Dentala implantat för människor med svår brist på käkben

Dentala implantat för människor med svår brist på käkben

Svår brist på käkben
Människor som har burit tandproteser i många år och har problem med sina avtagbara tandproteser får ofta höra att tandimplantat i deras överkäke därför inte är möjligt.

Problemet: inte tillräckligt med käkben
Anledningen är att vanliga tandimplantat kräver en viss kvalitet och mängd käkben för att kunna genomföras. Efter flera år av tandprotes i käken kan det uppstå brist på käkben. Efter att du har tappat dina naturliga tänder kan käkbenet, som varit fästpunkten för tänderna, därför inte längre finna någon anledning att finnas kvar och kan med tiden försvinna. Samma tillstånd kan uppstå efter svår gum-sjukdom.
Tandläkare kommer att meddela sina patienter att tandimplantat i överkäken endast är möjligt efter att först göra en transplantation av käkbenet. Hursomhelst, bentillägg där man tar ben från höft, kindben, skenben eller t o m från kraniet, har ofta mångfaldigt fler komplikationer med oförutsägbara resultat och ett lågt antal lyckade fall. Hela processen med bentransplantation, montering av vanliga implantat och slutligen bryggan tar ungefär 1 år.

Lösningen: zygomatic implantat
Nuförtiden kan benbrist undvikas i nästan 100 % av fallen genom att använda zygomatic implantat. De här implantaten, som är längre än vanliga implantat, fästs på insidan av ”zygomatic bone” (käkbenet). Käkbenet har en bra kvalitet med tillräcklig volym hos alla människor, vilket tillåter kraften av att tugga när den är fäst i en fixerad tandprotes. Från operation till färdig tand bör inte ta mer än 24 timmar.

Zygomatics uppfanns i Sverige
Tekniken är egentligen inte så ny, den är bara ny för allmänheten. Man har utvecklat tekniken under de senaste tjugo åren. På 1990-talet började Professor P.I. Branemark från Sverige använda benet som formar käken som en fästpunkt för tandimplantaten. Branemarks innovativa idé revolutionerade konventionella behandlingar. Resultaten var så positiva att, efter 10 års forskning, lanserades de första specialimplantaten på marknaden och spridningen av tekniken började ta fart. År 2003-2004 visade dokumentation och data som publicerades på enormt framgångsrika resultat med nära på 100% lyckade operationer och ett minimalt antal komplikationer.

Så fungerar det
Minst 1 dag före operation görs en undersökning och omfattande oral studie genomförs, inklusive gjutna modeller, röntgenplåtar och foton. Operationen utförs oftast under vanlig bedövning.
Om patienten föredrar att inte få vanlig bedövning kan man istället använda lokalbedövning kombinerat med intravenösa läkemedel. Narkosläkaren ger patienten en känsla av total avslappning och välmående (medveten sedering).
Dagen efter monteringen av implantat kan de fixerade tänderna placeras och patienten kan börja tugga och bita igen.

Ta hand om munhygien
Att få en fixerad brygga innebär fortfarande att du måste fortsätta med ordentlig munhygien. Förutom tandborstning kan en Water-Pik användas för regelbunden rengöring runt implantaten och bryggan. Att besöka en tandläkare varje halvår för en grundlig rengöring är också rekommenderat.

Av Bart van de Ven, Agave Clinic, Marbella

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.