Voxpop [latin, vox: röst, pop: -folk] december 09

Voxpop [latin, vox: röst, pop: -folk] december 09


Trots att den globala krisen har medfört en allmän nedgång i antalet plastikoperationer världen över finns det fortfarande en stor efterfråga på den förskönande kirurgin. Spanien har enligt en nyligen gjord studie satt europeiskt rekord i kosmetiska operationer av unga mellan 18 och 21 år. Och i USA steg antalet plastikkirurgiska ingrepp med 162 procent från 1997 fram till förra året, vilket betyder att den kosmetiska kirurgin idag är en industri med en årlig omsättning på 66 miljarder kronor. Medan några samhällsdebattörer kritiserar tendensen till det perfekta, då de anser att det går ut över vanliga människors självkänsla och rätten att se annorlunda ut, jublar andra över friheten till att själv bestämma över sin egen kropp. Den här månaden är det plastikkirurgin som ska debatteras bland våra svenska och spanska intervjupersoner. Står det ett ögonlockslyft, en ny näsa eller ett par nya bröst på julklappslistan?

Samanta Gaspar Pérez, 21 år, student
Det är populärt eftersom det är ett enkelt sätt att få en perfekt kropp på och en sådan vill ju alla gärna ha. Jag tycker det är slöseri med pengar att ändra på sin kropp, man ska hellre acceptera den som den är. Det är ju ändå bara för folk som har pengar, de som inte är tvungna att nöja sig med det de har fått. Självklart är det frustrerande om man inte har varit så lyckad i lotteriet, men då är man kanske mycket klokare istället. Jag har inte själv gjort något och för närvarande finns det heller inte något jag skulle kunna tänka mig att ändra på. Självklart skulle jag gärna likna de perfekta kvinnorna i tidningarna, men å andra sidan är det ju också ett tecken på svaghet om man dukar under för deras manipulation. Många får gjort större bröst eftersom de känner sig okvinnliga med vad de har. Om man är helt platt så kan man ju förstå det. Samtidig är det ju inte bara brösten som gör en kvinna till en kvinna, det handlar lika mycket om hur man klär sig, vad man framhäver, vilken frisyr man har och hur man uppför sig. Det är främst den yngre generationen som är underställda de perfektionistiska skönhetsidealen och evig ungdom, då de äldre inte påverkas av det på samma sätt.

Julio Barrio, 35 år, egen företagare
Jag bryr mig egentligen inte om ifall människor får utfört plastikkirurgi eller inte. De gör det ändå. Det är inte något problem för mig att allt fler kvinnor till exempel gör brösten större. Det ser ju bra ut och om de gärna vill, så låt dem göra det. Men man ska komma ihåg att det inte är alla som kan göra om sig, för har du inga pengar får du vara tacksam med det som naturen har gett dig. Sådant är livet. Jag har flera tjejkompisar som gjort större bröst och de är mycket glada för dem. Jag skulle trots allt inte tillåta min dotter att göra en bröstoperation innan hon fyller 18 år och själv kan bestämma. Veckotidningar och TV spelar en stor roll i den här plastiktrenden, men mina värden har inte ändrat sig. Jag försöker lära mina barn att de ska ha respekt för de äldre och att det inte bara är ungdomen som är värt något.

Javier Pérez, 19 år, säljare
Plastikkirurgi är bara för de rika men det löser inte de verkliga problemen. Alla bör vara nöjda med sin kropp om det inte är något fysiskt fel. Den är helt absurd, riktningen som samhället har tagit, att vi ska vara mer och mer perfekta. Men det passar ju in i den ytliga värld vi lever i. Om du inte är vacker, har stora bröst eller breda skuldror, är du inte värd någonting. Det finns många som sitter och glor på tv hela dagarna och där ser de bara skönhet och perfekta människor och så tror de att det är så det ska vara. Jag ska göra allt vad jag kan för att mina framtida barn ska lära sig att acceptera sig själva som de är, men jag är inte så säker på att det blir så lätt. En av mina väninnor hade så stora komplex för sina små bröst att hon tog av sin sons besparing för att göra större bröst. Då har det gått för långt.

Siv Lundgren. 54 år, egen företagare

Jag tycker det är upp till var och en om man vill göra ett ingrepp eller inte. När man blir lite äldre tror jag att man gör en plastikoperation för sin egen skull, inte för andras. Om man själv mår bättre av en operation ska man så klart göra det. Idag kan jag själv tänka mig göra ett ingrepp, om jag som äldre skulle tycka att jag mådde bättre av det. Det är något jag aldrig tidigare ens skulle ha skänkt en tanke på att göra och det känns ju lite märkligt. De unga är så fina och jag har svårt för att förstå att de underkastar sig en operation för att se bättre ut. De är ju i sina glans bästa dagar. Unga personer som opererar sig har nog dålig självkänsla och svårt för att acceptera den de är. En operation när man är ung görs med all säkerhet för att behaga andra, vilket är så synd. Personligen kan jag tycka det är synd att så många unga lägger ner en förmögenhet på att göra om sig. Som äldre är man mer intresserad av att få bort lite rynkor och andra skavanker än att förstora bysten.

Börje Andersson, 69 år, pensionär
Man kan ju undra varför det är så många i Spanien som blir kosmetiskt opererade. Är det billigare här, eller? Plastikkirurgi för skönhetens skull tycker jag inte om. Det är ett fördärv. De yngre tittar för mycket på kändisar och vill efterlikna dem. Sen finns det de smarta som gör pengar på dem och på de yngres dåliga självförtroende. Jag tror att de som opererar sig har dåligt självförtroende. Det är ju likadant med tatueringar. Det hänger ihop med att man vill visa upp sig och att få andra att titta på en.
När man föds ser man ut som man gör, vilket man ska vara stolt över. Man kan ändå inte skära sig till det man inte har. Tänk istället på vad du har.
Jag skulle aldrig själv göra ett ingrepp. Jag tycker heller inte att man som äldre ska göra det. Var ålder har sin tjusning, och rynkor får man med åldern. Det är helt naturligt. Man har ju sett bilder på folk som gjort operationer och inte har det alltid blivit bättre.

Catarina Jagaeus, 48 år
Om man själv mår bättre av att göra en operation tycker jag det är mer okej. Då handlar det om ens egen välbefinnande och att må psykiskt bra. Jag känner några som har gjort plastikoperationer och de är nöjda. Men det är ju upp till var och en, om man vill eller inte. Däremot tror jag många unga förstör sig efter en operation. Man vet ju heller inte hur resultatet blir, ibland blir det ju inte så bra. Man kanske såg bättre ut innan ingreppet. Självfallet handlar det om rätten till sin egen kropp och att själv få bestämma vad man vill. Personligen skulle jag inte göra ett ingrepp, om det inte är så att jag råkat ut för något som förändrar utseende radikalt. Men jag skulle inte göra det för att förändra mitt naturliga utseende. Sen kan jag tycka det är "bättre" att äldre opererar sig än yngre, då man som äldre blir lite rynkig och vill kanske se yngre ut.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.