Livet fortsätter också när man blir äldre

Livet fortsätter också när man blir äldre

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det händer oss alla att vi når den åldern när vi inte längre kan klara oss själva, på grund av antingen åldersmässig immobilitet, sjukdom eller rehabilitering efter en operation. En stor del av de skandinaver som bor på Costa del Sol, har flyttat hit som pensionärer. Osäkerheten om vad som kommer att hända när de inte längre kan klara sig själva löser man ofta genom att flytta tillbaka till sitt hemland, när den tiden kommer, även om man kanske har bott 10 – 20 år på kusten.

Anledningen är att utbudet och kvaliteten på de offentliga äldreboenden och vårdhemmen här på kusten inte motsvarar det stora behov som finns, inte bara bland skandinaver utan också bland andra utlänningar och spanjorer.

Varför inte stanna kvar?
Det är tråkigt på många sätt och vis att en stor del av skandinaverna väljer att flytta "hem" när de har svårt för att klara sig själva. Större delen har levt många år i Spanien och även om de kanske har barn och barnbarn i de nordiska länderna kan det vara svårt att rycka upp rötterna och vända tillbaka till Norden. Men i de flesta fall är det lösningen många äldre skandinaver väljer, men livet kan faktiskt fortsättas i Spanien fastän man inte längre är frisk och kry.

Sanyres är ledande i Spanien inom området äldreboende, vård, rehabilitering och kulturellt anpassad service. Här på Costa del Sol har Sanyres anläggningar för skandinaver i Benalmádena och Puerto Banús.
Sanyres ansikte utåt är tysken Torsten Lohr som är försäljnings- och marknadschef för verksamheten. Han lägger stor vikt vid att Sanyres lever upp till den standard som skandinaverna förväntar sig, och därför anpassas servicen så att den har samma eller bättre standard än den man kan förvänta sig i ett skandinaviskt land. Målsättningen hos Sanyres är nämligen den att personen i fråga också ska ha ett liv även om personen inte kan klara sig själv till 100 % och inte sitta och vissna i ett hörn utan tillsyn eller social kontakt.

Alltid ett steg före
"Det är viktigt att skandinaverna på Costa del Sol vet att vårt utbud av skandinavisk personlig service inte bara är tomma ord. Vi är under konstant utveckling och har täta kontakter med de skandinaviska länderna samt de skandinaver boende i Benalmádena och Puerto Banús, för att hela tiden vara up-to-date med vilka behov äldre skandinaver har. Vi går in för handling och konstant utveckling för att hela tiden vara ett steg före”, förklarar Torsten Lohr.
Personalen på anläggningarna talar de skandinaviska språken samt engelska.
"Det är ett "måste" att de boende kan prata med vår personal. Kommunikation är ytterst viktigt, både beträffande behandling, terapi men även vanlig social samvaro mellan de boende och personalen”, fortsätter Torsten.
Den behandling och hjälp som Sanyres erbjuder sina boende betraktas som en integrerad del av Sanyres basservice och tjänsterna kontrolleras fortlöpande så att de är anpassade till de boendes behov och ger service med hög kvalitet.
"Utöver vår allmänna service har vi ett stort utbud av olika tjänster, som är anpassade till behovet och utvecklingstendenserna inom rehabilitering, sjukvård och terapi. Vi lägger dessutom stor vikt vid att de boende har möjlighet för att få behandling hos fysioterapeuter, ergoterapeuter och socialrådgivare. Dessutom har Sanyres i Benalmádena en inomhus simbassäng som används för rehabilitering, där det också är installerat två hydrauliska hissar för de boende som inte är tillräckligt rörliga för att delta i en aktiv rehabilitering”, förklarar Torsten.

Men Sanyres gör också mycket för att hålla de boende fysiskt och mentalt aktiva. Det erbjuds exempelvis gruppmöten med en psykolog, där minnet tränas, samt aktiviteter som teater och dans där boende och personalen deltar.
"Många äldre människor som plötsligt mist sin äkta make är rädda för att vara ensamma, men samtidigt har de svårt för att komma i kontakt med andra jämnåriga människor. Som boende hos oss ser vi till att varje enskild person får sitt sociala behov täckt. Vi erbjuder därför flera olika typer av arrangemang. Vi har också utflykter till olika ställen på Costa del Sol, som är bra tillfällen för de boende att umgås tillsammans", säger Torsten.
Syftet med en vistelse på Sanyres är inte att finna ett ställe att placera de äldre på som inte längre är fysiskt eller psykiskt aktiva nog för att klara sig själva. Målet är att hjälpa de boende till att förbättra sitt hälsotillstånd så de efterhand kan klara sig bättre.
"Hos oss ser du inga äldre människor som sitter ensamma i ett hörn. Däremot ser du många aktiviteter där nya vänskapsband uppstår, bland de olika deltagarna"

Varför ett äldreboende hos Sanyres?
Många skandinaver håller sig ifrån spanska äldrebostäder i rädsla för dålig kvalitet och kommunikationsproblem. Dessutom är ofta kravet de flesta ställer när det erbjuds äldreboende att man antingen ska köpa äldrebostaden eller hyra den för en längre period. Hos Sanyres har man inte det systemet.
Här är alla äldreboenden baserat på att hyra. Det vill säga, man kan hyra en bostad från ett par dagar till flera veckor eller månader åt gången. Dessutom kan man bo tillsammans med sin äkta hälft, en familjemedlem eller en vän om det handlar om ett besök eller en längre vistelse.
Sanyres är därför också idealiskt för äkta par som bor i Skandinavien när den ena äkta hälften ska på rehabilitering på Costa del Sol och den andre vill ha lite semester.


Grupo Sanyres är Spaniens ledande uthyrare av äldrebostäder med 20 anläggningar, 4 000 bäddar och omkring 2 000 anställda på nationell nivå.

Båda anläggningarna har plats för 100 boende och bostäderna kan hyras både för en kortare eller längre period.

Alla bostäderna i Benalmádena och Puerto Banús är utrustade med kök så man själv kan laga sin mat om man inte vill äta i anläggningens cafeteria.

Därutöver har varje lägenhet ett stort sovrum och badrum med nödvändiga hjälpmedel för rörelsehindrade.
Några av lägenheterna har också en stor terrass med solstolar. Alla lägenheterna är utrustade med luftkonditionering samt värme och har veckostädning.
Anläggningarna har en hög säkerhetsnivå så den boende kan få assistans om något skulle hända. Det finns också ett internationellt bibliotek, wifi, internet, satellit-TV, 24 timmars alarmservice och underjordisk parkering.
Sanyres Benalmádena disponerar över 8 läkare, 24 sjuksköterskor, terapeuter, socialrådgivare, psykologer och sjukvårdare.

Båda anläggningarna används av många utlänningar som ett semesterställe där det samtidigt finns läkarhjälp och andra faciliteter inom räckhåll. Medan anläggningen i Benalmádena ligger bland trevliga omgivningar i byn, nära till affärer och restauranger, ligger anläggningen i Puerto Banús på 2:a raden vid stranden och nära till modebutiker, förstklassiga restauranger och hamnen.

För ytterligare upplysningar om Sanyres i Benalmádena och Puerto Banús se
www.gruposanyres.es eller ring +34 902 200 065 eller +34 600 954 723.

Sanyres Benalmádena
Avda. del Zodiaco s/n
29631 Benalmádena

Senior Resort Puerto Banús
Avda. Naciones Unidas, s/n
29660 Marbella


 

Av Louise Kathrine Pedersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco