En dag med Didier Degols – rektor på Svenska Skolan, Costa del Sol

En dag med Didier Degols - rektor på Svenska Skolan, Costa del Sol

"Den dagen jag drar mig tillbaka som pensionär vill jag känna mig nöjd med mitt arbetsliv," säger Didier Degols, som påbörjat sin första hela termin som rektor vid Svenska Skolan, Costa del Sol.
Didier flyttade till Fuengirola i våras och tillträde som rektor mitt under pågående termin.
"Jag har alltid sagt att när barnen blir vuxna och flyttar hemifrån vill jag ge mig ut i världen. Och nu var det dags för mig och min sambo att göra något nytt."
Från skolchef i stadsdelen Högsbo i Göteborg till Svenska Skolan på Costa del Sol som rektor, är att göra något nytt.
"Det är så klart skillnad på en vanlig rektorstjänst i Sverige jämfört med att vara rektor på en skola utomlands. Språket, kulturen och den stora bredden här på skolan, från förskolan till gymnasiet, är några exempel."
Skolan har nu skrivit på ett hyreskontrakt för de nuvarande lokalerna vilket innebär att Los Boliches kommer att vara skolans hemvist de närmaste 15 åren.
Under det nuvarande läsåret är 180 elever inskrivna.
"Till skillnad från en vanlig svensk skola har vi 80 gäststudenter på gymnasiet. Det är elever från Sverige som bor i spanska familjer under läsåret."
Svenska skolan på Costa del Sol skiljer sig också en del från andra skolor utomlands.
"I andra svenska utlandsskolor går i huvudsak elever till föräldrar som har uppdrag från svenska företag, Sida eller regeringen. De är stationerade utomlands ett par år för att sedan åka tillbaka till Sverige. Men på Costa del Sol bor svenskar som etablerat sig på kusten och deras barn går i en svenska skola men växer upp i Spanien, som också blir barnens hemland."
När man pratar om grundskolan är den vanliga uppfattningen att årskurs 8 och 9 kan vara rätt stökiga.
"Här på skolan inträffar inte det," säger Didier som själv blivit förvånad. "I och med att grundskola och gymnasiet är i samma skola blir inte 14-15-åringarna de äldsta. Här finns elever som går sista året på gymnasiet som självfallet är mer vuxna och det sätter sin prägel."
Svenska Skolan följer svensk läroplan och undervisningen är på svenska. Styrelsen för skolan har satt upp tre utvecklingsområden som man vill ska prioriteras, integration, IT och internationalisering. Man följer i princip de svenska skolterminerna men tar hänsyn till de spanska högtiderna. Man läser mer spanska och efter gymnasiet ska eleverna kunna söka till spanska universitet.
Didier Degols vet själv hur det är att komma till ett nytt land och lära sig ett nytt språk. Med en fransk mamma och en belgisk pappa och född i Bryssel kom han till Sverige 1975. Efter flytten till Costa del Sol är det ännu ett nytt språk att lära:
"Jag talar inte spanska. Men i och med att franska är mitt modersmål tror jag det ska gå relativt fort att lära mig spanska. Även om jag förstår en hel del vill jag kunna prata språket i landet jag bor i."

Vill du veta mer om svenska skolan:
www.svenskaskolancostadelsol.net

Snabbfakta:
Född: Bryssel
Stjärntecken: Våg
Yrke: Rektor på Svenska Skolan, Costa del Sol
Familj: Sambo med Eva och fyra vuxna barn. Två egna barn och Evas två.
Fritidsintresse: Huset på Orust och allt som har med det att göra. Tycker om att göra praktiska saker och arbeta med händerna. Åker gärna skidor, slalom, och ser framemot att besöka Sierra Nevada till vintern. Fotografera och läsa.
Favoritmat: Det franskinspirerade köket och då gärna provencal ratatouille och cock au vin enligt mammas recept.
Favorit dryck: Med tanke på min belgiska och franska bakgrund får det bli öl och vin.

En liten pratstund:

Hur ser en perfekt dag ut för dig?
Rent arbetsmässigt är det en dag då jag hinner med allt jag har tänkt göra och planerat. Då menar jag också känslan av att genomför något. Det ger en tillfredsställelse. I mitt arbete är det viktigt att vara tillgänglig för elever, lärare och föräldrar vilket innebär många besök och samtal. En perfekt dag är när jag känner att jag räcker till för alla. I övrigt är det en dag då man känner att livet leker.

Hur ska man gå till väga för att uppnå sina drömmar?
Jag tror det är viktigt att ha kvar den så kallade barnsliga nyfikenheten och att våga anta nya utmaningar. Kan man kombinera dessa två kan man också uppnå en del av sina drömmar. Sen måste man våga. Våga vara nyfiken och våga sig på nya utmaningar. En del drömmar ska nog förbli drömmar. Man måste inse att man inte kan uppnå allt, och det är nog inte meningen heller.

Hur upplevde du flytten till Spanien?
Det har bara varit positivt. Nu är det inte första gången jag byter land och kultur, men visst är det spännande att få lära känna en ny kultur. Det är mycket att upptäcka och besöka här i Andalusien. Jag gillar verkligen klimatet här på Costa del Sol.

Min dag:
06.45
Jag stiger alltid upp vid den här tiden. Äter frukost och ger mig iväg till skolan. Dit är det bara tio minuters väg.

08.00
Då börjar min arbetsdag. Jag tycker om att vara här tidigt och få tid för planering, läsa e-mail och annat som ska göras. Detta är den lugnaste stunden på dagen.

09.00
Skoldagen börjar. En arbetsdag är sällan den andra lik. Vissa dagar tar jag upp till 15-20 olika beslut utan att tänka på det. I en skola är det mycket som ska lösas här och nu och som inte kan vänta. Det gör arbetet väldigt levande och sällan rutinartat.

11.30
Då är det lunch. Jag tycker man ska äta på skolan. Jag försöker i möjligaste mån äta tillsammans med eleverna och lärarna. Ibland sitter jag ihop med förskolan och nästa dag är det gymnasieeleverna som gör mig sällskap.

12.00
Mitt arbete fortsätter och en stor del består av planering. Man börjar en ny termin men planeringsarbetet är inför nästa. I princip ligger man en termin före. Sedan är det exempelvis klassbesök för att se hur eleverna trivs och lärarna arbetar, arbetsledning, periodvis mycket arbete runt betygen etc. Jag försöker vara så tillgänglig som möjligt och det innebär många besök och samtal.

17.00
Här runt slutar jag arbetsdagen. Då brukar jag ta en promenad nere vid havet och även bada. Jag gillar verkligen havet.

19.00
Tiden på dygnet då man uträttar ärenden och handla mat. Det är fantastisk vilka fiskdiskar det finns i affärena. Och jag ska verkligen äta mycket fisk. Fisken Dorada är en trevlig upptäckt. När vi är och handlar har Eva, min sambo, med sig ett kulinariskt ficklexicon för att lära sig vad det heter på spanska men också slå upp vad det är på svenska. Det finns en hel del mat här som inte finns i Sverige.

20:00
Middag och jag äter gärna, förutom fisk, sydländsk mat med mycket grönsaker. Resten av kvällen är jag för det mesta hemma, läser eller kopplar av på terrassen.


Hur ser en bra skola ut?
"En bra skola är en skola som eleverna tycker om att komma till, där man förmedlar en lustkänsla. Inte bara lusten att lära utan också lusten att leva. Det lustbetonade kommer genom en bra stämning där lärare har lust att lära ut. En skola som får sina elever att fortsätta vilja lära, även efter avslutad skola, har lyckats.
För att en bra skola ska fungera krävs det också bra pedagogik, rutiner, ordning och reda. Det är viktigt med både en inre och en yttre ordning för att känna trygghet. Med den yttre ordningen menar jag saker som lokaler och skolmiljön. Den inre ordningen är hur vi arbetar tillsammans, lärare och elever.
En bra skola är också öppen mot samhället där all inlärning inte behöver ske inom skolans lokaler. En skola får aldrig bli en isolera enhet."


 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.