternativ till ånsetaxi och häst-och-vagn; vi har kört en tur med Tuk Tuk Spain.
 
 

 

Inga trötta fötter

Fördelen med en liten upptäcktsfärd med tuk-tuk är att alla kan vara med. Fordonet är en öppen tuk-tuk med 30 hästkrafter och tanken på en tur en varm sommardag känns uppfriskande. Företaget drivs av en spansk-holländsk familj och med denna sightseeing-metod håller de sig helt borta från etiska dilemman om djurens välfärd och rättigheter. Tuk Tuk Spain erbjuder turister tre olika guidade turer, från 20 till 45 minuter, och guidningen kan ges på engelska, spanska, tyska, franska eller holländska. Turerna erbjuds 365 dagar om året, under sommaren är tio avgångar dagligen inte orealistiskt, och upplevelsen kostar mellan 4,50-6,50 euro per person.
 

Inspiration från storstäder

”Vi har hämtat inspiration till detta från Lissabon och Paris, där det finns en massa turist-tuk-tuker som kör runt”, berättar Natali, som är en av familjens tre vuxna döttrar, och hon fortsätter: ”Vi såg potential i att hjälpa turisterna att se Mijas och samtidigt berätta för dem om byns historia.”
En Suecos utsända fick följa med på deras ”Complete Tour”, som inkluderade tre fotograferingsstop vid olika utkiksposter i och omkring Mijas Pueblo.
 

Besök på Costa del Sol

Som bosatt på kusten hade jag redan sett många av platserna vi besökte. Nytt för mig var i stället namnen på platserna, lite undanskymda kyrkor och rent allmänt sättet att ta sig runt på i Mijas.
Från tuk-tuken pekas bestämda sevärdheter ut och jag får information om årtal och öppettider, och det hela ger goda möjligheter för att därefter fortsätta upptäcktsfärden i staden på egen hand.
Tuk-tuk-turismen är ett utmärkt sätt att se Mijas på. Och om du, som jag, redan är bekant med Mijas Pueblo passar upplevelsen riktigt bra när du får besök av gäster som gärna vill uppleva det autentiska Costa del Sol.
 

Fakta

• Det finns tre olika turer:
– Basic Tour 20 min. för 4,50 euro per person
– Recommended Tour 35 min. för 5,50 euro per person
– Complete Tour 45 min. för 6,50 euro per person

 

Så gör du

Du kan se fler bilder, läsa om turerna och boka en tur på Tuk Tuk Spains webbplats: www.tuktukspain.es
 
 
Av Kristina Havbo Kongsgaard. Foto/Video: Kristina Havbo Kongsgaard

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.