Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

alt

Fotbollsåret i Spanien är snart slut. Det har varit ännu en säsong med fantastiska resultat. Ingen har hitintills kunnat röra Barcelona. I pokalturneringen, Copa del Rey, kunde Barca efter 4-1 seger över Athletic Bilbao lyfta pokalen som det första synliga beviset på en fantomsäsong. Det var en odramatisk men en mycket underhållande match, som var mycket talande för Barcelonas säsong.
Det spanska mästerskapet blev avgjort under den tredje sista spelomgången. Det blev lite av ett antiklimax i förhållande till den fantastiska säsongen då Real Madrid förlorade mot Villareal och festen kunde börja för de röd- och blå-färgade från Barcelona.
Det har varit en starkare offensiv är vanligt som varit grunden till succén denna säsong. Med ett genomsnitt på lite mer än 2.8 mål per match måste offensiva krafter som Thierry Henry, Bojan Krkic, Samuel Eto’o och Lionel Messi ta åt sig en del av äran för säsongens resultat. Dessutom har mittfältet med Xavi och Iniesta också varit helt fantastiska.
Faktiskt leder Real Madrid kampen om flest mästerskap med 31-19 över Barcelona, men det är inget vi sett utav under årets mästerskap.
Nu saknas Champions League, som spelades medan detta nummer av En Seuco var i tryck, för att Barca ska få sin hattrick och den bästa säsongen i klubbens historia.

Kan man få för mycket av en bra tennisgrej?
Han hade redan titeln som världens bästa tennisspelare, men under det här året låter sig inte den mallorcanske Rafael Nadal nöja sig med det.
Den 1 februari vann han för första gången Australien Open som han dessutom var den förste spanjoren att vinna. Finalen spelades mot Roger Federer, som var så frustrerad över matchen att han grät under prisceremonin.
Den 19 april vann han Monte Carlo Masters. Här besegrade han i finalmatchen serbern Novak Djokovic. Med den segern kom han upp i 14 titlar, samma som den närmaste konkurenten Roger Federer har. Men ännu mer spektakulärt var att han slog ett 95-årigt gammalt rekord med att vinna turneringen för femte gången i rad.
Veckan efter vann han Barcelona Open, också den för femte gången i rad. Finalmatchen gick denna gång mot David Ferrer.
Den 3:e maj återupprepades finalen i Monte Carlo och han vann igen över Djokovic. Dock var bakgrunden bytt från Monaco till Rom. Det var fjärde gången han vann Rom Masters, vilket gör att han nu har en titel mer i kappsäcken än Federer.
Den 17 maj gällde det finalen i Madrid Open, Spaniens största tennisturnering. Inför finalmatchen hade han spelat drömtennis i fyra timmar och två minuter i semifinalen mot Djokovic, men måste tillslut se sig besegrad i finalen mot Roger Federer. Schweizaren var tillbaka i gammal god form och mallorcanen hade efter den föregående matchen inte en muskel i kroppen som inte gjorde ont. Federer vann med 6-4 6-4 på bara en timme och trettio minuter.
Det är svårt att få för mycket av Rafael Nadal med höjda pokaler, men efter 25 segrar av 26 grusfinaler ger nederlaget ett större underhållningsvärde inför de kommande matcherna. Nästa är French Open som den alltjämt bara 22 år gamle Nadal redan vunnit 4 gånger, i rad.

Caroline Wozniacki med en snygg 2:a plats i Madrid
Caroline Wozniacki kunde man den 17 maj efter Madrid Open se tillsammans med Roger Federer, Diana Safina och Rafael Nadal under segerceremonin. Dessvärre blev det för både den spanske och den danska spelaren ett andra pris, vilket trots allt var ett pris på 310 000 € till var och en.
Efter att ha kommit så långt har nu Wozniacki klättrat upp till en 10:e plats på världsrankinglistan. Hon spelade också en framgångsrik turnering som fick den spanska pressen, som annars ensidigt bevakar Nadal och herrtennisen, att lägga märke till henne.
”Carolina Wozniacki sopar Vera Dushevina av banan” skrev sporttidningen Marca med stora bokstäver efter att hon vunnit semifinalen med 6-0, 6-4. Dessvärre slutade finalen 2-6, 4-6, men Wozniacki undlät inte att ge världens bästa kvinnliga spelare Dinara Safina ett bra motstånd.


Storlag till Málaga i Freds Cup 2009
Málaga Club de Futbols La Liga-spelarna deltar i slutet av juli i ett storslitat internationellt arrangemang, Peace Cup Andalucía 2009. De spanska deltagarna blir Real Madrid, Málaga, Sevilla och från utlandet kommer Juventus, Italien, Aston Villa, England, Olympique Lyon, Frankrike, Oporto, Portugal, Celtic, Skottland, Fenerbache, Turkiet, Liga de Quito, Ecuador, Seongnam IIhwa, Sydkorea och Al-Ittihad, Saudiarabien.
Matcherna spelas på Benabeu i Madrid, Olimpico i Sevilla, La Rosaleda i Málaga, N. Colombino i Huelva och Chapin i Jerez.
Lagen är indelade i fyra inledande grupper, där Màlaga i den ena gruppen möter Aston Villa den 25 juli och Celtic den 27 juli.

Söderling den förste till att skicka hem Nadal från Paris
I början av juni hade tennis-touren nått till Paris och därmed French Open.
Denna Grand Slam-turnering hade Nadal vunnit fyra gånger i rad.
Men då han i åttondelsfinalen stod inför den 23:e rankade Robin Söderling, och gjorde det som blev hans livs match, var han den förste någonsin som besegrade Nadal i Paris (6-2, 6-7, 6-4, 7-6). Mallorcanen var tidigare obesegrad i 31 matcher eller sedan han 2005 första gången deltog i turneringen.
Nadal, som inte har för vana att lägga skulden på andra än sig själv, beklagade dock efter matchen att han hade problem med sina knän och att publiken var på svenskens sida och faktiskt gjorde ”vågen” när han hade sina sämsta ögonblick.
Söderling kunde inte bjuda på motstånd mot Roger Federer i finalen och schweizaren vann sin första Paris Open. Han är nu en spelare man har fått stor respekt för i Spanien.

Historia på asfalt
På asfalten, närmare bestämt Le Mans, har en spanjor också skrivit historia.
Det handlar om Marc Gené som i en Peugeot 908 vann Le Mans, när han och hans teamkamrater Brabham och Wurz lyckades köra flest varv (382) på den 14 km långa banan.
Det är bara ett år sedan, som den katalanska föraren (född 1974 i Sabadell), råkade ut för en olyckshändelse när han under träningen till 24-timmarsloppet i nästan 270 km i timmen tappade kontakten med asfalten och kolliderade med ett räcke. Mirakulöst nog kunde han kravla sig ut ur den nästan helt förstörda bilen och hade bara skadat en fot och armbåge.

Hästkapplöpning startar igen i Mijas
Sommarsäsongen för hästkapplöpningar på Hipódromo Mijas vid Cerros del Aguila startar den 4 juli och lockar med priser på 280 000 euros. Några av loppen är sponsrade av miljödepartementet med anledning av att hjälpa aveln av den spanska hästrasen, pura rasa española.
Det är tävlingar den 4, 11,18, 25 och 31 juli samt den 7 augusti.
Första starten går kl. 22.00, men grindarna öppnas klockan 20.00 så att publiken har god tid att göra sina vadslag.

Betis i chock – jubel i Xerez
Lördagen den 13 juni blev det fastslagit hur La Liga i fotboll kommer att se ut nästa säsong.
Då var det klart med de tre uppflyttande lagen från div 2 – den så kallade Segunda Liga. Det blev Tenerife, Xerez och Zaragoza som avlöser de tre nedflyttade från La Liga, som sänkte sig i matcherna för två veckor sedan, Recreativo Huelva, Numancia och helt oväntat den aktningsvärda Betis från Sevilla.
Den andalusiska arbetarklubben fick en chock. Anhängarna grät som barn, en skärande kontrast till det senare uppflyttningsjublet i en annan andalusisk klubb, Xerez.
Som det skrevs i En Sueco i juninumret blev det klart att FC Barcelona blev mästare och fullföljde en kanonsäsong med att också vinna Champions League genom att utklassa Manchester United på den olympiska stadion i Rom. I toppen på La Liga slutade FC Barcelona före Real Madrid, FC Sevilla och Atletico Madrid.
Dessa klubbar ska alla spela i Champions League nästa säsong. Därefter följer till Europa League ( tidigare UEFA Cup) Villareal och Valencia. Här följer dessutom Athletic Bilbao med som förlorade finalen i turneringen Copa del Rey mot mästarlaget från Barcelona.

Spanien ska arrangera VM i basketboll
Spanien ska 2014 arrangera världsmästerskapet i basketboll för män.
Ledningen för basketbollförbundet FIBA valde Spanien framför de två andra slutkandidaterna Kina och Italien.
24 lag deltar i finalspelet som spelas i Madrid, Bilbao, Granada, Sevilla och Las Palmas från den 30 augusti till den 14 september.

M16 – Madrid satsar på 2016
Madrid förlorade i slutspurten mot London i tävlingen om OS 2012. Staden reste sig dock snabbt igen, skakade dammet av sig och satsar nu istället på att få tilldelat sig spelen 2016.
Också inför spelen 2016 är Madrid med i sista rundan, denna gång är motståndarna Chicago, Tokyo och Rio de Janeiro. Utöver att framhäva stadens fantastiska sportfaciliteter menar Madrids olympiska kommitté, anförd av borgmästaren Alberto Ruiz-Gallardón, att turen nu måste vara den spanska huvudstadens som aldrig har haft spelen. Men det har överhuvudtaget aldrig arrangerats ett OS i Sydamerika .
Saken avgörs i Köpenhamn den 2 oktober, när staden är värd för den Internationella Olympiska Kommitténs möte.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco