Voxpop [latin, vox: stämma, pop: -folk] November 2009

Voxpop [latin, vox: stämma, pop: -folk] November 2009


Korruptionsskandaler pryder, eller skämmer om man så vill, med jämna mellanrum de spanska mediernas förstasidor. Exempelvis var andalusiska städer som Marbella, Estepona och Mijas under den senaste byggboomen på Costa del Sol, i centrum för avstyckade tomter och olagligt uppförda hus för svindlande belopp. Svenskar känner till korruptionen även om Sverige är ett av de minst korrumperade länderna i världen, enligt organisationen Transparency Internationals årliga korruptionsindex (2008 var Sverige det 3:e minst korrumperade landet medan Spanien kom på en 28:e plats). Den här månaden har vi frågat folk på gatan om deras upplevelser och erfarenheter av korruptionen.

Santiago Herreras, 45 år, lärare
Korruption är tämligen utbrett i Spanien och på alla nivåer. Den är svårt att undgå av den enkla orsaken att människan generellt strävar efter pengar och makt och att moralen böjer sig för detta. I Spanien kommer man sällan någonstans utan kontakter, speciellt om man söker arbete är det viktigt att känna någon. Om jag har varit korrupt någon gång? Jag tror vi alla har varit korrumperade på ett eller annat sätt. Det är självklart oacceptabelt, men faktum är att det existerar. Det kommer alltid att finnas korruption, men jag anser att det bör göras något åt det när försiggår på den politiska scenen. Korruption har sina rötter i politiken och det utgör ett hot mot demokratin. Om en politiker uppnår en viktig post kan han/hon bevara den om nätverket är i sin ordning även om vederbörande gör ett dåligt arbete – och det är ju inte lämpligt. Ska man försöka reducera korruptionen menar jag som lärare, att man ska börja redan i barnuppfostran och försöka återställa de värden vi har förlorat genom tiderna.

F.J. Garro, 64 år, industriingenjör
Om man ska lyssna till medierna så är korruptionen ett stort problem i Spanien, men i vanliga människors umgängeskretsar och miljöer är det ju inte något man märker av. Så på så sätt ska jag inte säga att det är ett problem. Varför det existerar? Det är livets evolution, det är helt enkelt så samhället har utvecklat sig och folk har blivit mer lättsinniga. Det blev ett måste att känna folk om man skulle uppnå något. På spanska finns det ett ordspråk som säger "de som har faddrar blir döpta, och de som inga har, blir det inte", och det är så dagens samhälle hänger ihop. Jag har hört om fall där man fått arbete genom förbindelser och även om folk som har betalat med svarta pengar, men det är inte folk jag direkt känner. Korruption är rätt normaliserat och på så sätt "accepterat". Politiskt är det de stora partierna som är mest korrumperade för det är ju de som har flest kommunalråd i kommunerna. Det finns självklart också partier som är mer ärliga som t.ex. I.U. (Izquierda Unida, Förenad Vänster, red.), men det är mindre partier som inte har så mycket inflytande. Man borde kanske göra en större "utrensning" för att bli av med dem för de har ingenting med rättfärdighet att göra.

Lidia Naranjo García, 21 år, expedit
Ja, när man tänker efter är det ju faktiskt ett problem att det är så utbrett i Spanien. Och jag tycker inte att regeringen gör tillräckligt, men det beror kanske på att de själva är de mest korrumperade. Jag menar, man borde skärpa lagarna så straffet för korruption blev hårdare, eftersom folk bara ser fördelar med det. Jag tror det är det enda sättet man kan minska det på, för man kan nog inte komma ifrån det helt och hållet.
Om du är korrupt eller ej, beror väl mest på din utbildning och din attityd. Kontakter är bra att ha, inget tvivel om det, och speciellt på arbetsmarknaden. Men det är kanske mest viktigt för folk som antingen har en bristfällig utbildning eller ingen alls. Om du har en bra utbildning är det mindre viktigt eftersom det är din kompetens som räknas och inte om du känner någon eller inte.

Leif Johansson, 70 år, pensionär
Korruption har funnits i alla tider, men att Spanien skulle vara mer korrumperat än Sverige kan bero på att i Sverige använder man sig inte av det ordet. Man kallar det för mutor, det låter lite mildare. Men visst finns det i Sverige också fast det är nog mer inbyggt i systemet och syns inte så mycket utåt. Det där med att klia varandra på ryggen har inte med vilket land man kommer ifrån. Det finns överallt. Korruption handlar om att vilja ha mer och girighet. Idag uppfattar jag det som om det är mindre korruption inom byggbranschen här i Spanien. De värsta skurkarna har flytt och är aktiva i andra länder med mindre kontroll. För omkring 20 år sedan var det värre här. Numera är folk mer försiktiga och det finns fler garantier vid husköp. Men ska man köpa sig något är det bäst att köpa ett begagnat hus. Då blir man inte lurad på samma sätt. Man vet i varje fall att huset finns och råkar inte ut för projekt som stannar upp och aldrig blir klara.
Jag vet inte riktig vad man ska göra åt korruptionen. Än så länge har jag själv inte råkat ut för det. Men för de som har råkat ut för det, kan man ju alltid var efterklok och säga – ni skulle sett upp.

Ebba Idsäter, 16 år, studerande
Jag tänker inte så mycket på det och har inte träffat på det själv. Det kan ju bero på att jag är så ung. Men jag tycker man ska försöka följa lagen och det är nog svenskarna bättre på än spanjorerna. Här struntar man mycket mer i vad som är rätt eller fel. Alla vet, mer eller mindre, att man ska se upp när man ska köpa ett hus eller lägenhet. Varför korruption finns tror jag beror på att människan försöker välja det lättare alternativet, det blir en enklare process och mindre motstånd.
Jag skulle kunna tänka mig att själv köpa en lägenhet svart även om jag i princip vill att man ska göra det lagligt.

Per Johansson, 23 år, telefonarbetare
Det handlar om pengar och kontakter. Jag tror inte det är en sådan stor skillnad mellan Sverige och Spanien, fast det är mer allmänt här i Spanien och vanligare bland var och en. I Sverige är det färre som håller på, men ser de en chans försöker de också sko sig, precis som man gör överallt. Ska man ha ett arbete här i Spanien är det inte en CV som gäller, man måste ha kontakter. Så är det med nästan all anställning. Jag skulle gissa att upp till upp mot 80 % får anställning genom bra kontakter och förbindelser.
Men var går gränsen för det man kallar korruption? Är det när man känner någon som kan hjälpa dig eller mig med ett ärende? Här i Spanien är det en mjukare linje när man har med myndigheter att göra, särskilt om du känner någon. I Sverige är det mycket hårdare och kallare och mer opersonligt.
För att få ordning på korruptionen måste det till betydligt mer information. Lära allmänheten mer om lagar så de vet vad som är tillåtet eller inte. Jag tror att om alla visste mer skulle politikerna inte våga göra som de gör. Allmänheten skulle ha bättre koll på dem.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.