Miljoner går till svindelpensioner i Andalusien

Miljoner går till svindelpensioner i Andalusien

Upp till 647 miljoner euro går till att utbetala falska förtidspensioner i Andalusien.

Fallet kallas ERE. Det står för expediente de regulación de empleo, och är en stödverksamhet där alla företag i regionen som är i en ekonomiskt trång situation, har kunnat be om tillåtelse att avskeda icke nödvändig arbetskraft, som i stället har tilldelades förtidspension. 647 miljoner euro har varit öronmärkta till att hjälpa de krisdrabbade företagen som skulle räddas, liksom 25 000 arbetstillfällen.
Men så fick en del listiga personer uppenbart en idé. Man kunde anställa fler medarbetare (släktingar, vänner osv.), för att sen snabbt avskeda dem igen. Då skulle de bli berättigade att ta emot ersättningen, även om de aldrig någonsin hade arbetat i det aktuella företaget.
Det rör sig inte bara om falska anställningar i privatägda företag, utan även inom den offentliga sektorn, medan utbetalningarna godkändes av medlemmar från den lokala regeringen, närmare bestämt arbetsmarknadsverket, Consejería de Empleo.
De olagliga utbetalningarna sägs ha börjat redan 2001, alltså både under dåvarande ordförande för den andalusiska lokalregeringen och nu tredje vicestatsminister, Manuel Chaves, och den nuvarande, José Antonio Griñans tid (bägge PSOE). En rapport från skattemyndigheten visar att bedrägerierna troligtvis har ägt rum redan 2005, en varning som uppenbarligen blev ignorerad. Det samma skedde upprepade gånger under de följande åren. Junta de Andalucía nekade när saken först i februari började uppdagas, men arbetsmarknadsminister Manuel Reico erkände kort senare, att lokalregeringen skulle gå till botten i skandalen.
I mars meddelade oppositionspartiet Partido Popular att man ville stämma Junta de Anda-lucía, men än en gång svarade regeringen med att man redan hade överlämnat saken till domstolen.
Det omfattade mer än 6 000 förtidspensioner och 64 företag, som nu skulle undersökas.

Ett, två och 146 exempel
Hittills är 146 personer misstänkta för att ha mottagit den ol ovliga pensionen. I mars arresterade polisen de första 17 personerna, de släpptes dock kort därefter i väntan på rättssak. De ska ha mottagit mellan 100 000 och 200 000 euro i ”förtidspension”, detta tack vare deras vänner eller familjemedlemmar i Junta de Andalucía.
En av dem är, skriver El País, den f.d. borgmästaren i El Pedroso (Sevilla), Rafael Rosendo, som har lagt fram bevis till den ansvariga domaren i saken, Mercedes Alaya, att han åt sig själv hade förskingrat 110 000 euro. Enligt dokument ska han ha varit anställd i ett företag vid namnet Cydeplast, varifrån han beviljades förtidspension, trots att han inte ens hade arbetat där en enda dag.

Fingret pekar på Junta och fackföreningar
Mercedes Alaya har pekat ut Junta de Andalucía som den huvudansvariga, och hittills har hon stämt Antonio Fernández, tidigare medlem av lokalregeringen och från 2004 till mars 2010, ordförande för arbetsmarknadsdepartementet, för förskingring och maktmissbruk. Ordföranden för PP Andalusien, Javier Arenas, hävdar att minst fyra medlemmar av lokalregeringen har tagit emot pengar för att delta i bedrägeriet av fonderna, också kallade fondos de reptiles (reptilfonderna).
Förskingringen slutar inte här. El Mundo skriver att också fackföreningar ska ha varit involverade. Tidningen påstår att de två största, UGT och CCOO, skulle ha mottagit en procent av samtliga utbetalningar.
Oppositionspartiet Partido Popular i Andalusien har officiellt bett fackföreningarna om en förklaring varför och hur de under alla dessa år har kunnat kräva denna provision.
Demokratins största skandal
Ledaren av det regionala PP, Javier Arenas, lägger inte fingrarna emellan när han förklarar sin mening om svindlarpensionerna. Arenas kallar skandalen den största i demokratins historia och kräver att ordföranden José Antonio Griñan avgår, efter att han ”godkänt över 600 miljoner euro till olagliga pensioner och provisioner”.
Griñan har däremot sagt, att det endast kan röra sig om förskingring av omkring två procent av de 647 miljoner euro.

Vems pengar är det?
Enligt talesmannen för Europakommissionen är inte pengarna ett bidrag från EU. Enligt en källa inom PSOE kommer pengarna istället från Junta de Andalucía, varifrån de utbetalas av Agencia Andalucía de Innovacíon.
Men oavsett från vilka fonder de inblandade har stulit ifrån, har de stulit från företag som behövt dem samt de avskedade medarbetare, som pengarna var tänkta till.
Saken är naturligtvis väldigt olustig, och det är svårt att förstå hur politiker, ämbetsmän och mottagare av pensionerna har kunna tro att de skulle komma undan med ett svindleri som omfattar så många människor.
Junta de Andalucía har i efterhand meddelat att man har stoppat alla utbetalningar av de 146 pensionerna.
I april fattade man beslut om att man faktiskt måste ha arbetat i ett företag, och inte bara varit anställd, för att få rätt till pensionen. I fortsättningen måste man enligt regeln ha arbetat minst tre år inom det krisdrabbade företaget, liksom att man ska ha betalat sociala avgifter under minst 15 år och ha fyllt 50 år, innan man är berättigad pensionen.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.