En dag med Lena Ruberg i Torremolinos

En dag med Lena Ruberg i Torremolinos

Lena Ruberg är för många ett känt ansikte och vi förknippar henne med SAS-kontoret på flygplatsen i Málaga där hon arbetade fram till förra sommaren, då hon gick i pension. Men Lena kom till Spanien långt innan hon började arbeta på flygplatsen och har bott 26 år i Torremolinos.

"Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans än i Torremolinos, även om jag tidigare bott på andra platser", säger Lena, som har sin lägenhet mitt i centrum, med gångavstånd till det mesta och med en härlig utsikt från sin terrass.

Olikheter mellan orterna
"Det finns en del som rynkar på näsan när man säger att man bor i Torremolinos. Det är inte särskilt svenskt, fint eller kulturellt. Det är snarare så som en fransk konstnär beskrev det "Torremolinos är som en matsal där man äter, dricker och dansar".
1968 kom Lena till Spanien för att arbeta som guide för Vingresor och skulle stanna 1 år, men som blivit 42 år.
"Det har alltid funnits olikheter mellan orterna på Costa del Sol, även på den tiden. Då skulle de allra flesta till Torremolinos som då var den stora metropolen, medan ett fåtal valde Marbella. Idag är det ju annorlunda och det bor inte så många svenskar i Torremolinos och det finns inte mycket som är svenskt."
Tidigare tillhörde Torremolinos Málaga men 1988 blev det en egen kommun.
"När Torremolinos var en del av Málaga kände man av det rent ekonomiskt. Det tog lång tid innan pengarna kom hit och Torremolinos fick alltid vänta. Och visst var det mycket som var slitet här under en längre tid men nu tycker jag verkligen det har förändrats. Det finns inte många grönområden i Torremolinos men de som finns sköter man väldigt bra. Det är rent och snyggt ."

Torremolinos med spansk touch
När Lena kom till Spanien flyttade hon in i Spanien och inte till Spanien, som hon uttrycker det.
"Det är en väsentlig skillnad på att vara en del av samhället jämfört med en besökare och det beror till stor del på om man lär sig språket eller inte. Jag har varit gift med en spanjor och på så sätt fått en spansk familj och jag är till och med spansk medborgare."
När Lena ska beskriva sitt Torremolinos är det med en spansk touch.
"En dag med mig i Torremolinos börjar med att vi går till cafeterian Picasso på Avenida de los Manantiales där vi sitter ute och äter långfrukost bestående av churros med varm chokladmjölk. Förr i tiden serverades churros bara på morgonen men nu kan man äta det under hela dagen. Därefter tar vi gågatan San Miguel och trapporna ner till stranden och strandpromenaden."
Lena berättar också om det speciella ljuset som finns i Torremolinos eftersom stan ligger på en kulle och att orten har eget källvatten. Och sedan nämner hon att en fördel med att bo Torremolinos är närheten till Málaga.
"I Málaga finns det kulturella livet som Torremolinos saknar men nu håller man på att bygga ett nytt museum i Torremolinos och det är ett av de första."

Stillheten och horisonten
"När vi kommit till stranden vill jag visa stillheten och känslan av frihet det är att promenera längs med stranden och blicka ut över horisonten och känna på det oändliga. Det är en sådan kontrast till turistkvarteren vi tidigare passerade. Innan vi går vidare måste man självklart gå en stund på strandpromenaden och uppleva allt som händer där. Det är alltid liv och rörelse och de flesta håller på med någonting."
"Sen är det dags för lunch och i princip kan man välja vilken chiringuitos man vill men jag skulle gå till Casa Juan och visa alla fiskrätter som är ett måste att prova på. Och då vill jag också att man lägger märke till hur spanjorerna njuter av maten och vilken skillnad det är när svenskar och spanjorer äter. Vi har varsin tallrik och är noga med att hålla på ´vårt område`. Spanjorerna delar på allt, pratar mycket och de njuter av maten på ett särskilt sätt. När det är dags för notan vill alla betala och det är aldrig någon som försöker dela upp notan så som svenskar gärna gör."

Det nya moderna Torremolinos
Lena vill sedan att vi också får en glimt av det nya moderna Torremolinos och börjar med Casa de Cultura Pablo Picasso som tidigare var en skola för barn till anställda inom järnvägen.
"Här finns så mycket aktiviteter, alltifrån utställningar till olika kurser och det påminner om ett allaktivitetshus. Det är en sådan härlig entusiasm bland dem som går här och det är både barnfamiljer, unga och gamla. Numera ser man allt fler äldre och framför allt spanjorskor som deltar i de olika utbildningarna. En del av dem kommer från tidigare mycket fattiga familjer och fick aldrig någon utbildning som unga. Men det tar de igen nu."
"Som avslutning på en heldag i Torremolinos vill jag att vi går till en av mina favoritplatser som jag själv besöker några gånger i veckan. Det är det nya badhuset ’Virgen del Carmen’ med bland annat en 50-metersbassäng och med det senaste inom sportarkitektur."
Är det någon som vill fortsätta att upptäcka Torremolinos finns det ett nattliv som erbjuder det mesta. Torremolinos är knappast en stad som sover om natten.


Fakta om Lena Ruberg
Född: 1944 i Jönköping.
Stjärntecken: Tvilling.
Familj: Ensamstående, tidigare gift med en spanjor, tre vuxna döttrar och tre barnbarn.
Hobby: Simning och jag brukar simma 1 600 m ett par gånger i veckan, spelar piano och har nyligen köpt mig ett digitalt piano, sång och jag är med i en kör. Sedan läser jag mycket och är intresserad av litteratur.
Det intressantaste du någonsin gjort: Det var när jag som 22-åring var på kibbutz i Israel.
Favoritmat och dryck: Numera är jag vegan så maten får bli linser och bönor. Min favoritdryck är kaffe.


Några snabba med Lena

Hur se en ser perfekt ledig dag ut för dig?
En perfekt ledig dag är när jag utövar någon av mina hobbies. Men också när jag tar med mig hunden på en lång promenad längs med havet, går sedan till Carihuela och sätter mig på en uteservering, tar något att dricka och läser en stund i boken jag har med mig. Senare på dagen – ja, då blir det att jag går och simmar som är en av mina favoritsysselsättningar.

Hur tror du man ska göra för att uppnå sina drömmar?
Man måste lyssna till sig själv, vilket är svårt. Att tänka – vad är det jag vill? Det är inte så enkelt som det låter eftersom man rycks med utifrån och påverkas av andras tyckande och tänkande.
Sen har vi det med uppsatta mål, som är viktigt. Men det är lika viktigt att inte ha mål som är för svåra att uppnå. Ribban, det jag kallar för måbra-ribban, ser jag som en höjdhoppsribba. Sätter jag den för högt kan jag inte hoppa över men sänker jag ribban klarar jag av att ta mig över och mår mycket bättre än den som alltid river.

Håller du fast vid svenska traditioner här i Spanien?
Jag firar sällan de svenska högtiderna, men det finns två traditioner som jag tycker mycket om. Det är frukost på sängen när man fyller år. Det är så typiskt svenskt. Advent tycker jag också om och då blir det att man pyntar lite här hemma. Jag tycker också om ett vackert dukat bord med mycket levande ljus och det är svenskarna duktiga på.

Saknar du något från Sverige?
Nej, jag kan inte säga att jag saknar något speciellt. Jag tillhör inte dem som saknar skogen, naturen eller snön. Är jag i Sverige tycker jag det är vackert men det är inte något jag saknar här i Torremolinos.

Vad är det bästa med Spanien?
Att man får vara den man är. Själv tycker jag bäst om Andalusien. Antonio Banderas sade en gång att en andalus är ett sätt att vara på, och ingenting man är. Andalusien är så mycket, det är luften, maten, dofter, smaker etc. Och det håller jag med om.

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.