Utrikesministeriet stoppar ny konvoj med nödhjälp
Den katalanska organisationen Catalunya Transport Solidari hade planerat att köra en konvoj av lastbilar med nödhjälp från Girona till Marocko och därifrån genom Västsahara och Mauretanien till Dakar i Senegal. Det var samma rutt som Albert Vilalta, Roque Pascual och Alicia Gámez från Accío Solidària körde då de förra året blev kidnappade och tagna som gisslan, och därefter bli den gisslan som har överlevt längst som frihetsberövade – hela nio månader – i Al-Qaeda-cellen i Nordafrika.

Frigivningen av de två (Gámez blev frigiven tidigare av terroristerna) förmodades ha kostat Spanien mellan fem och åtta miljoner euro. Regeringen har ännu inte bekräftat att man har betalat ut en lösensumma, men man har heller inte förnekat det.

Historien kostade dessutom Spanien sin prestige, då många, inklusive Frankrikes högljudda president Zarkozy, fördömde att man gav efter och betalade en lösensumma för frigivningen. Det finns nu oro för att spanjorer hädanefter kommer vara uppenbara som gisslan då landets regering tillsynes är beredda att betala ut lösensummor.

På grund av dessa orsaker rekommenderade utrikesministern, Miguel Ángel Moratinos NGO, att organisationen inte skulle genomföra sin resa som planerat under oktober. Det var en rekommendation och inte en befallning, men organisationen beslutade sig i alla fall för att rätta sig efter den.
”Vi hade förberett resan under de tre senaste åren, så naturligtvis är vi besvikna. Men vi följer varningen” har ordföranden för Catalunya Transport Solidaria, Antonio Gómes sagt.

De skulle köra mediciner och material som donerats av Hospital Clínic och privata donatorer, till Senegal. Utrikesministeriet har lagt fram ett förslag om att man i stället för att transportera hjälpmedel längst landsvägar, så skulle man använda sig av fartyg.

Belönad djurvälfärd hos CYD Santa María
Djurrättsorganisationen CYD Santa María har blivit belönade med Det Förgyllda V, som är det mest prestigefyllda priset som Málagas veterinärskolor utdelar.

Under prisutdelningen uttryckte ordföranden för CYD Santa María, Concordia Márques, stor tacksamhet för veterinärernas arbete som är fundamentalt för en förbättring av livskvaliteten hos misshandlade hästar. Hon lyfte bland annat fram veterinären vid organisationens eget center, Aída Huertas, för hennes arbete med friköpandet av hästar, och Seprona-patrullerna för deras insats för att beskydda miljön och djurens livsmiljö. Hon avslutade tacktalet med en bön till de nyexaminerade veterinärerna om att aldrig glömma deras ed som veterinärer.

CYD Santa María har först och främst fokus på övergivna och misshandlade hästar, ponnys, åsnor och mulor.

Hälsovårdscentralen erbjuder nu influensavaccin
Den årliga vaccinationskampajen är i full gång och fortsätter fram till i mitten av november. En ny sak är att vaccinet nu skyddar mot både vanlig influensa och influensa A.

Enligt ordföranden för hälso- och sjukvård i Junta de Andalucía, Yolanda Gonzáles, finns det gott om vaccin för alla inom riskgruppen, vilken är äldre från 65 år och uppåt, patienter som lider av lung- eller hjärtsjukdomar, de som har problem med ämnesomsättningen och personer med tumörer. Äldre som vistas på vårdhem, gravida och anställda inom sjukvården är också berättigade vaccinationen.

”Det gäller att man vaccinerar sig så tidigt som möjligt så att vaccinet når sin fulla effekt när influensaviruset börjar spridas”, berättar González för malagahoy.com.

I Málaga-provinsen har man fördelat 229 610 vaccinationer bland vårdcentralerna.

Om man tillhör någon av dessa riskgrupper kan man beställa vaccinet genom att ringa till vårdcentralens hotline Salud Responde på telefonnummer 902 505 060, eller genom att vända sig till närmaste sjukhus.

IMF uppmanar Spanien till ekonomiplan B
IMF:s senaste prognoser visar att Spanien kommer få en ekonomisk tillväxt på 0,7 procent under 2011, vilket motsvarar hälften av regeringens egna prognoser, vilka ligger på 1,3 procent. Även om IMF:s siffror visar en svag ekonomisk tillväxt hos länderna inom euroområdet, halkar Spanien fortfarande efter. Världshandelsorganisationen uppmanar därför den spanska regeringen att ta till nya metoder. IMF:s direktör, José Viñals, har sagt till elmundo.es att det är fundamentalt att det tas till andra lösningar eftersom marknaderna har noll tolerans för politiken om att minska det offentliga underskottet. Om målsättningen inte infrias, betyder det att dessa ekonomier kommer att drabbas hårt, menar han.

Med bakgrund i de nya siffrorna har chefen för Banco de España, Miguel Àngel Fernandez Ordoñes, föreslagit regeringen att införa en ekonomiplan B. Spaniens ekonomiminister Elena Salgado är emellertid övertygad om att man inte behöver tillta alternativa lösningar för att reducera de nationella underskotten. Dessutom menar hon att ett införande av en plan B skulle sända signaler om att regeringen inte litar på sina egna prognoser. Vilket de, enligt IMF heller inte borde göra, eftersom man beräknar att Spanien inte når stabilitet i underskottet förrän 2015.

Gällande kampen mot arbetslöshet, kommer det snart vara behov av en hel uppsjö av planer. Regeringen räknar med en fortsatt ökning av antalet arbetssökande och detta trots den nya arbetsmarknadsreformen. Finansminister Elena Salgado har sagt, att hon förväntar sig att det kan vara fler än 19,3 procent av den spanska arbetsstyrkan som liksom nu står utan arbete 2011.

GPS skickade man in i drunkningsdöden
En 37-årig senegales omkom efter att hans GPS hade lett hans bil på villospår i Badajoz i Extremadura. GPS:en hade angett en rutt längst en gammal väg och i nattmörkret blev de överraskade av vattenreservoaren La Serena.

Mannen, som var gatuförsäljare, körde tillsammans med en annan säljare av spansk nationalitet, den sistnämnda överlevde olyckan. Båda lyckades ta sig ut ur bilen, en Peugeot 306 innan den hamnade i vattnet, men trots det lyckades bara spanjoren att simma in till land.

Spansk önskan om flamenco som immateriellt kulturarv
Spanien försöker nu för andra gången att få flamencon erkänd som immateriellt kulturarv av UNESCO. Den första ansökningen avvisades 2005. Konventionen för beskyddande av immateriella kulturarv såg dagens ljus 2003 och den huvudsakliga uppgiften är att upprätthålla och utveckla den kulturella mångfalden och den individuella kreativiteten som är grundläggande för människors känsla av identitet.

Den Argentinska tangon godkändes 2009, men det är kärvt att få med flamencon på UNESCO:s lista. Nu har kulturministern, Ángeles Gonszáles- Sinde, och Andalusiens regionala ledare, Jose Antonio Griñán, slagit sig ihop i hoppet om att deras lobbyarbete ska leda till att flamencotraditionen når den efterfrågade statusen.

”Har man först sagt flamenco bör man också säga Andalusien”, säger Griñan till El País. Spanien figurerar dock redan på UNESCO:s lista med bland annat visselspråket på La Gomera och mystiken i teaterstycket i Elche i Alicante. Ett svenskt immateriellt kulturarv finns ännu inte att hitta på UNESCO:s lista.

Ny abortlagstiftning tolkas olika i Spaniens regioner
Ett nytt antagande om vårdpersonals invändningar vid aborter blir implementerat olika i landets regioner. Således kan Castilla- La Mancha ge tillåtelse till att praktiserade läkare kan neka aborter på egen hand, på moralisk grund. Detta trots att den nya lagen om nejsägande, endast gäller för den vårdpersonal som är direkt involverad i utförandet av aborten, såsom gynekologer, sjuksköterskor, barnmorskor och narkosläkare. Regionerna Navarra och Madrid har likaledes tillkännagett att de vill tilldela praktiserande läkare rätten att ha nej-säganderätt vid aborter.

Asturias och Andalusien har i gengäld argumenterat för att lagen inte ska omfatta de praktiserande läkare då de inte är direkt involverade i utförandet av aborten. De vänsterorienterade partierna ERC, ICV och vänsterkantskoalitionen IU efterfrågar nu att lagen förnyas på området.

Den nya abortlagen tillåter aborten fram till den 14:e graviditetsveckan, och fram till den 22:dra veckan ifall graviditeten antas skada den gravida kvinnan fysiskt eller psykiskt eller om det finns fosterskador. I den tidigare lagen, från 1985, tilläts inga fria aborter. De, som tillhörde de nämnde riskgrupperna skulle först v certifieras för att få genomföra en abort genom en läkarrapport. Men då var det inte satt någon tidfrist för läkarrapporten innebar detta att aborten kunde utföras under vilken tidpunkt i graviditeten som helst. Aborter genomfördes dock på privatkliniker medan myndigheterna såg på det mellan fingrarna.

Gigantisk ”flygplatsstad” ska byggas vid Alhaurín de la Torre
3 783 276 kvadratmeter.
240 miljoner investeras i uppbyggnaden.
25 000 arbetstillfällen, 80 000 indirekta.
4 procent av Andaluciens bruttonationalprodukt.
Detta är några av de siffror som beskriver den ”flygplatsstad” som regeringen nu har gett klartecken till att byggas i Alhaurín de la Torre.
Projektet kallat Ciudad aeroportuaria del ocio y la investigacíon, kan närmast beskrivas som ett gigiantiskt kontors och industrilandskap för företag med relation till luftfartsindustrin.

Ett landområde mellan staden och själva flygplatsen är utsetts och nu väntar klartecken för första spadtaget.

Tjurfäktningsdebatten blossar
Sedan Kataloniens lokalregering i somras förbjöd tjurfäktning har debatten ännu inte lagt sig, och de lokala regeringarna fäktar till höger och tillvänster i försök om att göra alla väljare till viljes.

Sist har Extremaduras regionråd beslutat att förbjuda correbous från och med 1 januari 2011, även om det är en tradition i regionen. Correbous är den tradition var man binder halm vid tjurens horn och därefter tänder eld på halmen. Detta sker mest i Tarragona i Katalonien.

Ordföranden för Extremaduras lokalregering, Fernández Vara, bekräftar att det inte finns något direkt sammanhang mellan förbudet och de existerande traditionerna i regionen.

Fem personer har omkommit i tjurrusen inom loppet av två veckor vid fatala sammandrabbningar med tjurar i provinsen Abacete, Castellon, Madrid, Toledo och Valladolid.

Tillbaka i Katalonien vill anhängare nu gå till ombudsmannen för att protestera mot tjurfäktningsförbudet, som träder i kraft i januari 2012. Landets senat har dock redan i oktober beslutat att inte erkänna tjurfäktningen som en del av Spaniens kulturarv, vilket det konservativa oppositionspartiet tidigare har krävt. 117 röster för, 129 röster emot förslaget.

Flera i senaten röstade emot förslaget då de menar att det är upp till regionerna att besluta kring huruvida man vill forstsätta med tjurfäktning eller ej. Katalonien har som sagt infört förbudet, även om regionens beslut angående correbous tyder på att det inte var på grund av djurens välbefinnande, men ett förkastande av allting spanskt, medan Madrids konservativa lokalregering har
beslutat att ha kvar tjurfäktningen.

Om den pågående namninsamlingen önskat resultat kan det bli Junta de Andalucía som måste ta avgörandet kring om man vill stoppa djurmisshandeln.
Endast spanska medborgare bosatta i Andalusien får skriva under namnlistan.

Anklagade för diskrimination ska bevisa sin oskuld
Lagtexten kring diskrimination är otydlig menar regeringen. Det har framkommit efter att en anställd under 2002 använde diskriminerande uttryck i en annons. Företaget kunde dock inte stämmas då den anställda redan hade avskedats när ärendet uppdagades.

Ifall ett nytt lagförslag antas kommer lager att möjliggöra rättsförföljelse av både företag och enskild person. Detta skulle vara första gången i spansk lagstiftning som bevisbördan läggs på den anklagad.

Idag kan man naturligtvis stämma en privatperson eller ett företag, men proceduren är långsam och oftast väldigt kostsam, vilket medför den diskriminerade ytterligare nackdelar. Nu ska det vara den starkare parten som har bevisbördan. Är det till exempel en bank som inte beviljat en utlänning lån, trots att denne uppfyller alla de normala kraven såsom fast inkomst osv. så är det banken som har plikt att försvara sig och komma med en annan orsak än att man av principiella orsaker inte ger lån till utlänningar

Málaga är inte med bland finalisterna till Kulturhuvudstadsåret 2016
Det var besvikna miner över allt när det offentliggjordes att Málaga inte lyckades gå vidare till finalen i konkurrensen om att bli Europas kulturhuvudstad år 2016.

Den europeiska domarkommittén, ledd av Manfred Gaulhofer, meddelade under en ceremoni på museet Reina Sofia i Madrid, att finalplatserna istället gick till Burgos, Córdoba, Las Palmas, San Sebastían och Zaragoza.

Det har inte getts någon förklaring till varför Málaga inte gick vidare.

Stadens borgmästare, Francisco de la Torre, har dock tagit nederlaget med en sportslig anda och försäkrat att de många insatser som man påbörjat med anledning av kandidaturen kommer att slutföras som planerat.

Frivillig vägskatt till Gibraltar
Det blir inte aktuellt med en obligatorisk vägskatt för att köra genom La Línea de la Concepcíon och in till Gibraltar.

Stadens borgmästare, Alejandro Sánchez (PP) lade för några månader sedan fram ett förslag på en plan som gick ut på att man borde betala för att köra genom staden. De tusentals bilister som varje dag kör genom staden spenderar inga pengar där, en de sliter på vägarna, förorenar och kostar i det stora hela La Línea en massa pengar och besvär. Staden är dessutom hårt drabbad av arbetslöshet bland invånarna och borgmästaren menade att bilisterna nu skulle få betala för sig.

Myndigheterna på Gibraltar protest-erade i sakens natur emot förslaget och det samma gjorde det spanska inrikesministeriet. Borgmästaren har därför fått lägga förslaget åt sidan, men han har dock lyckats införa ett system vari man genom att betala en frivillig ”miljöavgift” får rätt till att använda en snabbare vägbana in till klipphalvön. Det kommer fortfarande vara möjligt att köra dit utan att betala.

Inga gränser för smaklösheten
Ytterligare ett fall av korruption skakar den lokala regeringen (PP) i Valencia, vars ledare, Francisco Camps, redan är anklagad i korruptionsfallet döpt till Gürtel.

Det nya fallet handlar om misstankar kring att medlemmar av den lokala regeringen skulle ha köpt privata bostäder för pengar som var öronmärkta till Nicaragua. Året var 2008, då 1,8 milj euro avsattes till en biståndsorganisation kallad Cyed, vilken skulle bygga en vattenreningsanläggning i det sydamerikanska landet. I stället har det köpts två bostäder i Valencia, och utav de 1,8 miljonerna nådde enbart 70 000 euro fram till det ursprungliga ändamålet.

Det är PSOE:s avdelning i Valencia-regionen som anklagar PP- medlemmarna.

Det senaste i den omfattande Gürtel- affären, som fortfarande pågår i högsta domstolen i Madrid, är en anklagelse mot ett lokalt filmproducentbolag som skulle ha betalat pengar under bordet för att på ensamrätt till att filma under påvens besök 2006.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.