Den stora, oumbärliga reseguiden anno 2010

Den stora, oumbärliga reseguiden anno 2010

Dela

Oersättliga tips inför sommarens resor. Att få reda på, var du kan spela polo med en död get, eller var du kan åka på NASA-kryssning eller tillbringa hela semestern med att bygga en ugn eller var du gör klokast i att inte bege dig ut från flygplatsen, eller hur du annars tar dig fram.

Vissa tips är godtyckliga och kanske meningslösa, andra politiskt inkorrekta.

Lär dig någonting ganska annorlunda under semestern
Läs japansk kalligrafi i Kyoto, bygg en ugn i Peru, laga mat i Vietnam eller gör arkeologiska utgrävningar efter Navajo-indianerna i USA. Varför kom man inte på någonting av det tidigare?

Alla som vill lära sig den traditionella japanska skrivkonsten, är välkomna hos Kyotos Kvinnoförening, där kalligrafikurserna både är frustrerande och lärorika. På www.wakjapan.com erbjuds kurser i Kyoto. Tycker man bättre om att bygga en ugn, bör man ta vägen förbi Cadmalca i Peru. Här bor man hos en familj, som man först följer med ut och köper byggmaterial till ugnen för att därefter naturligtvis bygga den.

Matnördar bör testa krafterna med grytslevar i Hanoi. På stranden av Hoi An-floden ligger Red Bridge Restaurant och Cooking School, som är en av många restauranger som håller kurser i autentisk vietnamesisk matlagning. Det är säker också lärorikt att bo i traditionella Navajo-hyddor i Croe Canyon och samtidigt delta i områdets arkeologiska utgrävningar.

Levande hem igen
Innan man köper biljett till vissa resemål, bör man kanske överväga det mer än en gång.

 • Dräpliga destinationer
  Bland de värsta är alltid Haitis huvudstad, Port-au-Prince. Här sägs det vara så farligt, att piloterna själva, som flyger till ön regelbundet, inte ens lämnar flygplatsen. Man bör också undvika den amerikanska staden Detroit, där den med 47 mord per 100 000 invånare toppar listan över livsfarliga städer.
 • Håll dig undan eller håll andan
  Även om luftföroreningarna i vissa städer är enorm, så dör du nog inte av ett besök, men vill du undvika att fylla lungorna med smog, astmaanfall och konstant rinnande ögon, bör du hålla dig undan från Mumbai, Mexico City, Tjernobyl och de flesta stora städer i Kina.
 • Korrupta myndigheter
  Det rekommenderas att inte hamna i konflikt med myndigheterna i följande städer, vilka är världens mest korrupta: Burma, Somalia, Haiti, Papua Nya Guinea och Turkmenistan.

 

Tröjstickning -, motorcykel- och NASA – kryssningar

Valet av kryssningar behöver inte stå mellan Málaga till Rom eller Karibien runt. I år gör en rad organisationer det möjligt att fullt ut hänge sig åt sin hobby under semestern.

Välj mellan kryssningar för stickälskare, arrangerat av Great Balls of Yarn Knitting Cruise, som går till Honduras och Belize, en motorcykelkryssning, där alla har skinnbyxor och hjälm, medan man seglar längst den mexikanska rivieran, eller en kryssning i Asien tillsammans med en astronaut.

Det finns även andra fantasifulla kryssningar för t.ex. Elvis-fans, schackspelare, kriminalromansläsare, nudister och chokoholiker.

Flygplans – spotting

Málagas nya Terminal 3 är hela 10 800 m2, men titta ut i världen:

 • Störst
  Pekings Terminal 3 är större än Heathrows fem terminaler tillsammans. Den överträffas dock, men endast, av Dubai Internationals T3, som är 1 500 000 m2.
 • Äldst
  En av världens äldsta flygplatser är College Park Airport i Maryland, USA, som invigdes 1909 och den används fortfarande. I Europa skapade det första världskriget behov av bra landningsbanor, vilket bidrog till Amsterdams Schiphol 1916 som militärflygplats. Samma år öppnades Roms Ciampino.
 • Finast
  Changi i Singapore är nog världens finaste, och en av de bästa flygplatserna när det kommer till effektivitet.

Getpolo och stolpsittning, kärringlopp och vertikal maraton
Är en kullerbytta ned i poolen och en tur i kite inte längre tillfredsställande, kan några av dessa alternativa aktiviteter säker göra det.

 • Brännässleätning, England
  Varje år möts brännässelätare för att se, vem som kan äta flest meter av brännässlor. Förra årets vinnare åt 19,5 meter.
 • Getpolo, Kirgizistan
  I det centralasiatiska landet Kirgizistan använder man en huvudlös getkropp i stället för en boll när man firar festliga händelser med en omgång getpolo. Som i vanlig polo rider deltagarna, och den huvudlösa geten ska, liksom polobollen sättas i mål.
 • Flaskspark, Leicestershire, England
  Namnet är missvisande, för i flaskspark är inga flaskor inblandade, men istället öltunnor. Invånarna i de två engelska landsortsstäderna Hallaton och Medbourne tävlar om att knuffa, sparka eller rulla tre öltunnor över en asfalterad sträcka på en mile, eller 1,6 km. Traditionen sägs vara över 200 år gammal.
 • Stolpsittning, Danmark
  I augusti varje år kämpar originella danskar om, vem som kan sitta längst, på toppen av en stolpe. Deltagarna har bara en platta på 30 x 30 cm att sitta på. Rekordet är 30 timmar.
 • Vertikal maraton, Bangkok
  Deltagarna ska ta sig upp 1 093 trappsteg till toppen av det 61 våningar höga hotellet Banyan Tree. Rekordet är 6 minuter och 16 sekunder.
 • Kärringlopp, Maine
  Mästerskapen äger rum varje år i oktober i Sunday River, där ska de deltagande männen kämpa sig igenom en 278 m lång bana, med diverse hinder såsom vattengravar – med sin fru på ryggen.

Inga fulla djur och inga kyssar tack
På vissa platser kan det vara svårt att förstå de lokala sederna och lagarna:

 • Öppnar du din hand i riktning mot en annan person i Grekland, uppfattas detta, som en gest att du slänger skit i huvudet på den andre.
 • I de tidigare jugoslaviska staterna är det förbjudet att riva sönder sedlar, det anses som en förolämpning mot staten.
 • I Singapore är det förbjudet att äta i kollektivtrafiken. Överträdelse av lagen straffas med böter. Men å andra sidan är gatorna skinande rena.
 • I det brittiska parlamentet bör man inte gå och dö. En gammal lag säger nämligen, att den som dör i parlamentet ska ha en stadsbegravning. Skulle man trots allt gå och dö där, dödförklaras man nuförtiden först på närmaste sjukhus.
 • I staden Tuscaloosa i delstaten Alabama har de en lag, som säger, att man inte får erbjuda djur i offentliga parker på alkohol eller cigaretter.
 • Om man kysser varandra på öppen gata i Malaysia, riskerar man böter. Lagen tillämpas strikt och straff utdelas därefter.

Vem lockar mest?
Världens olika turistbyråer slåss om vem som kan komma på den mest lockande sloganen. En Sueco har genomfört en omröstning, där de följande fem bidragen vann. Här i slumpmässig ordning:

Spanien: Smile! You are in Spain

London: See the world. Visit London

Egypten: Where It All Begins

Island: Pure. Natural. Unspoiled. Iceland.

Australien: Where the bloody hell are you?

 

Världens mest skrämmande landningsbanor
Marken syns tydligt, och flyget tycks nästan sväva mjukt över marken de sista metrarna före landning. Men på vissa ställen är den värsta faran inte över ännu.

 • Omgiven av fem kilometer höga toppar
  Bara en handfull piloter har tillstånd att landa på Paro Airport, Bhutan, där flygplatsen ligger i en smal dal omgiven av Himalayas nästan fem kilometer höga bergstoppar.
 • Landar på strandkanten
  När man landar på Princess Juliana International Airport, på den karibiska ön St. Maarten, flyger man extremt lågt in över Maho- stranden för att få ut så mycket som möjligt av den bara 2180 meter långa landningsbanan.
 • Världens kortaste, kommersiella landningsbana
  Denna finns på Gibraltar. Så snart hjulen träffar marken, slås bromsarna i, då landningsbanan bara är 1800 meter lång.
 • Banan som hänger ut över ett stup
  Landningsbanan på Madeira Airport i Funchal har en två km tillbyggd förlängning ut över Atlanten. Innan landning måste piloten styra direkt in mot bergen för att i sista ögonblicket svänga till höger för att komma i rätt vinkel mot landningsbanan.

Trevlig resa!

Källor: eTurbonews, time.com, lonelyplanet.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.