Carratraca – en fläkt av flärd

Carratraca - en fläkt av flärd

alt

Ett av de första intrycken av byn Carratraca, är att det inte finns någon historia som sträcker sig århundraden tillbaka. Det handlar inte heller om morerna, krig eller religiösa sammandrabbningar. Utan det handlar om någon så flärdfullt som det glada 20-talet.

Om man frågar folk om Carratraca, är responsen alltid mycket positiv. Inte minst hur byns namn uttalas. Det är med ett glatt tonfall och en viss förväntan. Det gör att man blir intresserad och nyfiken på byn.

Carratraca ligger längs med landsvägen A357, 50 km från Málaga. Det är lätt att missa byn om man inte är uppmärksam. Den syns dåligt från vägen, samtidigt som höjdskillnaden och den vackra naturen gör att koncentrationen är på annat håll. Förutom de varma sommarmånaderna är det ofta kallare i Carratraca än vad det är vid kusten. Byn ligger 540 m över havet vid foten av Sierra Blanquilla och svala vindar sveper gärna in i byn.

I Carratraca bor endast 840 personer. Det har aldrig varit en stor by, bara välbesökt, ett vattenhål och kurort för Málagaborna. Byn kallas också för Málagas ”Diamant”. Då kanske man förstår att man uttalar byns namn med en viss känsla.

Kurerande vatten
Carratracas guldkorn är det svavelhaltiga källvattnet som håller mycket hög klass. Det är till och med så bra att det fått omnämnanden som att vara i ”världsklass”. Det enormt stora badet med spa, Thermas de Carratraca, som ligger mitt i byn är i sig en upplevelse. Än idag kommer många kändisar hit för att bada och kurera sig. De kan bo väldigt anonymt, för till den stora badanläggningen finns ett hotell, som för närvarande är stängt på grund av ägarbyte. Mellan badet och hotellet finns en underjordisk gång, så vill man inte, behöver man inte gå ut i själva byn.

Det var i början av 1900-talet och fram runt 20-talet som det var högsta mode bland adeln och aristokraterna att göra hälso- och vatten-resor till kurorter och bo på kurhotell. Carratraca var verkligen i centrum. Man åkte till och med från Paris för att ta del av det ”helande” vattnet. Både kejsare och kungligheter har besökt Carratraca för vattnets skull. Under årens lopp har det fått utmärkelser i Málaga, Madrid, Barcelona och till och med en ”guldmedalj” i Paris.

alt

2007 gjordes en helrenovering av anläggningen, för att anpassas till dagens krav. Den första byggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet, då på order av kungen. Fernando VII var själv med vid invigningen 1855. Byggnaden är mycket magnifik och byggd i nyklassicistisk stil med högt i taken och svart och vitt golv.

Vattnet har terapeutiska och botande egenskaper som bland annat är bra för hudproblem, reumatism men också nervsystemet. Det ger en lugnande effekt. Men det är också en lisa för själen att får vara i denna vackra och spännande miljö och endast bada utan en tanke på att vattnet ska bota någon åkomma. Det kostar en slant att besöka baden. Det billigaste är en timme för 20 euros per person. Thermas de Carratraca har idag en uppsjö av spa- och hälsobehandlingar. Säkrast är att ringa i förväg och boka tid, framför allt om man vill ha en speciell behandling.

Pepa – en annan kändis
I Carratraca finns ett annat känt ställe som är raka motsatsen till baden, Casa Pepa. Det är en restaurang, eller om man vill, ett värdshus. som har övernattnings-möjligheter med 6 dubbelrum. Här får man verkligen känsla av hur det var under mormors tid. Och det är precis det som Pepa har skapat. Maten är annorlunda jämfört med andra liknande ställen. Här lagas dagens rätter, olika varje dag, som brukar vara två till tre rätter och sedan serveras detta till lunch som middag. Det finns ingen meny utan gästerna får äta vad Pepa lagat för dagen.
”Jag lagar mat på gammaldags vis och allt är hemlagat”, säger Pepa som haft restaurangen i över 40 år. ”Folk tycker om min matlagning, även om jag nuförtiden får hjälp av familjen”.
Det är bara familjen som arbetar i restaurangen.
”Det är bäst så, för alla vet precis hur det ska vara, tillägger Pepa och visar den lilla men mycket lummiga pation med växter och fåglar.

alt

Casa Pepa är mycket populärt och vanligtvis fullt med gäster. Då får man dela bord med andra besökare. Många gäster som besökt Casa Pepa har fått en oförglömlig kväll och pratar gärna om den gången de delade bord med hela familjen Conzalen eller Rodriguez och fick ett minne för livet.
Casa Pepa har varit i TV några gånger, det har även skrivits om restaurangen i pressen vid flera tillfällen.
Casa Pepa ligger på samma gata som baden.

Carratraca idag
Precis som i övriga Spanien känner Carratraca av den ekonomiska krisen. Turistkontoret är stängt och istället får man gå till kommunhuset för att få information. Men det är lätt att hitta el Ayuntamiento. Det ligger i den absolut största och flottaste byggnaden i byn, som tillhör från tiden ”då det begav sig”. Runt byggnaden finns de gamla trädgårdarna kvar, som ligger i olika terrasser. De fick sig en ansiktslyftning i början av 1990-talet.

alt

Det är rent och fint i Carratraca och inte alls så skräpigt som det är i många andra byar. Flera av gatorna är kantade med krukväxter som hänger ut från husens fasader. Och man känner fortfarande att Carratraca håller en viss stil.

Alla byar och städer har sina ferier och fiestor. Men i Carratraca finns en annorlunda fiesta, Embrujo de la Luna Mora, dit många reser för att få uppleva en natt med levande ljus. Hela byn är upplyst med ca 12 000 levande ljus, de som deltagit säger att det är något utöver det vanliga. I år hålls fiestan den 4-6 september.

En tur i vatten
Den som vill göra en upplevelse-helg bör åka till Carratraca. Bo på Casa Pepa, gå tvärsöver gatan och lyxa till det i de världsberömda baden, äta på Casa Pepa eller på restaurangen El Parador, som serverar mycket god andalusisk mat och är kända för sitt brasserie.
Nästa dag tar man bilen och åker upp till Sierra del Agua, som ligger ca 10 km från byn. Här uppe får man en mycket stark upplevelse av vindens kraft och en utsikt som liknar den man får från ett flygplansfönster. Sierra del Agua har flera vindkraftverk och stå under dem, höra suset, känna vinden och se utöver Andalusiens inland är en naturupplevelse man inte bör missa.

Vägbeskrivning:
Från Marbella: Ta väg A355 mot Ojén och Coin. Kör sedan mot Càrtama och ta väg A357 mot Campillos och Àlora. Forsätt sedan ca 30 km, fram till Carratraca. Det är ca 60 km från Marbella

Från Màlaga: Ta väg A357 mot Cártama och Campillos. Efter ca 50 km har Du Carratraca på höger hand.

 

Adresser:


Thermas de Carratraca – baden

C/Baños
Tel 952 48 95 42

Casa Pepa
C/Baños 18 C
Tel: 952 45 80 49

El Parador
Avda Andalucia 20
Tel: 952 45 82 11
 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.