KRISTALLSJUKAN Benign Paroxysmal Positional Vertigo – BPPV

KRISTALLSJUKAN Benign Paroxysmal Positional Vertigo - BPPV

Hur vet jag om jag har BPPV?
Korta, kraftiga anfall av karusellyrsel som kommer i samband med att du lägger dig ned, sätter dig upp eller vänder dig i sängen kan ge misstanke om BPPV. Anfallen varar vanligtvis bara i 10-20 sekunder, men du kan vara något omtumlad och ostadig när du är uppe och går. Diagnosen ställas genom att du uppsöker läkare eller fysioterapeut som gör huvudrörelser för att framprovocera yrselanfallet. Du får också göra några speciella, ofrivilliga ögonrörelser (nystagmus).

Vad beror på BPPV?
Balansorganet sitter i labyrinten i det inre örat. I labyrinten finns sinnesorgan som innehåller otoliter. Detta är pyttesmå "stenar" eller kalciumkarbonatkristaller som sitter fästade i ett membran. Om otoliterna lossar från membranet kommer de att kunna röra sig i labyrinten och irritera balansorganet när du rör på huvudet. Detta händer särskilt när de hamnar i den del av labyrinten som kallas båggångarna. Man kan göra huvudrörelser för att få ut otoliterna ur båggångarna och på så sätt bli av med symptom.

Hur vanligt är BPPV?
BPPV är en av de vanligaste orsakerna till yrsel. Man räknar med att 2-3 % upplever BPPV under sin livstid. Sjukdomen är vanligast hos äldre, men kan uppstå i alla åldrar. Kvinnor drabbas något oftare än män.

Hur behandlas BPPV?
Huvudrörelser: Det finns många olika rörelser som kan vara effektiva. Några fungerar snabbt, men förutsätter att behandlaren vet exakt i vilken del av balansorganet otoliterna befinner sig i. Andra övningar kan du enkelt göra hemma, men det kan ta något längre tid innan du blir bra.

Kommer jag att bli frisk?
De allra flesta blir friska från BPPV och sjukdomen är ofarlig, även om den är plågsam. Om du haft BPPV en gång är det vanligt att få det igen, men det kan gå år mellan varje gång du har symptomen. Behandlingen är densamma och har oftast bra effekt.

Hemövningar mot BPPV
Övningarna kan vara till hjälp ifall du har BPPV, men är inte effektiva mot andra orsaker till yrsel. Många blir friska av sig själv inom loppet av några veckor men du kan påskynda processen genom att göra övningarna nedan. Du ska bli yr när du gör dessa övningar, men yrseln ska bli svagare allteftersom:

1. Sitt på sängkanten med fötterna på golvet.

2. Lägg dig ned på den ena skuldran (på den sidan du blir mest yr). Vänta 30 sekunder.

3. Sätt dig upp. Vänta 30 sekunder.

4. Lägg dig ned på den andra skuldran. Vänta 30 sekunder.

5. Sätt dig upp.

6. Upprepa övningen ca fem gånger varje morgon. Du kan inte träna för mycket! Om du inte blir bättre kontakta läkare eller fysioterapeut.

NOT: Det finns många orsaker som kan leda till yrsel. Denna information gäller bara kristallsjukan.

 

Av Rolf Martinsen, Clínica PhysioSpain

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.