En dag på bondgården

Tidigt en torsdagsförmiddag, kanske den kall-aste hittills i år, är det dags för de yngre barnen på Svenska skolan i Marbella att bege sig upp i bergen till en bondgård. Med buss ska vi ta oss till ”Hacienda Albuqueria” i Coin. Alla är extra angelägna om att komma iväg, då resan en vecka tidigare blivit inställd på grund av ett typiskt spanskt hällregn.
Men denna morgon skiner solen.

När vi kliver av bussen efter en halv timmes resa känner vi att luften är ännu friskare här.
”Ja, här är det alltid betydligt kallare här än nere vid kusten. Trots att det bara skiljer ett par mil” säger Antonio, vår spansktalande guide och ägare av gården, samtidigt som han pekar upp mot de mäktiga snötäckta bergstopparna inte alls långt därifrån.
Bondgården är belägen i en dal mellan två grönskande kullar. Det enda som hörs är porlet från bäcken som rinner i dalgången och en ko som råmar. Det är riktigt rofyllt.
Antonio berättar också för alla att från och med nu och resten av dagen är det han och hans syster som bestämmer. På en bondgård med en massa djur är det viktigt att man följer vissa regler för att inte skrämma dem eller att man förstör några växter. Här lever allt tillsammans.
Efter en gemensam frukost på den enorma terrassen till huset bär det av för att ge tjuren, ponnyn och åsnorna frukost också. En stor hög med gräs läggs ut till barnen som alla ivrigt är villiga att hjälpa till med utfodringen. Den lilla ponnyn ”Peli” får sedan följa med till citronlunden för att bjuda alla som vill på en tur med häst och vagn. Några tuffa tjejer ställer upp och leder henne runt medan de andra sitter bak i vagnen och njuter av åkturen.

Citronsaft och hönsjakt
Från citronträden, som omringar oss vart vi än ser, får barnen sen lära sig hur man plockar frukterna genom att snurra av dem från kvist-arna. Allt för att inte skada trädet. Citronerna pressas sedan till egen lemonad som behövligt avnjuts i skuggan av träden. Det börjar bli varmt nu och vi är glada att vi inte åkte närmare sommaren trots allt.
Efter en fantastisk lunch väntar kanske det tuffaste uppdraget för dagen, att fånga höns. Antonio visar hur man går till väga och sedan får den som vill göra ett försök inne i hönsgård-en. Ingen lyckas tyvärr men alla har riktigt roligt vill jag lova.
Påfåglar, grisar, getter och kaniner är några av de andra djuren som vi bekantar oss med. Även det rika växtlivet i dalen lär vi oss mera om efter en liten botanisk vandring. Timjan, lavendel, rosmarin och lagerblad växer vilt vart vi än går och det doftar underbart.
När bussen kommer för att hämta oss har vi hunnit ta farväl av favoriten för dagen, ponnyn ”Peli” en sista gång. Trötta men väldigt nöjda med dagen kliver alla barnen ombord på buss-en igen för att återvända till skolan.

Teater på engelska
De äldre eleverna fick i stället för ett besök på bondgården besöka en teater i centrala Marbella. Där fick de möjlighet att träna sin engelska då de tog del av den engelska föreställningen ”The magic book” i en fullsatt salong. Budskapet med föreställningen var vikten av att fortsätta läsa böcker för att de inte skall tappa sitt värde. Något som passar in på vårt synsätt på Svenska skolan i Marbella.
Två engelsktalande föräldrar kommer för tillfället till skolan minst två gånger i månaden för att finslipa på det engelska uttalet hos eleverna samt att undervisa i engelsk kultur. Detta kommer att inom kort sluta med en egen dramatisering av en känd engelsk historisk händelse. Det ska bli riktigt intressant!
Vi är otroligt tacksamma för tiden och kunskap-erna de ger eleverna. Det är ovärderligt för oss!

På återseende!

Av Linda Kallin

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.