Kom ihåg att få B- och C-vitaminer hela året!

Kom ihåg att få B- och C-vitaminer hela året!

B- och C-vitaminer är vattenlösliga och kan därför svettas ut. Vad har vi egentligen för användning av C-vitaminer? En av de viktigaste funktionerna i vitaminen är produktionen av proteinet kollagen som är viktigt för hud, skelett och bindväv. C-vitamin skyddar också vårt förråd av folinsyra (en viktigt B-vitamin) och styr fördelningen och upplagringen av järn i våra organismer. Järn är ett viktigt mineral, inte minst för kvinnor och äldre människor. Extra C-vitamin kan hjälpa till med att ge en bättre järnbalans.
Vissa mediciner minskar mängden C-vitamin i blodet. Regelbunden användning av aspirin har den verkan och detsamma gäller P-piller, som dessutom reducerar kroppens förråd av folinsyra, vitamin B2 och B12.

Rökare behöver C-vitamin
Undersökningar visar att människor som röker 20 cigaretter om dagen har 40 % mindre C-vitamin i blodet än icke-rökare. Stress tär också på vårt förråd av vitaminer. Färska frukter och grönsaker (t.ex. citrusfrukter och potatis) innehåller C-vitaminer, men för många människor minskar intagandet av C-vitamin drastisk under vinterhalvåret. Dessutom förstörs C-vitaminer inte bara av att frukt och grönsaker upphettas, utan också genom längre lagring i vatten och vid exponering för ljus.

B-vitaminer
Den vanligaste användningen av B-vitaminer är vid behandling av nervproblem, trötthet, stress samt för att förebygga alkoholrelaterade skador. B-vitaminer är inblandade i alla de viktigaste processerna i ämnesomsättningen och produktionen av energi.
Ett barns normala utveckling kräver B-vitaminer, som också är nödvändiga när blodet och cellerna ska förnya sig. En del B-vitaminer har också "nya" effekter, som att stärka motståndskraften och förebygga blodproppar. De flesta B-vitaminer är tillika antioxidant. Till B-vitamingruppen räknas en lång rad vitaminliknande ämnen som inte egentligen är vitaminer. I allmänhet är intaget av B-vitamin från kosten tillräckligt att förebygga allvarliga bristsymptom. Särskilt utsatta är människor som dricker alkohol, kvinnor som äter P-piller och barn vilka går på antibiotika.

Vitaminer och mineraler kan köpas hos Vitamina på Centro Idea.

Av Vitamina

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.