Gluten – lätt och besvärligt

Vi älskar att sätta tänderna i ett fint mjukt, vitt bröd. Till det används oftast vetemjöl med gluten, som i gengäld kan vålla vårt matsmältningssystem mycket besvär. Gluten är proteiner som finns i vete och andra spannmålssorter.

Gluten förr och nu
Vetet stammar ursprungligen från Medelhavsländerna och Mellanöstern. Vete, är tillsammans med majs och ris, den mest använda spannmålssorten i världen. Vetet ingår i många olika födoämnen, som vetemjöl, fullkornsvetemjöl, vetegryn, öl och flera andra olika födoämnen. Vetet har under senare år ändrat sina egenskaper. För bara 50 år sedan kunde vi inte odla vete till bröd med ett så högt gluteninnehåll som idag. Det ger ett finare och lättare bröd, men jag misstänker också att det kan vara den bidragande orsaken till att gluten uppenbart inte tolereras av allt fler människor. Gluten är ett problem för många som har matsmältningsproblem. Om du får diagnostiserat att du inte tål gluten, kallas det för celiaki. En överläkare, Steffen Ulrik Friis, har skrivit att celiaki är bland de vanligaste förekommande kroniska tarmåkommorna hos vuxna och den vanligaste hos barn. Faktisk kan det nästan kallas för en folksjukdom.
Bortsett från vete finns gluten också i dinkel, råg, korn och havre. Emellertid tolereras havre ofta i mindre mängder, eftersom gluteninnehållet inte är särskilt högt. Sverige och Irland sägas vara de länder där glutenallergi är vanligast.

Symptom
En tydlig symptom på glutenintolerans är en uttalad trötthet ½ – 1 timme efter intagandet av mat med gluten. Lider du av uppblåst mage och magsmärtor, kan det vara en synnerligen bra idé att utelämna glutenhaltiga födoämnen under en period.
Gluten misstänks idag, bland många forskare, för att medverka till otaliga lidanden, allt ifrån viktökning, uppblåst mage, diarré, till mer allvarliga sjukdomar som celiaki, schizofreni, autism, svår depression samt hudåkommor som psoriasis och många andra mindre välkända åkommor som AHDH, Tourette m.m. Man har lagt märkte till att flera schizofrena människor också har celiaki, varför många med den sjukdomen får en väsentlig bättring i deras psykiska sjukdom genom att totalt undvika produkter med vete, dock uppnås bäst resultat om de också undviker mjölkprodukter.
Ordet intolerans och allergi används lite hur som helst i begreppet "att inte tåla gluten". Finns det diagnostiserat en celiaki, blir åkomman oftast beskriven som en intolerans, men kanske kan det också kallas för en allergisk reaktion, då det ses som en immunologisk reaktion. Åkomman heter celiaki när det är ställt diagnosen glutenintolerans. Celiaki är en åkomma i tarmsystemet, både i tjock- och tunntarmen. Det kännetecknas av diarré, som luktar eller snarare stinker, ofta med inblandat fett eftersom upptagningen av fett och proteiner förhindras och resultatet blir dålig trivsel både psykisk och fysisk (ofta ses minskad glädje) och viktminskning. Hos människor med celiaki reagerar tarmslemhinnan mot glutenproteiner och därför skadas tarmslemhinnans flimmerhår och flimmerhåren ersätts av infektionsceller. Mängden laktos, enzym för ombildning av mjölksocker, avtar och det kan då utvecklas en laktosintolerans, så att mjölksocker inte heller tas upp. Upptagningen av maten förringas väsentligt. När du inte upptar din föda får du lätt brister av flera näringsämnen, vilket kan leda till smärtor både i både skelett och muskler.

Kvicksilver som medverkande faktor
Bortsett från en ärftlig disposition kan en annan faktor vara kvicksilver, eftersom det förstör enzymen som ska bryta ner gluten och kasein (sistnämnda finns i mjölk och kanske är det därför att gluten och mjölkintolerans ofta går hand i hand). Många kunder berättar för mig att de har fått sina amalgamfyllningar borttagna, men det är viktigt att veta att du kan vara utsatt för kvicksilver genom vaccinationer, eller ända tillbaka till då du var foster och fick kvicksilver från din mors amalgamfyllningar. Eller du är kanske utsatt för kvicksilver genom arbetet eller miljön som helhet.

Diabetes och gluten
Många diabetiker utvecklar med åren en glutenintolerans och det kan kanske vara orsak till de nervskador man så ofta ser vid diabetes i stället för de födoämnesförändringar som oftast får skulden.

Barn och gluten
Gluten är ännu en orsak till att amma sina barn en lång tid. Ofta visar sig åkomman hos barn några månader efter att barnen ätit spannmålsprodukter. Bebisar bör aldrig prova spannmålsprodukter före 6 månaders ålder. Celiakin kan uppstå i alla åldrar. Är det vuxna som diagnostiseras, visar det sig ofta att de haft problem med magen under hela sitt liv.

Veteallergi
En allergi mot själva vetet är inte celiaki. Veteallergi är sällsynt men beror på att kroppen har skapat allergi-antiämnen (IgE) mot ett eller flera av de proteiner som finns i vetet. Det kan vara gluten, men också andra proteiner. Den här allergin kallas för en omedelbar allergi eftersom symptomen visar sig inom några timmar efter att man har ätit det man inte tål. Här kan symptomen vara klåda i gommen, hösnuva, nässelfeber, astma m.m. Kostanvisningarna något helt annat än vid glutenallergi.

Diagnos önskas
Önskas en diagnos kan det vara nödvändigt att ta en biopsi av tunntarmen, kanske i samband med en magundersökning, men vanligtvis börjar man med en scanning. Man kan också få sin misstanke bestyrkt genom olika blodprov, där olika antiämnen mäts. Om du vill gå till botten med orsaken, kan du eventuellt bli testad för tungmetallförgiftning hos en läkare. Många gånger låter man bara erfarenheten visa om det sker en förbättring efter uteslutande av glutenhaltiga födoämnen, för när gluten tas bort från maten försvinner de obehagliga symptomen också. Om en kund till exempel kommer med utpräglade vätskeansamlingsproblem, misstänker jag ofta gluten som syndaren. Jag föreslår därför att de ska hålla sig borta från bröd och pasta en månad. Om kunden utbryter: "Jag ÄLSKAR bröd/pasta. Det är det sista du får ta ifrån mig" då vet jag att jag är på rätt spår. Många gånger har det nämligen med tiden uppstått en längtan efter spannmålsprodukter med gluten. Det är tal om en beroendeallergi, som obehandlad misstänks för att kunna leda till sömnlöshet, hyperaktivitet och andra beteendestörningar, depression, samt kanske ätstörningar som Bulimi och Anorexi.

 

Hjälp till självhjälp
Det kan vara svårt att följa en glutenfri diet och många känner sig faktiskt hjälplösa, när vete och andra glutenhaltiga spannmålssorter ska uteslutas från deras vardag. Men det finns många välsmakande och sunda alternativ t.ex. quinoa, som är utan gluten och innehåller en massa aminosyror, fiber, fosfor och magnesium. Quinoabröd smakar faktiskt ljuvligt. Dessutom kan quinoa blandas med andra glutenfria mjölsorter som ris, majs, bovete, mandelmjöl, kokosmjöl m.m. Hel quinoa kan också användas i stället för ris och blandas i sallader och finns också som knaprigt spröda quinoaflakes. Cornflakes finns även i majsform, som framför allt används av barn till frukosten. Dessutom finns det glutenfria bakblandningar, även pasta, bröd, kakor, kex m.m. För glutenallergiker är det mycket viktigt att lusläsa livsmedelsdeklarationer då vetet är en dold faktor i mycket mat. Tänk bara på en korv. Var uppmärksam på att flera E-nummer kan vara framställda av stärkelse från glutenhaltiga spannmålssorter och därför kan innehålla små mängder gluten. Även många sockerämnen kan innehålla spår av gluten. Detsamma kan vara fallet med olika sojasåser. Kom ihåg att undvika öl, som också är bryggt på spannmål. Även små mängder gluten kan bidra till ännu mera förstörelse av tunntarmens flimmerhår.
Har du en glutenallergi ska du troligen undvika gluten för resten av ditt liv, men du kan göra mycket för att styrka kroppen generellt så den inte reagerar så våldsamt på ett enda sidosprång. Emellertid tillråds en skäligt sträng diet resten av livet. För mycket slentrian i kosten kanske kan medföra benskörhet som äldre om du har glutenintolerans. Det finns även en misstanke om vissa sällsynta cancerformer om glutenfri diet negligeras.

Kosttillskott
Lidandet kan leda till vitamin- och mineralbrist bl.a. K- och D-vitaminbrist, vilket kan bidra till benskörhet. Ät därför en bra multivitamin/mineralprodukt, som Omnimin eller OmniX. Har du under en längre tid haft diarré kan det vara nödvändigt med järntillskott under en period. Det är också viktigt med tillskott av zink då många av kroppens funktioner är beroende av det. Många får inte tillräckligt med B12 och folsyra. Därtill kan man tillföra extra E-vitaminer som ofta visar sig vara synnerligen duktiga på alla former mot allergi. Det kan vara bra med extra C-vitamin då det har visat sig att människor, som äter C-vitamin ofta har färre överkänslighetssymptom. Kalk och magnesium har också en bra effekt. Detsamma har omega 3 och 6, som i många fall kan hjälpa till med att reducera symptomen och är synnerligen viktiga för slemhinnorna. Det kan också rekommenderas att lägga till probiotic kapslar, exempelvis symbioflor +.
Av goda teer kan nämnas brännässla och lindblom, eventuellt sötat med lite honung. Av bra födoämnen vill jag i synnerhet framhålla gröna grönsaker och morötter som är rika på betakarotin och som speciellt stärker slemhinnorna i tunntarmen. Andra bra livsmedel är frukt, sallader, böner, linser, magert kött, ris, potatis och majs.
Det kan även vara en bra hjälp med zonterapi och/eller akupunktur.
 

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.