På tur med Maurice – en upplevelse för alla sinnen

På tur med Maurice - en upplevelse för alla sinnen

alt

När man pratar om att ta en jeep och köra ut i vildmarken, tänker nog de flesta på att det handlar om att antingen åka ut i Afrika eller i Australien. Men det är långt ifrån de enda platserna. Man behöver inte resa halva jorden runt, för att finna fantastiska upplevelser från förarsätet på en jeep – det kan man nämligen göra här i Andalusien. En sådan upplevelse kan holländaren Maurice Borgers svara för. Tillsammans med sin fru Judith, arrangerar han dagsutflykter i det vackra spanska inlandet och till Sierra de las Nieves, under namnet Andalucian Outback.

Vill visa det ”riktiga” Spanien
”Spanien är mycket annat än sangria och paella”, sa Maurice till mig då vi satt med en kopp kaffe på ett trottoarcafé i Monda, där vi tog den första pausen. Vid den första anhalten i denna charmerande bergsby, som för övrigt är värt ett besök i sig, kommer jag att tänka på hur lite av Spanien jag egentligen har sett under mina två första månader här. Badstränder och turistområden är underbara och jag njuter verkligen av att vara där. Men man har inte sett det riktiga Spanien förrän man kommit bort från det oväsen och stress som präglar turistområdena. Klockan på väggen tycks nästan ha stannat under den korta tid vi sitter med kaffet. Maurice och Judith bor själva i det andalusiska inlandet med sina två söner. De har bestämt sig för att de vill visa upp denna del av Spanien som de själva tycker så mycket om.

alt

Dånande stillhet
Efter ett kort men fridfullt uppehåll i Monda går turen vidare. Efter omkring 2-3 km på landsvägen så svänger vi av. Nu är det dags att komma ut i naturen. När jag sitter här och ska beskriva den syn som möter mig får jag svårt att hitta orden. Framför mig på 1 200 meters höjd ser jag en storslagen och nästan helt orörd natur. Vi kör vidare några minuter på en grusväg med hårnålskurvor som inte ens Tour de France kan visa upp, innan jeepen stannar på en bergskam. I horisonten kan man ana Marbella och nu får jag dagens upplevelse. Då Maurice vrider om nyckeln så att den hårt arbetande motorn stannar, sänker det sig en stillhet som jag aldrig tidigare i mitt liv har upplevt. Jag kliver ut ur jeepens passagerarsäte och är mållös över den ro som finns i bergen. Det enda ljud som hörs kommer från fåglarna och vad det nu är som prasslar i gräset. Här är så tyst att man nästan kan höra sina egna tankar. En sådan stillhet ska upplevas innan man kan förstå den ordentligt.

Pricken över i-et
Vid en hastig blick på klockan ser jag att den nästan blivit 14.00. Nu ska smaklökarna också få sitt, precis som alla andra sinnen har fått under hela den här dagen. Maurice har lovat mig en autentisk sydspansk måltid och det löftet infriade han till fullo.
Efter en dagsfärd i ett landskap som konstant varierar och ger nya intryck som ska insupas och bearbetas, var det härligt att stanna upp och njuta av ett överdådigt lunchbord.

alt
På en skuggig plats vid en nedlagd ranch, djupt inne i Sierra de las Nieves, dukade Maurice upp lunchen. Den bestod bland annat av spansk omelett, salchichón, serranoskinka och olika ostar. Allt var hemlagat och riktigt spanskt. Från sin egen trädgård bidrog Maurice och Judith med oliver, apelsiner och citrusfrukter till lemonaden.

Vill du se Andalusiens vackra sida?
Upplevelsen av naturen är det primära när man åker på en tur med Andalucian Outback, men det finns också möjlighet att ”skräddarsy” sin egen tur. Om man som jag, gillar att njuta av ett glas gott rödvin, kan man besöka Museo del Vino Málaga i Ojén med tillhörande provsmakning. Har man åkt på utflykt för att uppleva spansk kultur, är det möjligt genom många stopp i de små bergsbyarna att uppleva den lokala kulturen på nära håll. Är det en varm dag, är det också möjligt att ta en avsvalkande simtur i en av de kristallklara bergsjöarna.
Har man inte upplevt den spanska naturen på nära håll är man skyldig sig själv att komma bort från kusten, bort från turistområdena, bort från oväsendet och åka på en tur upp i bergen.
Har man lust att göra det med en ytterst kompetent guide i form av Maurice, kan en sådan tur arrangeras.

Detaljerna
När man är på tur med Maurice är det detaljerna som gör skillnaden, du får allt livligt berättat. Om det så är korkekarna eller en gyttjepöl i vägkanten kan det berättas något spännande om det. Det är många små stopp inlagda under färden, där han ivrigt berättar om bergen, plantorna eller produktionen av olivolja. Så efter en dag med Maurice har alla sinnena blivit mättade, till en sådan grad att man kan luta sig tillbaka i soffan, sluta ögonen och le för sig själv.

Har du lust att se en del av sydspanien som de flesta turister aldrig kommer att se? Då vill jag gärna rekommendera dig till att besöka Andalucian Outbacks hemsida: www.andalucianoutback.com

alt
 

Av Martin Eskesen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.