Svenska Skolan Fuengirola – På skolresa till Madrid

Svenska Skolan Fuengirola - På skolresa till Madrid

Tidigt en fredagsmorgon möter jag lärare och elever vid feriaplatsen i Fuengirola. Där väntar två bussar som ska ta oss, 70 elever och 4 vuxna, till helgens resmål – Madrid. När all packning är instuvad, och alla intagit sina platser på bussarna börjar vi vår resa.
Då bussresan tar omkring åtta timmar, har vi laddat med glatt humör och dvd-filmer, och vi gör också korta stopp längst vägen och ett längre i Toledo. Toledo, den vackra medeltida staden, som en gång var landets huvudstad, har mycket historia att bjuda på, katedralen och slottet är magnifika, och den typiska souveniren – ett svärd, finns över allt, men efter en kortare promenad och lunch räcker inte tiden till, så vi lämnar staden med frasen ”på återseende”.

Väl framme i Madrid checkar vi in på Hostal Nuria (www.hostalnuria.es). Det är ett förhållandevis stort hostal, ingen lyx, men med det nödvändigaste – säng och badrum, bara några minuters promenadväg från Gran Vía.
Under fredagen har vi inga inbokade aktiviteter förutom en gemensam middag, vilket ger alla tid att bekanta sig med staden på egen hand. Eleverna ger sig gladeligen ut i storstaden och själv promenerar jag i de närmaste kvarteren, vilka passar mig utmärkt med massor av olika små butiker med alternativ stil. Efter någon timme möter jag upp de andra, eleverna är uppspelta och berättar om allt de sett medan vi äter på Fresco Co, en av Madrids många enkla bufférestauranger, i närheten av hostalet.
Här vill jag bara inflika, att var man än är, bör man alltid vara uppmärksam, vilket vi bittert fick erfara, då en av eleverna, vände ryggen mot bordet där dennes väska låg, och så var väskan borta.
Efter en lång dags resa, skratt och middag, och besök hos polis för anmälan om väskstöld, är det ljuvt att krypa ned i sängen för en välbehövd vila inför nästkommande dag.

Tidigt på lördag morgon ringer väckarklockan. Efter frukost sitter vi på bussarna igen, som idag tar oss med på stadsguidning. Vi ser bl.a. Plaza de España med Cervantes och Don Quijote och hans väpnare Sancho Panza, det över 2200 åriga Templo de Debod – gåvan från den egyptiska regeringen, tillägnat gudarna Amon och Isis, Puerta de Alcala som en gång var Madrids stadsport, Puerta del Sol – med landets 0-kilometermärke och klockorna som markerar Spaniens traditionella vindruvsätande på nyårsnatten. Vi ser museer, kongressbyggnader och tågstationen Atocha – som alltid kommer påminna om terrorristatacken 2004, och mycket. Vi kör förbi Puerta del Europa – de två byggnaderna med 15 graders lutning. Där står också Cuatro Torres, varav Torre Caja Madrid, i dagsläget, är Spaniens hösta byggnad, 250 m, och stod färdig 2009.
Sedan styr vi mot El Escorial, som officiellt heter Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial. Här lär vi oss allt om kung Felipe II som lät uppföra monasteriet och palatset. Han lär ha varit djupt troende och önskade leva i lugn nära Gud, samtidigt som han ville flytta från Toledo närmare Madrid och all finansiell verksamhet som ägde rum där. Vi ser också gravkammaren där han liksom efterfölj-ande regenter vilar i sina kistor.
Trots en lärorik dag är aktiviteter ännu inte avklar-ade när vi återvänder till Madrid, nu är dags för stadsvandring med tipsrunda. Med karta, kamera och frågepapper ger eleverna sig ut i staden för att leta reda på bl.a. El Retiro parken, Palacio Real och katedralen, Banco España etc. innan den slutgiltiga stationen – Plaza Mayor, där uppgiften är att smaka en av de berömda bläckfisksmörgåsarna, samt lämna in svar och visa foton, vilket de gör under hjärtliga skratt, dock vågar bara ett fåtal prova smörgåsen.

Sedan är kvällen ledig. Jag följer med lärarna och äter middag på Museo del Jamón, och njuter av jamón de serrano, lomo, ostar och en kall öl 0,0 % – råder det nolltolerans för eleverna gäller det naturligtvis oss vuxna också.
Tillbaka på hostalet hjälper jag till att kontrollera att alla elever är tillbaka kl. 01.00, alla är i tid! Sedan drar jag mig tillbaka förr en god natts sömn.
Söndagen möter oss med tunga regnmoln, och trots planerat besök på Rastro – Madrids ”måste-marknad”, kör vi direkt till Fuengirola. Med hänsyn till väder, och till hur många det var som somnade direkt när vi klev på bussen, så var det en bra ide.

Summa summarum
Att resa med Svenska skolan och dess gymnasieelever till Madrid var en härlig upplevelse. Eleverna var hela tiden trevliga och glada och under de få dagarna hann vi med att se enormt mycket. Förutom den tråkiga incidenten på fredagskvällen förflöt helgen enormt bra.

Avslutningsvis måste jag ge en eloge till eleverna, att de trots Madrids rika utbud, kom i tid till allt och följde alla överenskomna regler.

Tack!

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.