Jul på La Residencia

Fira jul på La Residencia i Deià på Mallorca. Här firas julen på ett riktigt utsökt sätt.

Från Palma är det bara en halvtimmes bilresa till ett av världens bästa hotell, La Residencia i Deià. Alla årstider är naturligtvis underbara här, men julen är någonting alldeles speciellt, om man tycker om klassiskt julpynt, mängder av stearinljus och eld i den öppna spisen. Lugn och ro, vacker natur som lockar till en promenad, stora kulinariska upplevelser, alltifrån en fantastisk frukostbuffé till lunch på terrassen och middag på restaurang El Olivo. Om man känner för att krydda sin dag med aktiviteter, har La Residencia ett brett utbud av det slaget – och det är hotellets danska Leisure Concierge, Gitte Madsen, som står bakom det.

Denna jul har vi valt en paketlösning, som inkluderar att vi blir hämtade från flygplatsen av hotellets limousinservice. Häftigt och enormt bekvämt.
Vi parkerar utanför en dunge krokiga olivträd och den högsta julgranen som jag någonsin har sett. Den har massor av ljus och en stjärna i topp-en. Julstämningen är total. Ovanför hotellet ligger Deià, med sina blott 150 fasta invånare, längre ut glimmar havet, och på den andra sidan tronar Tramuntana-bergskedjan upp sig. Vi hälsas välkomna i receptionen med ett glas cava framför den öppna spisen, och sedan visas vi upp till vårt rum, där våra väskor med alla julklappar och julkläder redan står och väntar på oss. Vi ska bo i tornrummet, som är jättemysigt. En snirklande spiraltrappa tar oss upp till 1:a rummet, där det finns ett mysigt sovrum och en liten trappa upp till ett enormt badrum med garderob. Ännu en trappa leder upp till ett trevligt vardagsrum med 360 graders utsikt och en läcker terrass med solstolar och matplats. Här finns det takbjälkar, himmelsäng och antika möbler, och så är det julpyntat. Det finns massor av stearinljus, det jag inte har sett i ett hotellrum tidigare. Det står cava på kylning och det är framdukat med färsk frukt och fina blombuketter, som dagligen byts ut mot nya varianter från La Residencias egna trädgårdar – 10 hektar med trädgårdar och terrasser med apelsin-, citron- och olivträd omger hotellet.

Mallorquinsk julfrid
Vår julsemester ramas in av lugn och ro. Det är knappt att vi märker av hotellets andra gäster. På La Residencia känner man sig som en i familjen, där personalen representerar de nära, medan de övriga gästerna är som avlägsna släktingar. En del av lugnet beror också på, att mobiltelefoner endast får användas på rummet och utanför hotellet – underbart!

Vi promenerar runt på stadens smala gator, och tittar in i författaren Robert Graves (Jag, Claudius) hus, som idag är ett museum. Deià är en konstnärsstad, och det märker man, då det står penslar, färg och stafflier i många av fönstren. Vi spenderar många mysiga timmar framför den sprakande öppna spisen, läsandes bra böcker. Jag skämmer bort mig själv med en Citrus Siesta i hotellets läckra spa, och därefter handlar jag hos en av Deiàs två köpmän, så att vi kan njuta av en lunch i solen på vår terrass. På kvällen äter vi i den ena av hotellets restauranger, Son Moragues, där vi blir bortskämda med läckra, lätta rätter – det ska ju finnas plats för följande dags julmiddag.

Julaftonsdagen går vi ned till havet, som bekant är sagolikt vackert på Mallorca; kolsvart, azurblått och turkosgrönt, och 100 % klart. Vi går förbi jättelika stenvillor med höga, mörkgröna cypresser i trädgårdarna (blir lite avundsjuk och får lust att flytta till Deià direkt) och på tillbakavägen visar en glad liten hund oss vägen via en stig, som slutar på andra sidan byn. Här träffar vi en man, som skäller ut hunden. Han skulle passa den åt en väninna, och var självklart mycket bekymrad, när den plötsligt var borta. Vi berättar om hundens guidade vandring, och snart är alla glada igen. Efter lunch går vi på upptäcktsfärd i La Residencias byggnader och trädgårdar.

La Residencia är en integrerad del av Deià. Det består av två, mer än 400 år gamla herrgårdar, en byggnad från det 18:e århundradet och ett par nyare byggnader, byggda i samma stil som de äldre. Inredningen stod den kända Richard Branson för, då han 1987 gjorde om byggnaderna till hotell. Han sålde La Residencia till Orient Express-kedjan 2003.

Hotellet har 67 rum i olika kategorier, från enrummare till sviter med privat pool och trädgård. Om ni kommer hit till La Residencia under sommar-säsongen, kan jag rekommedera svit 61, som har en jättefin liten ”kärleks-pool” byggd in i väggen på terrassen – nästan som en alkov. Det är den perfekta omgivningen för ett extra glas rödvin i stearinljusens sken efter en middag – och så doftar det helt underbart av träden och trädgård-ens blommor.

Den lantliga stilen förstärks med massor av mysvrår både inne och ute, stora krukor och lerfat med trädgårdens citroner och apelsiner.

Äntligen blev det jul
På julafton njuter vi av en drink i vårt ”egna” vardagsrum, medan vi öppnar julklappar, och efter det träffas vi finklädda i baren till cava och canapéer tillsammans med de andra festklädda gästerna och hotellets personal. Det är mysigt och vi minglar och pratar. Sedan är det fem-rätters meny på restaurang El Olivo. I stället för att fresta er med vad vi fick, har jag lockat El Chef, Guillermo Méndez, för att tala lite om de maträtter som kommer att serveras gästerna på julafton 2010; Carpaccio på räkor från Soller med citron, lentejas med foie gras, tryffel och kräm av vit sparris, pannbiff på kummel med kammusslor och spröda cigalas, mängder av timjan, päron i rödvin och kardemummayoghurt… Ja, det var bara ett smakprov.

Det är många av oss, som vill till midnattsmässan i kyrkan (kom ihåg att klä på er varmt, för det är kallt i kyrk-an). Här uppträder barn från orten och vi sjunger Stilla Natt på catalán, spanska, engelska och tyska. Därefter är det varm choklad på hotellet.
En härlig julafton är slut.

Jag börjar juldagen med en jogging-runda. Njuter av den friska luften, doften av lavendel och det faktum, att det är så rent på Mallorca – i motsats till här på Costa del Sol, var jag dessvärre är van att jogga längst vägkanter som är fulla av tomma cola-burkar, plastpåsar och hamburgarrester. Och så är det som om världens finaste, och äldsta olivträd är samlade just här.

I vårt ”paket” kan vi välja mellan lunch eller middag, och då vi fortfarande är mätta efter frukosten på Son Fony, väljer vi det sistnämnda. Och det ger oss tid att följa med Gitte, hotellets fyra åsnor och 12 andra gäster på utflykt. Donkey Trail kallas denna aktivitet som är den absolut bästa som jag upplevt – men det återkommer vi till. Jag vill bara inskjuta, att om vi trodde, att vi inte skulle ha lunch, så hade vi fel.

Juldagsmiddagen är lika överdådig som julaftonens, och efteråt dåsar vi framför den öppna spisen i uppe-hållsrummet tillsammans med våra nya bekanta från åsneutflykten. Vi utbyter jultraditioner från England, Tyskland, Spanien, Danmark, Norge och så självklart också från Sverige.

På förmiddagen nästa dag säger vi farväl och på återseende (vi spend-erade ytterligare några dagar på hotellet under sommaren, och det är inte sista gången) till La Residencia och personalen, som ger oss kramar och vinkar efter limousinen, som längst slingrande bergsvägar säkert tar oss till flygplatsen i Palma.

En underbar jul på ett mycket speciellt hotell är slut – någonting som alla bör uppleva minst en gång i livet.

Spa-upplevelser


La Residencias spa erbjuder, förutom uppvärmd pool, bastu och ångbad, på ett stort utbud av de härligaste ansikts- och kroppsbehandlingarna utförda av duktiga kosmetologer och massörer.Jag gillar verkligen Citrus Siesta, som är en ganska unik behandling som utförs med naturliga, lokala produkter. Först peelas kroppen med en olivoljeskrubb, varefter man blir masserad med essentiella oljor av citron, apelsin och mandel. Denna zen-massage är underbart avslappnande, och dofterna är rena och avstressande. Därefter bjuder massören på te med honung, apelsin och citron – så att allt kommer i harmoni. Något av det allra bästa på La Residencias spa är utsikten.

Normalt har ser man bara massörens inramade diplom, när man lägger sig till rätta på massagebänken, men här har man utsikt över Deià, över kyrkan och de gröna bergen. Det är så det ska vara.

Donkey Trail


Åsneutflykten är en av de mest fantastiska upplevelserna på La Residencia.

Kl. 10.30 träffar vi Gitte Madsen (La Residencias Leisure Concierge) vid åsnestallet bakom hotellets tennisanläggning. De fyra långörade charmtrollen vägrar dock att ta ett enda steg, innan de är färdiga med deras morgonfoder. Två av dem sadlas med väskor och äntligen börjar vandringen upp i bergen. Vi pratar med de andra gästerna, klappar åsnorna och skrattar åt fölet som är lika fräck som en byracka. Under färden får vi höra om, hur man arbetar med processen att föra tillbaka La Residencias mark till vad den ursprungligen var. Tallar fälls och buskage röjs bort för att ge plats åt gamla oliv-, citrus- och mandelträd att växa. ”I mer än 800 år har man brukat jorden, och så plötsligt, för 30-40 år sedan, började människor att köpa deras varor i butiker i stället för att odla dem själva”, berättar åsneföraren, som njuter av sitt arbete i Mallorcas vackra natur.

Vi kommer fram till ett litet, gammalt stenhus, som en gång i tiden beboddes av den man som ansvarade för marken, och hans djur. Utanför står det framdukat med lunch vid ett stort bord, och ut ur huset stiger dagens glada kock, Lorenzo, och hälsar oss välkomna – och så hugger vi in. Den ena läckra, hemlagade, lokala specialiteten efter den andra bärs ut till bordet, där vi sitter i behagligt varma, mjuka fårskinn. Det är rödvin, oliver, oljor, korvar, honung, bröd med tomat, coca (en slags pizza med grönsaker), inbakat kött och grönt, ostar och kakor. Det är väldigt gott. ”Det är som att vara med i Gudfadern”, säger en av gästerna – och han har rätt. Det är sådär lite siciliansk storfamilj över det hela – på det mallorquinska sättet. Under tiden berättar Lorenzo, hur varje rätt tillagas. Mycket intressant och lärorikt. Efter maten slappar vi med lite god anislikör, innan vi beger oss nedåt igen.
Denna utflykt är ett måste!

Och mycket mera
Som sagt erbjuder La Residencia på avkoppling och lugn och ro, men har man lust att röra på sig, lära sig nya saker eller låta sig bli bortskämd, ja, då finns här massor av möjligheter.

Yoga, Tai-Chi och pilates och spännande BodyTalk, utflykter med meditation och andningsövningar, serve-tävlingar på tennisbanorna, där tränaren Shayne Tabb, som i övrigt har många kunder från de skandinaviska länderna under vinterhalvåret, också arrangerar små turneringar för gästerna. Det arrangeras seglatser, konserter, mountainbike-utflykter och cocktail parties, så att gästerna kan ha trevligt tillsammans. Här finns alla fisketidningar, dagens film och ett hav av filmklassiker, som kan hyras på DVD. La Residencia har självklart också en söt liten butik, och där säljer Denny allt från snygga badkläder till lokalt producerat salt med hibiskus eller ros, hotellets världsberömda apelsinmarmelad och olivolja mm.

Hotellet har också sin egen tidning, La Residencia’s Diary, som informerar om dagliga aktiviteter, vädret, lokala marknader osv.

La Residencia har två stora utomhuspooler, fina terrasser, spapool utomhus, fitnessrum etc.

Kontaktinformation
Hotel La Residencia
Son Canals
07179 Deià
Tel: 971 639 011
www.hotellaresidencia.com


Jul på La Residencia?

Över juldagarna erbjuder hotellet ett specialpaket. Paketet inkluderar bl.a. transfer från och till flygplatsen, 3 övernattningar, morgonbuffé, cava och blommor på rummet, en julaftonsmiddag på El Olivo, samt antingen lunch eller middag på juldagen. Läs mer (också om ”nyårspaketet”) på: www.hotellaresidencia.com

Málaga-Palma-Málaga
Flera flygbolag flyger direkt mellan Málaga och Palma.
• Spanair: www.spanair.com
• Iberia: www.iberia.es
• Air Berlin: www.airberlin.com
• Air Europa: www.aireuropa.com

Mallorca till bords
Hotellet har två restauranger – El Olivo, där det serveras gourmetmat, och som ligger i områdets gamla olivkvarn, och Son Moragues, där menyn består av traditionella mallorquinska rätter.

Den förstnämnda är troligen Mallorcas bästa restaurang, och jag har sådan tur, att chefen själv, Guillermo Méndez, har tid att träffa mig. Han är nämligen inte bara en fantastisk kock, utan också en underbar person, som inte hoppat på kock-hysteri-vågen, utan pratar snarare lugnt och fint, och samarbetar med sin stora stab.

”Journalister frågar mig ofta, vilken av mina maträtter som jag tycker bäst om. Det kan jag inte svara på. Det är som att fråga, vem av dina barn du tycker bäst om? Jag tycker om allihop, och när jag byter ut dem, är det som, när ett barn flyttar hemifrån. Vår carrer de cordeo är dock inte lätt att byta ut. Den kommer säkert alltid att bo kvar hemma”, säger han med glimten i ögat.

Guillermo hämtar sin inspiration från medelhavsköket och från resor till Mexico, Kuba, Ryssland och England. ”Det är viktigt att byta idéer med andra kockar och samtidigt hålla kvar sin egen linje. Jag tror, att vi är på väg tillbaka till rötterna rent kulinariskt. Fokus hålls på de goda, sunda närodlade råvarorna. Ekologi är bra, men jag är inte fanatisk”, säger han. ”Om jag har en guru? Nej, egentligen inte. Min mormor kanske. Men jag är säker på, att t ex Ferrán Adrian har varit en stor inspiration för många. Det är mattrend på det positiva sättet. Någonting som är med och utvecklar vårt sätt att arbeta med maten på”, säger Guillermo, som bjuder julgästerna på smakning av vin och oljor i restaurangen.

Lokal konst


En gång i veckan är det konstvandring i Deià, då man besöker Deiàs konstnärer tillsammans med hotellets föreståndare, Cecile Sheridan. Det är också en konstafton en gång i veckan, när man kan prata konst med byns lokala målare, keramiker och poeter, på La Residencia. Hotellet har också ett eget galleri med skiftande utställningar och spännande vernissager.

I rummen på La Residencia, och i korridorerna ser man Joannas vackra keramikfat fyllda med citroner och apelsiner från trädgården. Jag förälskar mig i ett av dem, och söker upp henne i den minsta keramikverkstaden, jag någonsin har sett – precis ovanför hotellet. Joanna pratar bred amerikanska som ett rinnande vatten. Hon gestikulerar med armarna, medan hon paketerar in mitt fat – och det är ett mirakel att det inte går sönder. Hon är full av liv och entusiasm, och berättar, att hon seglade till Mallorca från Jungfruöarna, efter att hon var färdig på konstakademin i USA. När de ankom, var det dåligt väder, så Joanna hoppade av. Det är nu 30 år sedan. Under de gånga åren har hon varit gift, fått barn och haft en restaurang. I dag har hon en norsk pojkvän, lever av sin keramik och undervisar La Residencias gäster i krukmakeri.

Alan Hydes är hotellets Artist in Residence – alltså en konstnär med fast målarverkstad på Le Residencia, där gäster kan få undervisning och låta sig inspireras.

Alan är en mycket framstående engelsk konstmålare, som har porträtterat några av Storbritanniens mest kända politiker, professorer etc. För 10 år sedan besökte han Mallorca för första gången, föll pladask för Deià, köpte ett hus med en inspirerande utsikt, varifrån det skapades både abstrakta och naturalistiska målningar i olja och akryl. Alan Hyde är medlem av den berömda Goucho Club i Soho, vilket säkrar kontakten till spännande människor – och till bra jobb. ”Det är viktigt med bra kontakter i min bransch, men ännu viktigare är det speciella ljus, som finns här på Mallorca, det varierande landskapet är närmast magiskt och så den djupa stillheten. Den blir man beroende av”, säger han.

Hotellets gäster är välkomna att titta in till för lite konstnärsprat i Alan Hydes mysiga verkstad, där han undervisar både nybörjare och erfarna målare, som önskar att förbättra tekniken.

Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.