Det är sällan man hör om människor utan direkt anknytning till Sverige, som valt att lära sig svenska. Därför blev jag mycket nyfiken och ville veta mer, när jag kom i kontakt med Michael Parsley, ursprungligen från Guyana i Sydamerika, och det visade sig att han talar svenska nästintill perfekt.
Allt började i Kalifornien

Michael föddes 1944 i Guyana, Sydamerika, som fram till 1966 var en brittisk koloni. Att han har lärt sig svenska säger han själv beror på en mängd olika skäl, men främst tre.

Det var hans far som först kom till Kalifornien 1958. Då hade Michael, tillsammans med sin mor och sina syskon, redan utvandrat till London där modern arbetade och barnen gick på internatskola i Dorset. Så småningom flyttade även de till Kalifornien och Michael anlände 1961.

I Kalifornien studerade Michael på Junior College i Fullerton, där han en dag såg några Ingmar Bergman-filmer på kulturhusets biograf, Smultron-stället och Jungfrukällan, och han blev mycket imponerad.

Den andra faktorn som påverkade Michael var när en av hans bröder träffade en svensk flickvän som blev mycket omtyckt av familjen. Detta fick honom att välja svenska som tillvalskurs när han läste matematik på UCLA 1963. Genom brodern och hans flickvän fick Michael också några svenska vänner.
Vid universitetet fick Michael extrajobb på biblioteket, där den tredje händelsen som påverkade hans intresse för svenska ägde rum. En dag var han nere i källaren och hämtade svenska böcker. Även om han inte förstod så mycket av texten fascinerades han av bilderna med de vackra svenska landskapen. Då bestämde Michael sig för att han ville resa till Sverige.

Så blev det också. 1966 anlände han till Uppsala då han på egen hand fortsatte sina svenskstudier medan han arbetade på Posten. Där fick han också möjlighet att praktisera språket med kollegor och vänner.

Förutom Uppsala har han också bott i Lund, efter att däremellan bott i London, Kalifornien och Paris, men hela tiden läsandes och studerandes språket på egen hand. Till Lund kom han 1975. Där valde han att utöka sina språkstudier på universitetet till att omfatta de nordiska språken, liksom isländska, samtidigt som han avancerade till översätta texter från svenska till engelska. Det fortsatte han även att göra senare i livet, faktiskt ända fram till 2007, men han också har arbetat som svenskalärare i England, på universitetet i Brighton, dit han flyttade efter åren Lund.

Michael berättar att han lärt sig mycket av det svenska språket genom svensk litteratur såsom Strindberg, böcker som visade sig vara nödvändiga för att få det diplom han har i Nordiska språk från London University.

Är svenskan ett lätt språk att lära sig?
Michael svarar på min fråga att inget språk är lätt att lära sig och att svenskan inte kom helt naturligt för honom. Men tack vare hans intresse för landet och fascinationen för Bergmans filmer så underlättade det i början. Att han också bodde i landet under ett antal år och fick svenska vänner och bekanta var en faktor som gjorde att han lärde sig språket mycket bra. Sedan nämner han också det som många kallar att svenskar ”sjunger” när de talar, vilket utlänningar vanligtvis har svårt med. Det har han aldrig haft något särskilt problem med, då den engelska dialekten i Guyana har liknande brytningar och betoningar. Dock tillägger han att det var svårt att riktigt komma igång och tala svenska när han bodde i Sverige med förklaringen att de flesta svenskar hellre pratade engelska med honom.

Michael och Spanien
Det var under en semesterresa till Sevilla som Michael bestämde sig för att flytta till Spanien. Han tyckte att det var så vackert, speciellt med apelsinträden och så var ju klimatet så skönt. Flyttlasset gick till Granada för 10 år sedan. Dock ville han bo närmare havet så det dröjde inte länge innan han flyttade till Málaga. Men han trivdes inte med stadens liv och oväsen så han sökte någonting lugnare och fann ett hus i Pizarra, där han bor idag.

Nytt projekt
Idag är Michael mycket aktiv med stort intresse för sång, tennis och den spanska kulturen. Nu vill han också starta en engelskbaserad webbtidning som skall innehålla tillämpliga nyheter, alla slags artiklar om Spanien och inte minst, information kring aktuella evenemang på kusten och i Málaga. Sidan ska rikta sig till alla engelsktalande, boende och turister, och även till spanjorer själva. Han vill med denna sida samla all evenemangsinformation på engelska på ett och samma ställe!

Om du vill du komma i kontakt med Michael och eventuellt samarbeta med honom i projektet, kontakta honom på: slussen2@gmail.com.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.