Det finns en framtidstro i Marbella

Det finns en framtidstro i Marbella

Det är få städer som kan mäta sig med Marbella när det gäller rykten, både goda och mindre goda sådana. Det har stormat, blåst iskalla vindar men också mycket varma vindar i och runtomkring stan. En som har varit med i flera år och sett vad som hänt är Siv Salander.
"När jag kom hit i mitten av 80-talet blev jag så tagen av hur vackert det var.Färgerna, blommorna och det pittoreska i miljön. Det tilltalade mig något enormt. Även om Marbella har förändrats en del sedan dess finns det mycket här idag som vi ska vara stolta över."
Siv som har sin frisörsalong, Sivs Salong, i hamnen i Marbella vet hur viktigt det är med god service och hur man vill bli behandlad som kund.
"Gamla stan är ett exempel på hur charmlöst det är när servicen och det goda bemötandet nästan har försvunnit. Innan stormarknaderna tog över var gamla stan full med små affärer där man blev bemött på ett mycket trevligt sätt. Det kändes lite lyxigt att bara gå omkring i gränderna och få ta del av öppenheten och den positiva atmosfären. Idag står många lokaler tomma och man är hänvisad till stormarknaderna. Och det vet ju alla hur charmigt det är. Men det håller på att ändras. Jag har lagt märke till hur mycket bättre och vänligare kundbemötandet är i de stora köpcentrumen. Dåtidens vänlighet som var anpassat till det småskaliga kan man idag allt oftare uppleva på stormarknaderna där man återigen lär sig vad service är för något, och det är verkligen en anpassning till nutiden."

Marbella Europas renaste stad
I slutet av 80-talet var Marbella en trött och sliten stad och solkustens mest kända ort kändes mer vanskött än välskött.
"Det uppsving som Marbella fick i början av 90-talet var helt fantastiskt. Alla märkte av det. Det rensades upp många sätt. Gatorna städades, det planterades träd och rabatterna fylldes med blommor. Man snyggade upp hela Marbella och stan kallades för Europas renaste stad," säger Siv, som också påpekar att servicen för utlänningarna ökade vilket gjorde att Marbella återigen blev Costa del Sols juvel.
"Sjukhuset Costa del Sol i Marbella byggdes och det har ett mycket bra rykte. De ger en bra behandling, har många specialister och kanske det allra viktigaste att resultaten efter en operation eller behandlingar är mycket goda. Det är det många som säger."
Men sen kom problemen.
"En del av den positiva effekten försvann när det visade sig att allt inte stod rätt till. Och det var många som kände av det."

Finns en ny tilltro
Vad som sedan hände vet vi, men till skillnad från när de första oegentligheterna dök upp till den röra som sedan utspelade sig är effekterna olika.
"Folk pratade inte om något annat men det konstiga var att man såg ingenting eller märkte någon skillnad i stan. Det var som om det inte hände här, fast det gjorde det."
"På långsikt tror jag det har skadat moralen i Marbella, inte minst affärsmoralen. Man ser det på den ökade prostitutionen som numera finns nästan överallt. Det i sin tur gör det svårare för kvinnor att gå ut och roa sig då de allt oftare får förfrågningar som de tycker är ganska olustiga. Det behövs en bättre moral i Marbella för att folk ska kunna lita på oss igen."
Men det håller på att vända i Marbella och Siv tror att det finns en ny tilltro och framtidskänsla i kommunen.
"Man ska bygga om centrala Marbella för ca 180 miljoner euro och det kommer att ge stan ett lyft. Men sen tror jag också på den nuvarande borgmästaren Ángeles Muñoz och det är säkert fler än jag som tycker hon gör ett bra arbete. Hon verkar tillämpa ett mer praktiskt ekonomiskt tänkande. Kanske det har att göra med att hon är gift med en svensk och tagit till sig ett svenskt tänkande som är mer praktiskt och  många gånger också mer genomtänkt. Vi är ju bra på att organisera och planera."

Många år efter spanjorerna
Marbella har alltid attraherat Spaniens och Europas jetset och det är lätt att tro att influenser och mode kommer utifrån. Men ibland upptäcks inte visa inhemska trender därför att det inte varit på mode i andra länder.
"Det är många som tror att spanjorer inte blir gråhåriga på samma sätt som vi skandinaver. Tittar man sig runt omkring ser man ofta äldre spanska män utan ett grått strå. Men det har ingen naturlig förklaring utan det beror på att de tonar sitt hår ungefär varannan vecka. Det har man gjort länge och det är ingenting märkvärdigt. I dag kan man se en del skandinaviska män som tonar sitt hår, men det är fortfarande inte så vanligt. Då kan man verkligen påstå att äldre spanska män var först med den nya trenden.

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.