Dela

De flesta av oss har flyttat till Costa del Sol efter en lång yrkesverksamhet i hemlandet för att få njuta av sol och värme, god mat och dryck. Vi har till och med lämnat barn och barnbarn samt släkt, allt för att få njuta av detta ”nya liv”. Vi dricker vin till maten i stort sett varje dag och ibland blir det till och med en ”stänkare” före middagen. Man har ju blivit pensionär och behöver inte pallra sig upp klockan sex varje morgon för att gå till jobbet. För de allra flesta blir flytten till Spanien en fantastisk upplevelse, men för några blir det inte alls som man hade planerat.

Utveckling av alkoholberoende
Alkohol påverkar signalsubstanser i hjärnan med ökad frisättning av bland annat dopamin. De allra flesta reagerar på detta med vällustkänsla och känner att oro och ångest släpper. Då är det inte så underligt att alkohol lätt blir till en daglig vana. Om alkoholkonsumtionen blir för hög kan skilja mycket mellan olika människor i hur mycket och hur länge man kan dricka innan man utvecklar ett beroende. Kvinnor har tidigare av tradition druckit mindre alkohol än män. Idag anpassar sig kvinnorna till männens alkoholvanor. Kvinnans kropp innehåller procentuellt mindre vatten än hos en man, vilket gör att en kvinna tål alkohol sämre, även om hon skulle ha samma kroppsvikt som en man. Det gör att kvinnor lättare blir alkoholberoende och oftare får skador av sitt drickande.
Vid ett etablerat alkoholberoende har man ofta utvecklat flera av dessa symptom:
Ökad tolerans: man måste dricka mer alkohol för att bli lika berusad som tidigare.
Minnesluckor(blackouts): några timmar föregående kväll är ”borta”, trots att man inte druckit mer än vanligt.
Kontrollförlust: en drink leder till flera trots att man bestämt sig för att bara dricka en mindre mängd.
Abstinenssymptom: man känner oro och ångest när man slutar dricka. Man måste ta sig en ”återställare” för att må bra igen.

Alkoholrelaterade sjukdomar
Det finns knappast något organ i kroppen som inte riskerar att skadas av alkoholmissbruk. Mellan 5-6000 personer dör årligen i Sverige av alkoholrelaterade sjukdomar. Det är cirka tio gånger så många än som dör i trafiken.
Listan över alkoholrelaterade sjukdomar kan göras mycket lång. Jag nöjer mig med några av de viktigaste:
Hjärta/cirkulation: oregelbunden hjärtverksamhet, högt blodtryck, hjärtförstoring (alkoholkardiomyopati) med mycket dålig prognos.
Skador på inre organ: leverskador som fettlever, leverinflammation och skrumplever (cirros). Inflammation av bukspottskörtel (pankreatit), risk för nya inflammationer och utveckling av diabetes.
Hormonpåverkan: nedsatt testosteronproduktion med nedsatt potens, tillbakabildning av testiklar och feminisering(utveckling av bröst hos män). Nedsatt fruktsamhet hos kvinnor.
Hjärnskador: alkoholdemens, lillhjärnsskador med åtföljande gångrubbning, epileptiska anfall.

 

Goda råd
Alkohol i lagom dos kan vara ett fantastiskt glädjeämne i det sociala livet och allt behöver inte beskrivas lika negativt som här. Den rekommenderade dosen/dag är halvanden glas vin för kvinnor och två glas för män.
Andra goda råd vid alkoholkonsumtion:
• Vartannat glas med vatten i stället för alkohol.
• Drick vatten innan du somnar.
• Drick inte efter midnatt.
• Drick aldrig på fastande mage.
De flesta av oss lever trots allt ett bra och relativt sunt liv här i Spanien – och vill gärna fortsätta att göra det. Det vill jag som läkare gärna bidra till. Därför rekommenderar jag att man förutom regelbunden motion och intag av god och nyttig medelhavsmat gör en förebyggande hälsokontroll. Då kan man nämligen se om det finns några hälsomässiga varningssignaler och i tid korrigera företeelser i sitt levnadssätt eller börja ta förebyggande medicin. Vid en sådan kontroll får du bland mycket annat reda på hur din lever mår och att ditt blodsocker, ditt PSA-värde (prostata) och blodtryck är under kontroll samt att hjärtat är friskt och slår lugnt och regelbundet (EKG).
En hälsokontroll kan visa sig vara ditt livs bästa investering.

 

Av Dr Anders Carlsson, Nordic Medical Clinic, Nerja, www.nordicmedicalclinic.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.