Musik, konst och gastronomiska upplevelser

Musik, konst och gastronomiska upplevelser

Sista veckan i augusti så bjöd den vackra byn Frigiliana in till fest. Detta år var fjärde året i rad som man firade festivalen 3 culturas. På svenska blir det, festivalen 3 kulturer, mer specifikt menar man de arabiska, judiska och den kristna kulturen. När det arabiska inflytandet fortfarande levde kvar i Andalusien så samexisterade dessa kulturer sida vid sida i denna by. Historiskt sätt så har denna lilla by varit lite utav en smältdegel för olika kulturer och influenser. Och detta faktum lever kvar än idag, då de bofasta kommer ifrån jordens alla hörn. Man värderar skönhet och traditioner högt här, det märks då det finns förvånansvärt många gallerier och ateljéer i denna lilla by. Frigiliana har också vunnit El Primer Premio Nacional del Embellecimiente de los Pueblos de España, med andra ord har blivit utsedd till den vackraste byn i Spanien, detta är ytterligare ett bevis på hur högt konsten och kulturen värderas här.

Vad som händer under denna festival är att det samlas en rad hantverkare, musiker, konstnärer och naturligtvis besökare. När jag kliver av bussen (för det är det mest praktiska sätt att ta sig hit med, under festivalen) är det som att gå igenom ett hav av dofter från olika sorters mat, rökelser och samtidigt hör man rytmer som nästan gör det omöjligt att stå stilla. I år så är det stora dragplåstret Macaco, och det var över 2000 personer som såg konserten. Men det finns även en rad olika mindre scener där stora musiker uppträder. Om du föredrar att dansa så fanns det ett flertal ställen där du kunde dansa ända tills solen gick upp, och det var dags för frukost.

Gastronomiska upplevelser var inget som saknas, det fanns allt från falafel, till tysk korv med sötsenap. Men för att uppleva de lokala smakerna så rekommenderas att du provar ” Ruta de la Tapa”. Detta går ut på att du besöker femton olika lokaler och äter deras speciella tapa, glöm inte bort att de ska ge dig en stämpel, sedan kan styra dina steg mot nästa ställe. När du ätit dig igenom byn och kan visa upp dina femton stämplar för organisatörerna så får du en t-shirt, som bevis på att du klarar av att äta kopiösa mänger mat. Men som tur är så har man alla festivaldagarna på sig för att försöka ta sig igenom ”La ruta de Tapa”.

Det erbjuds också en rad olika aktiviteter och workshops, hur man gör ljus, tvål, bokbinderi, eller hur du gör din egen parfym, eller varför inte prova på afrikansk dans? För de allra minsta fanns det en hel uppsjö av aktiviteter att välja bland, de kunde lära sig göra sin egen teater mask, ballongdjur, eller drake. Det fanns också en medeltidsmarknad, där både maten, drickat och kläderna var tidstypiska.

Så efter en dag fylld av tapas och workshops, så var det dags att sova en liten siesta, för att sedan återvända på kvällen och dansa fram till gryningen i en av Spaniens vackraste byar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.