Så du trodde du kände till Benalmádena?

Så du trodde du kände till Benalmádena?

Den blev invigd 1982 och har omkring 1100 båtplatser. Hamnens ursprungliga arkitektur har vunnit pris som världens bästa marina två gånger. Här ligger också den nya, svenskägda loungebaren, De Luxe Lounge.

Kommunen Benalmádena består av Benalmádena Pueblo, Benalmádena Costa och Arroyo de la Miel. Den äldsta delen är pueblon, som blev grundad som en fästning före morernas tid.
Benalmádena Costa var ursprungligen en fiskeby, som från 60-talet blev ersatt av hotell. Mittemellan ligger Arroyo de la Miel, som under 1800-talet bestod av en gård och sex pappersfabriker. Staden upplevde en boom då lokaltåget anslöt den med Málaga och Fuengirola.
På rådhuset här i Benalmádena Pueblo regerar Enrique Moya Barrionuevo från Partido Popular.

Det finns tre gamla utsiktstorn i kommunen; Torre Muelle, Torre Quebrada och la Torre Bermeja. De har genom åren flera gånger blivit förstörda av tidens tand och jordskalv, men har varje gång blivit renoverade. Här ses Torre Bermeja, som står vid uppfarten till Puerto Marina.

De tre städerna har varsin kyrka. Santo Domingo de Guzmán (Benalmádena Pueblo), Nuestra Señora del Carmen (Benalmádena Costa) och Inmaculada Concepción (Arroyo de la Miel), som ses här.

Det buddhistiska tempel som ligger mellan pueblon och området Reserva del Higuerón, öppnades 2003 och är 33 meter högt.
Templet är den största i sitt slag i den Västliga världen.

Denna staty kallas La Niña de Benalmádena och är en symbol för staden. Den är gjord i brons av skulptören Jaime Pimientel och formar en del av fontänen på Plaza de España i Benalmádena Pueblo.
Benalmádenas marina kallas för Puerto Marina, men nu föredras Puerto Deportivo de Benalmádena.
 

För mycket av det goda, menar en del invånare, då Benalmádena inte bara har Tivoli World, utan också Selwo Marina och Sea Life samt Teleférico, linbanan som går över Arroyo de La Miels hustak upp till toppen av berget Calamorro, 771 meter över havet.
Dessutom ligger ett av Costa del Sols två casinon här, Torrequebrada.

Den ena av Málaga-provinsens två offentliga kockskolor ligger i Benalmádena och heter La Fonda. Här kan man äta sig genom elevernas insatser till frukost, då det är öppet från måndag till fredag.
Skolan ligger i den speciella byggnaden Balcón al Mediterráneo, som är ritad av den kända arkitekten César Manrique.
Man bör reservera bord, tel: 952 568 625

Castillo de Bil Bil är inte en borg, utan byggdes som en villa av en privatperson 1927. Den är gjord i arabisk stil, omgiven av trädgårdar med fontäner och ligger vid strandpromenaden.
Kommunen köpte byggnaden 1980 och använder den till utställningar och andra kulturella evenemang. Det är dessutom den offentliga byggnad i hela Málaga-provinsen där det hålls flest borgerliga vigslar.

José Antonio Domínguez Banderas, mer känd som bara Antonio Banderas, föddes 1960 i Benalmádena. Han har i dag sin båt liggande i stadens marina.

Tjurfäktarna
Benalmádenas Plaza de Toros ligger nära pueblon.

Vi vågar påstå att Los Mellizos är Costa del Sols mest särskiljande restaurang. Den ligger i Arroyo de la Miels industrikvarter och startade egentligen som en fiskemarknad, men allteftersom började man också att tillaga och servera fiskarna, vilket efterhand har utvecklat sig till den charmerande restaurang den är i dag.
Los Mellizos fungerar fortfarande som en fiskemarknad, så man kan också ta en fisk under armen. Endast öppet till lunch.

Benalmádena har 15 stränder:
Playa de Arroyo de la Miel
Playa de Arroyo Hondo
Playa de Bil Bil
Playa de Carvajal
Playa de Fuente de la Salud
Playa de La Perla o de La Morera
Playa de La Viborilla
Playa de Las Yucas
Playa de Malapesquera
Playa de Santa Ana
Playa de Tajo de la Soga
Playa de Torrebermeja
Playa de Torremuelle
Playa de Torrequebrada
Playa de Torrevigía


Fakta om Benalmádena
Areal: 27,2 km², mellan Sierra de Mijas och havet
Kuststräcka: 20 km
Invånare:
Cirka 60 000
Antal hotellbäddar: omkring 13 000
Stadens namn: Benalmádena skulle härstamma från det arabiska namnet Ibn-al-Madena.
Benalmádena Pueblo ligger 300 meter över havet.
www.benalmadena.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.