Över stock och sten – till och i El Torcal

Över stock och sten - till och i El Torcal

Ingress:

Äventyrsaktiga klippformationer utspridda på över 12 km2 väntar i den fridlysta naturparken El Torcal, bara 40 kilometer från Málaga

Man kan välja att köra från Málaga till Antequera men En Suecos utsända söndagsbilist rekommenderar istället att man kör via Casabermeja som kan stoltsera med något så bisarrt som Spaniens vackraste kyrkogård. Ett stopp i staden rekommenderas om man är intresserad av kyrkogårdar, annars ser man den alldeles utmärkt från vägen.

Från Casabermeja följer man skyltarna mot Villanueva de la Concepción, den lilla byn som ligger vid foten av El Torcal och här kommer man ut på småvägar som går förbi några byar med bönder och åsnor långt ut på landet. Från Villanueva de la Concepción följs skyltarna mot naturparken. El Torcal var det första naturområde i Spanien som blev fridlyst av myndigheterna. Redan 1992 förklarades den som Espacio Natural Protegido Andaluz, medan den idag klassas som Parque Natural på grund av dess flora, fauna och klippformationer som man kommer alldeles i närheten av via de anlagda rutterna runt parken.

Naturens krafter

De imponerande kalkstensformationerna är ett geologiskt fenomen som skapades för omkring 200 miljoner år sedan då klipporna veckade sig när jordens överflöde pressades uppåt från havets botten. Under alla år har vind och väder skapat erosion vilket innebär att de mjukare materialen mellan kalklagren har nötts bort. Denna process pågår ständigt.

Naturparken kan delas upp i fyra olika geologiska områden: Sierra Pelada i den östra delen av området med 1.198 meter som högsta punkt. Torcal Alto: är det största området med klippformationer och här finns den högsta punkten i parken – El Camorro de las Siete Mesas – 1.336 meter. Torcal Bajo: ligger mellan de två förstnämnda och påminner om Torcal Alto. Tajos y Laderas: är mest intressant i den södra änden och ger det nästan ett skräckinjagande uttryck. Torcal Alto är det mest intressanta området att besöka och det är också här utsiktspunkten Las Ventanillas finns, varifrån man kan se halva Málagaprovinsen och när det är klart väder, även Afrika.

Vandringstur   

Det finns olika vandringsrutter som är markerade i området. Den gröna rutten tar en timme i långsam takt och är den man får ut mest av. Den andra rutten tar en halvtimme längre.

På vägen kan man uppleva de otroliga klippformationerna på nära håll och observera den stora variationen av växtlighet – här finns 664 olika arter.

Det finns många skrevor och avgrunder, grottor och andra former av underjordiska hålor som t.ex. Cueva del Toro, där man har hittat rester efter människor som levde här på stenåldern. Men det var inte förrän flera miljoner år senare som naturen spelade ett spratt och El Torcal skapades.

Om man har gott om tid kan man med fördel köra den motsatta vägen via Antequera som ligger 12 kilometer från parken.


Exempel på flora i El Torcal  

Ek

Bergek

Lönn

Rönnbär

Törnrossnår

Björnbär

Kaprifol

Pion

Skogsblomma

Orkidé

Rosenbuske

Perenn

”Rupícolas” (växter som uteslutande växer på klippor)

664 arter allt som allt, fördelade på 10 familjer

Exempel på fauna i El Torcal

Gamfalk

Uggla

Hök

Falk

Murtornsvala

Kaja

Räv

Grävling

Kanin

116 olika ryggradsdjur (ödlor, ormar)

Praktisk information

Det finns ett litet informationscenter vid parkeringsplatsen.

Öppet alla dagar kl. 10-17.

Inträde gratis.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.