När ska jag börja borsta tänderna på mitt lilla barn?

När ska jag börja borsta tänderna på mitt lilla barn?


Man rekommenderar att borsta tänderna på barn så fort man ser en tand sticka upp genom tandköttet. Så fort en tand kommer upp i munnen kan den få hål om den inte hålls ren. Dessutom är det bra att barnet vänjer sig vid tandborstning, både morgon och kväll. Om inte du som förälder tillåts borsta tänderna kommer troligtvis inte tandläkaren få titta i munnen den dagen behovet finns. Barnets tänder ska borstas med mjuk borste och fluortandkräm morgon och kväll. Tandkräm är ett bra sätt att tillföra tänderna fluor. Det är ett grundämne som stärker och skyddar tänderna mot hål, så kallad karies.

Bäst effekt på tänderna har fluor när det används i tandkräm eller som fluorsköljning. Fluormängden som barnet sväljer får inte vara för hög eftersom det kan påverka den växande tanden. Barntandkräm innehåller lite mindre fluor än tandkräm för vuxna. Använd en tandkräm som barnet tycker om och förvara den utom räckhåll för barnet.

När tänderna tittar fram är det lagom att använda ungefär så mycket som ryms på barnets lillfingernagel. När barnet fått sina permanenta tänder kan det vara lagom att gå över till vuxentandkräm.

När behöver barnen börja gå till tandläkaren för årskontroll?

Jag rekommenderar att man besöker tandläkaren en gång om året från 3- årsålder. Främst för att barnet ska bekanta sig med tandläkaren samt miljön runt omkring. Dessutom kan tandläkaren upptäcka bettfel, karies, etc. som behöver åtgärdas.

Mitt barn vägrar att borsta tänderna. Vad ska göra?

Gör tandborstningen rolig
• Lägg barnet på en handduk i ditt knä i sängen eller i soffan istället för att slåss i ett kallt och kalt badrum. Då kan du också se vad du gör och var du borstar!
• Barn vill vara med, testa och hjälpa till. Gör ett byte: om han/hon får borsta dina tänder, får du borsta hans/ hennes.
• Barn ”kan själv”. Skaffa därför två likadana borstar; en som barnet får leka med och kan tugga på, och en fräsch borste som du borstar med. Det kan vara bra om de båda tandborstarna är likadana!
• Det spelar ingen roll om du börjar uppe eller nere, på insidan eller utsidan – men gör likadant varje gång, så vet du att alla ytor blir borstade.

Min dotter på 3 år vill borsta tänderna själv. Kan jag låta henne göra det? Blir det tillräckligt rent?

Småbarn har inte tillräcklig finmotorik för att borsta tänderna själva. I femårsåldern kan barnet börja lära sig att borsta, men först vid tolv år kan barnet göra små rörelser och borsta själv – men håll koll. Även i tonåren, när man tappar intresse för både det ena och det andra, är det viktigt att föräldrar håller koll på tandborstningen.

När jag borstar tänderna på min son som är 4 år kan jag se mörka fläckar på tänderna. Kan det vara hål/karies? Om det är karies gör det väl inget eftersom det är mjölktänder och han kommer ju ändå tappa de…..

Ja, det kan vara karies din son har. Så fort du ser något misstänksamt i barnets mun ska du besöka en tandläkare så att en professionell ser på det.

Även om ditt barn kommer att tappa sina mjölktänder så kan han i värsta fall få ont i tanden som har hål. Om hålet är tillräckligt djupt kan den behöva dras ut vilket kan påverka bettet och barnet kan behöva tandreglering/tandställning när han blir äldre.

Om hålet i tanden är djupt och inte dras ut kan den påverka den permanenta tanden som ligger undertill. Det är därför viktigt att en tandläkare får titta på det och bedöma situationen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.