En dominans i Bilbao

Gömt bakom husen runtomkring, Guggenheimmuseet och den stora hundvalpen formad av blommor, ligger Gran Hotel Domine Bilbao, ytterligare en visuell läckerbit och en dominans i den baskiska staden.
Det första man ser när man kör ned från bergen mot Bilbao är naturligtvis arkitekten Frank Gehrys Guggenheim, den flamboyanta och dominerande byggnaden, som inhyser museet, som sedan 1997 verkligen har skapat fokus på den tidigare industridominerande, baskiska hamnstaden.
Det andra man ser är museets granne, Gran Hotel Domine Bilbao, som på grund av sitt långa namn oftast benämns med initialerna, GHDB, eller bara Domine Bilbao. Hotellet ligger så nära att museets titanbelagda fasader reflekteras i dess sneda fönster. Det är ett fantastiskt, lyxigt hotell, byggt under samma tid och i samma anda som museet, och det utgör målet för detta besök i Bilbao.

Färggrant kosmos
Hotellets interiör är som fasaderna, ultramod-erna utan att vara pråliga. De gemensamma utrymmena är en kombination av excentriska, minimalistiska möbler, rena linjer och skarpa färger, som den dominerande tomteröda soffan, och kombinationerna skapar ett färggrant mikrokosmos.
Allt är sammansatt av arkitekten Javier Mariscal och Fernando Salas, som har skapat ett hotell var man själv får tolka det.
Den utvändiga hissen går upp genom vestibulen, precis vid byggnadens ryggrad, en 26 meter hög, låtsasstenpelare, kallat en fossil cypress, som tycks hänga ned från taket.
På rummet är det första som drar uppmärksamheten till sig själv badkaret. Det är designat av Philippe Starck och är praktfullt och inbjud-ande och placerat på ett trägolv nära intill en glasvägg som skiljer badrummet från självaste rummet, vilket ger en känsla av mer rymd. Rummet i sig är funktionellt och har alla de många stora och små ting som man förväntar sig av ett femstjärnigt hotell, samt mjuka färgkombinationer som gör rummet behagligt att vistas i.
En leende toro bravo i plast, skapat efter en av Dalís modeller, som gör att det ser ut som ett gosedjur, vilar på sängen med lakan av egyptisk bomull.

Från ovan och nedan
Hissen fortsätter upp till en stor takterrass. Härifrån ser man staden ur ett annat perspektiv med utsikt över museet och någonting som det moderna Bilbao inte har förändrat, nämligen flodmynningen, ría Bilbao, där floderna Nervión och Ibazábal flyter samman och fortsätter ut i Biscayabukten, 14 kilometer från Bilbao. Innan dess delar den dock staden i två delar, den äldre stadsdelen Casco Viejo eller Siete Calles och Encsanche.
Denna vy utgör bakgrunden i hotellets frukostrestaurang.
På samma våning ligger också ett snyggt gym med spa och bastu samt Txoko Tranquilo Corner, vilket är ett bibliotek och läsrum där väggar och möbler mer påminner om ett levande museum med verk från det 20:e århundradet.
En resa längs den fossila cypressen tar en med till nästa sevärdhet; menyn i gourmetrestaurangen Beltz the Black. Här dominerar också innovativ minimalism, dock med inslag av marina objekt som symboler för stadens sjöfarartraditioner. Annars är det maten som spelar huvudrollen, för som bekant så tas måltider på stort allvar i Baskerlandet. Bland dessa seriösa basker finns chefskocken Alberto Vélez och restaurangens kulinariska rådgivare, prisbelönta Ramón Barriozabal.
Som miniatyrbåtarna avslöjar fokuseras på färsk fisk från floderna och Atlanten, tillagade efter Baskiska traditioner.

Till staden och tillbaka
På markplan ligger också Café Metropol. Där präglas inredningen av 70-tals stil och det serveras snacks och självklart pintxos, de baskiska delikatesserna serverade på en pinne. Här finns dessutom loungen Splash & Crash var man över en kopp förmiddagskaffe i en rogivande omgivning kan läsa dagens tidning, eller med en avslappnad eftermiddagsdrink blicka ut över stadslivet på gatan Alameda de Mazarredo och vidare in mot Bilbaos centrum där floden och den gamla stadsdelen dominerar. Hit återvänder vi snart.
Gran Hotel Domine Bilbao
Hotellet har 145 rum, varav 14 är sviter, fördelade på sex våningar.
Det byggdes 2005.
Hotellet tillhör kedjan Silken Hotels och är medlem av gruppen The Leading Hotels of the World.
Adress: Alameda de Mazarredo 61, 48009 Bilbao.
Tel: 944 253 300.
www.granhoteldominebilbao.com

Avstånd från GHDB
Guggenheimmuseet: ligger på andra sidan gatan.
Museo de Bellas Artes: 500 m.
San Mamés stadion: 1 km.
Casco Viejo (den gamla stadsdelen): 1 km.
Teatro Arriaga: 1 km.
Katedralen Santiago: 1 km.
Arkeologiskt museum: 1 km.
Kusten: 14 km.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.