Är det skadligt att knäcka/klicka fingrarna eller andra leder? Det bästa svaret är: för lite och för mycket fördärvar allt, ingenting är bara svart eller vitt.
Det är nämligen osunt att inte använda sina leder eller det motsatta att överanvända ledernas naturliga rörlighet – som t.ex. ormmänniskor.
Kroppen säger själv stopp. Hur? När det som du gör, gör ont!

Några biter på naglarna eller pillar sig i näsan när tiden ska fördrivas eller vi är någon annanstans i våra tankar. Andra knäcker med fingrarna eller ännu mer radikalt, knäcker med nacken eller andra leder. Ännu har ingen kunnat komma på varför några gör dessa saker mer än andra.
De flesta tror att en led (artikulation) är ett dött föremål, men här har de fel. Med åldern sker det en nedbrytning, och lederna, som alla andra strukturer i kroppen faktiskt dör långsamt – dessvärre.

En sund led producerar konstant lite vätska för att hålla leden under tryck – det håller leden separerad och kan därmed också ta emot tryck, en slags stötdämpare. Dessutom ökar vätskan rörligheten (en slags smörjolja) och minskar friktionen. Också näring till cellerna kommer via den här vätskeproduktionen. Eftersom det hela tiden förbrukas och tillförs ny vätska, för hälsans skull, är det viktigt att hjälpa denna naturliga process och det sker genom rörelser. Rörs leden inte tillräckligt kommer kemin och immunsystemets bli försvagat och därmed kan de orenheter (nämligen syra) och andra reaktioner från t.ex. mikroorganismer, som är i blodomloppet, lättare angripa de annars så sunda ledcellerna. Det byggs även upp ett övertryck, sakta men säkert, som i slutändan förstör leden om leden inte rörs eller används. Resultatet vid passivitet är en större risk för slitgikt, ledgikt eller mindre allmän urinsyregikt, som beror mer på kosten än rörligheten i lederna.

Några människor klickar/poppar lättare än andra. Det beror på genetiska faktorer, som exempelvis avstånden mellan ledens benknotor. Alla djur har uppenbarligen samma förmåga. Det märks i synnerhet med hästar och hundar. I min egen familj ska vi inte försöka försörja oss som inbrottstjuvar, då vi alla klickar/poppar väldigt lätt – för att inte säga hela tiden. Man kan höra oss när vi kommer och går. Och det är inte slitgikt eller andra former av gikt i min familj. Faktum är att jag klickar mina fingrar varje dag, vilket bekräftar på ett eller annat sätt det som du precis har läst – inte sant?

Så knäcker du en led, stimulerar du faktisk en viktig funktion samt de nerver som ligger i området och hela tiden översätter impulser och därmed stimulerar så att våra muskler aktiveras och underhåller deras form och spontanitet, alltså – det är bara positivt om det inte överdrivs.
Hade det varit skadligt att knäcka fingrar hade det kanske blivit bevisat. Då jag utbildade mig till kiropraktor gjordes ett försök med kaniner där man medvetet manipulerade (knäckte) deras benknotor, bara för att se vad som hände på lång sikt. Det gjordes ca 1 000 gånger på en månad och kaninerna hade absolut inga men i ledkapslar eller i relaterade strukturer.
Man har nyligen gjort ett försök där man reellt utsatte 24 kaniners leder för överbelastning. Försöket visade att kaniner om blev manipulerade botades snabbare och bättre än kontrollgruppen, (Dai LH, Xu Y, Xiong YH, Gao F, Hu J och DU N, Zhong xi yi jie he xue bao = Journal of Chinese integrative medicine 7(4):372-9, April 2009.)

Vad är det som klickar?
Det är trycket i ledvätskan som hela tiden får upplösta gaser (kväve, koldioxid och syre) att forma gasfickor. När leden knäcks, faller trycket genom att gasfickan töms mot ledens membran och ljuden provoceras fram. Sedan tar det flera minuter tills det finns tillräckligt med gas för att återigen kunna ge ljud ifrån sig.
Jag ska sluta med att säga: för lite och för mycket fördärvar allt. Rör du dig inte är du bestämt i en farozon för led-obalans/sjukdomar. Rör du dig tillräckligt och det gör inte ont i leden när du presterar är du på rätt väg mot ett liv med bättre hälsa och livskvalitet.

Slutsats: Liv är rörelse!

Det är härmed också klarlagt att det inte är osunt att få en korrekt kiropraktisk behandling för att en led klickar (har ett bestämt ljud) eller varför den gör det. Ytterst intressant och gagnande att veta inom vår specialitet.

 

Av Kiropraktor Mogens Dahl, Consulta Quiropráctica

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.