Hotel Orfila: Ett bra gömställe mitt i Madrid

Hotel Orfila: Ett bra gömställe mitt i Madrid

Det finns omkring 350 hotell i Madrid, en stad som har över tre miljoner invånare, och regionen har hela sex miljoner. Därför är det lätt att genast tro, att stadens hotell ligger på rad, inklämda i stadens centrum, gömda i en av de 21 barrios eller längst de stora, flotta men mycket bullriga avenyerna, som också är så kännetecknande för huvudstaden.

Men det finns undantag. Hotell, som ligger gömda på mysiga sidogator, bortom allt oväsen, men ändå nära till allting viktigt, som i Madrid är ett fantastiskt utbud av museer och monument, samt förförande platser och oemotståndliga restauranger.
Ett av dessa är Hotel Orfila.

Palats från 1800-talet
Hotellet inrättades under 1999 i ett palats som härstammar från slutet av det 19:e århundradet. Byggnadens ståtliga fasad har bevarats och dåtidens majestätiska stil respekteras fullt ut i den interiöra designen, och entrén ger mer en känsla av att man befinner sig i just ett privat palats, än att man skulle befinna sig på ett hotell, så under sin vistelse känner man sig som en av de privilegierade från svunna tider.
De klassiska möblerna är alla från 1800-talet och är hämtade till Spanien från flera olika länder, till exempel kommer många av de antika stolarna från Venedig.
Takmålningarna är små konstverk, och det är också många av marmorstatyerna och självklart också målningarna, som generöst pryder nästan varje vrå.
Bara ett år efter öppnandet upptogs hotellet som medlem av den exklusiva hotellgruppen Relais Chateaux. Hotellen som ingår i gruppen måste ha fyra eller fem stjärnor, färre än 100 rum och uppfylla särskilda krav för hotell och filosofi, som bland annat fokuserar på karaktär och charm, liksom att hotellets restaurang ska vara av hög standard.

Orfilas trädgård
Hotellets restaurang, El Jardín de Orfila, lever fullt ut upp till det kravet och lockar sofistikerade gäster, både när det gäller den klassiska inredningen och kökets kreativitet.
Menyn kan bäst beskrivas som medelhavs och kreativ, men vi låter ett par av rätterna tala för sig själva. En Suecos utsända prövade först färska ostron med gelé av gin och tonic samt citron, därefter havsabborre med hjärtmusslor på potatismousselin och tryffel samt spröda cannelloni med fikon, anklever och ostglass. Och vinlistan består av ett urval på över 300 viner.
Man kan välja mellan att sitta i den vackra restaurangen inomhus eller ute i trädgården, där man är omgiven av mimosor, cypresser och många andra växter som skapar en oas i ordets sanna betydelse.

Hotellets latinkvarter
Hela Orfila är i sig själv ett mini-museum och konstgalleri, medan gatan, som är rätt så liten och som hotellet har fått sitt namn efter, är en del av ett mini latinkvarter. Bara på Calle Orfila ligger sju konstgallerier. Här finns dessutom ett par caféer och andra restauranger.

Endast ett pars minuters promenad från hotellet ligger den stora Plaza de Colón, platsen har fått sitt namn efter Christoffer Columbus och där mäts flera gator, bland annat avenyn Paseo La Castellana och Calle Génova. Som ett tecken på spanjorens upptäckt av den ”nya världen” och utbredningen av hispanismen hänger här världens största spanska flagga.

Också inom rimligt promenadavstånd finns museerna Prado, Reina Sofia Museum och Thyssen-Bornemisza. Det gör också shoppinggallerian Mercado de Fuencarral och Puerta del Sol, Madrids och hela Spaniens mittpunkt, samt Plaza Santa Ana med Hemingways favoritkrog, och går man längre in mot centrum avslöjas en lång rad andra spännande caféer och restauranger, vilka också är bra gömställen i Madrid.

Hotel Orfila
32 rum, varav 12 är sviter (upp till 65 m¬2).
Priser från 250 euro per rum.
Meny i Jardín de Orfila från ca 50 euro.
Orfila 6, 28010 Madrid
Tel: 917 027 770
www.hotelorfila.com

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.