I dinosauriernas fotspår

Det är inte alla som känner till att det har levt dinosaurier i Spanien, men det har det! Vi har gett oss ut för att leta efter deras fotspår.

Det stämmer! Det har levt massor av dinosaurier i Spanien, även om det länge sedan. För 120 miljoner år sedan var landområdet där Spanien ligger idag, tropisk sumpmak, och där fanns tusentals dinosaurier. I dag kan man se deras fotspår i La Rioja (Logroño provinsen), och det rekommenderas starkt att man besöker området om man är i närheten, t ex om man har vägarna förbi när man bilar till Sverige.

I utkanten av den lilla staden Enciso har man gjort en ”dinosaurieled” på 6 km. och det är en härlig vandringsled, där man har möjlighet att se hundratals fotspår efter dessa stora skräckinjagande djur. För att göra vandringen mer spännande har man ställt upp några papier-maché dinosaurier, och det är en bra idé att ge sig ut tidig en sommarmorgon för att uppleva det, innan det blir för varmt. Man kan hitta massvis med information genom att googla ”la ruta de los dinosaurios”.
Redan innan man kommer fram till Enciso, som i rättvisans namn är en liten by, ser du plötsligt en jättestor dinosaurie som står mitt ute i naturen, bara så där. Ok, tänker vi, nu är vi visst framme i dinolandet.

En kvart senare kör vi in i Enciso, som tycks leva av dinosaurier. Det är definitivt en stad, där det inte händer så mycket, men det finns ett förträffligt hostal, som heter La Posada de Santa Rita, och där har vi bokat ett rum.
Se: www.posadasantarita.es. Det är ett litet hostal, som öppnade för några år sedan i ett nyrestaurerat hus med ett tillhörande stall (idag ligger restaurangen i stallet), och det kan varmt rekommenderas, för här är priserna förhållandevis bra och kvaliteten är toppen. Ett dubbelrum med badrum kostar 39 €, och en tre rätters meny kostar 12 €. Allting är gjort med kvalitet och man blir väl omhändertagen med värme och omtänksamhet.

Enciso är La Riojas dinosauriecentrum, så man har gjort ett mycket fint ”showroom” i staden: Centro Paleontológico de Enciso. Dit ska vi strax bege oss. Vi kom till staden på eftermiddagen vid 5-tiden, men då ”el centro” har öppet till kl. 8, finns det tid till att hinna se det. Och att se utställningen är ”ett måste”, innan man ger sig ut på vandringen, för centret är helt nytt med massor av intressanta saker och ”levande bilder” av hela dinosauriefamiljer och de främmande miljöer de levde i. Det känns som en resa till fjärran tider när man är inne på centret, och planetens miljoner år gamla forntid känns mer levande än någonsin. Man kan bl.a. se hur de stora djuren fredligt vandrade runt i sumpmark-erna, och hur en förvirrad dinosaurie ser ut i det ögonblick när den jättestora meteoriten, som enligt teorin utrotade dinosaurierna, slår ned i horisonten. Wow!

Man kan också se ett bo med fossila dinosaurieägg samt ett kollosalt kranium och en gigantisk fot. Allting är väldigt intressant.

Vi spenderar mer eller mindre en timme inne i centret, och efter det är Encisos nöjen uttömda, om man bortser från en glass på den lokala baren och lämningarna av en övergiven maurerborg. Men det spelar ingen roll. Snar ska vi äta middag på vår posada, och det serveras härlig hemlagad mat, lagad av ”mor” själv, så det finns ingenting att klaga över.
Nästa morgon är vi färdiga för frukost kl. 7, för det är ju mitt i sommaren, och vi vill gärna ut på vår vandringstur innan det blir för varmt.
På hostalet har vi fått en karta över leden, och uppe på centret blev vi överösta med broschyr-er, så vi känner oss väl förberedda för vandringen.
Leden börjar precis utanför Enciso, och man kan gå dit, men vi blir rekommenderade att ta bilen den första biten då det är asfalt. Precis när vi passerar bron över till leden ser vi en stor skylt som visar att man i Enciso bygger en dinosaurie-temapark! Då så! Den ska nog liva upp stadens företagaranda när den öppnar om några år. Det ser ut som om det finns behov av lite mer liv och omsättning.
Vi kör upp och parkerar vid Las Terrazas de Valdecevillo, och här kommer vi väldigt nära dinosaurierna. I Spanien är de ju mästare på att göra figurer i papier-maché (vilket Las Fallas i Valencia vittnar om), så mer naturtrogna dinosaurier får man leta efter länge. Så här tidigt på morgonen är det bara vi vid fotspåren, och det vilar en särlig mystisk forntidsstämning över platsen och det vackra landskapet. Och här är fotspåren. Massvis. Omkring Enciso har man hittat ca 600 fotspår.
Efter att vi har beundrat figurerna, beger vi oss ut på leden, som först tar oss förbi en sluttning med en mängd fotspår och sedan uppåt i ett mycket vackert landskap. Vi passerar ett gammalt tegelbränneri och möter en hel hord med kor som med nöd och näppe tolererar vår närvaro. Nu går det nedåt, mot Enciso, längst en fin grusväg. Vi har fin utsikt över den övergivna byn Garranzo, som i svunna tider levde av att producera tegelplattor. Och längst nere i dalen ligger Enciso.

Leden slutar vid ännu ett stort fynd av fotspår: Yacimiento Virgen del Campo, där man har funnit omkring 500 fotspår. Här går vi runt och beundrar de hela, innan vi går tillbaka till bilen längst en asfalterad väg.
Och berikade efter en liten tvåtimmars vandring med massor av upplevelser, sätter vi oss i bilen och fortsätter norrut.

Av Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.