Cómpeta – en vacker bergsstad med mycket charm

Cómpeta - en vacker bergsstad med mycket charm

Cómpeta ligger i Málagaprovinsens östra del (La Axarquía), ca 15 km. norr om Torrox. Staden grundades av romarna och namnet betyder ”vägknutpunkt”. Staden utgjorde förr en knutpunkt för två viktiga vägar: en som gick från La Alpujarra till La Axarquía, och en som gick från kusten upp till Granada.

Nuförtiden är staden inte längre viktig som knutpunkt, med det finns massor av andra orsaker till att besöka den, dels för att det är en gammal charmerande stad med smala gator och fina torg, men också för att staden ligger i utkanten av den fantastiska naturparken Parque Natural de la Sierra de Almijara, Tejeda y Alhama. Så här kan det vandras ordentligt.
Det bor en del skandinaver omkring Cómpeta, och det finns de som påstår att staden ”upptäcktes” av några danskar under 1970-talet. Hur det än är, så har staden lockat till sig en hel del utlänningar under de senaste 40 åren, vilket betyder att det har byggts en hel del fina villor i och runtomkring staden. Det i sin tur har bidragit till att staden har fått ett ekonomiskt lyft, vilket man tydligt kan se, för här finns det tecken på välstånd och överflöd.
Det är inte så konstigt att så många ville slå sig ned i denna charmerande stad, för den ligger mycket vackert på en bergssida med utsikt mot både Medelhavet och naturparken med det jättestora berget La Maroma. Cómpeta är känt för sitt söta vin ”vino de Cómpeta”, som är så starkt att det kan slå omkull en häst. Vinet kan fortfarande köpas i staden och när man är där på besök hör det till att man köper med sig en flaska hem.
Vin- och russinodlingar var under många århundraden det huvudsakliga levebrödet för staden, men det fick ett abrupt slut under 1887 när den fruktade vinlusen ”filoxera” tog livet av de flesta vinstockarna. Genom det förlorade staden sitt huvudsakliga levebröd och många människor emigrerade till Sydamerika i slutet av 1800-talet. Staden led av fattigdom under de följande årtiondena och det var först när turisterna gjorde sitt inträde som den började blomstra igen.
Ett besök i staden bör börja och sluta på Plaza Almijara, det centrala torget. Nu är det en livlig plats med fina restauranger, men för inte så länge sedan, då staden fortfarande levde utav lantbruket, var torget den plats där dagarbetarna stod varje torsdag och väntade på att få jobb.
Vid torget ligger också kyrkan ”Nuestra Señora de la Asunción”, som bara för något år sedan firade 500 års jubileum, och som vid det tillfället fick en speciell välsignelse av påven. Titta in i kyrkan och se den fina altarmålningen och de många änglar som flyger runt där inne.
Fram tills nyligen låg stadens Mercado Municipal precis bredvid kyrkan, men den har nu rivits och fått lämna plats åt platsen ”El Paseo de las Tradiciones”, som kommunen har låtit bygga. Här har man i mosaik byggt upp scener från stadens historia, och det är faktiskt ganska fint att se på.


Plaza de Almijara.

Staden har ett mycket bra turistkontor som man passerar när man kommer in, och här kan de ge information om vandringsturer och så säljer de också vandringsböcker. Gå in på turistkontoret och få en gratiskarta över staden och området runtomkring så är det lättare att orientera sig. Staden har dessutom ett hembygdsmuseum och ett olivmuseum, Museo Molino de Hadriano.
Man kan läsa om stadens historia och sevärdheter på: www.competa.es. Webbsidan: www.comiteando.es har information om vandringsturerna i omgivningen. Det finns dessutom ett danskägt konstgalleri för dem som är konstintresserade, se: www.competa-artgallery.com.
Men vi har ju först och främst kommit till Cómpeta för att vandra, så nu kommer vi oförtröttat kasta oss ut på ett par vandringsturer. En av dem är lätt den andra är lite mer ansträngande. Om man har långt till Cómpeta och gärna vill ha lite mer tid till att uppleva atmosfären i staden och hinna med båda vandringarna, passar det bra med en övernattning på det fina hotellet ”Balcón de Cómpeta”, som både har rum och stugor till uthyrning, se: www.hotel-competa.com. Hotellets terrass är mycket fin och har en fantastisk utsikt över landskapet och havet. Ett dubbelrum med havsutsikt kostar från 73 € inklusive frukost. Vill man reservera kan man ringa dem på: 95 255 35 35 för att reservera.

Den lättare vandringsturen går längst med de gamla bevattningskanalerna som araberna anlade för över 500 år sedan. Det är en vandring på korta 8 km som för det mesta inte har någon lutning.
Vi börjar med att gå längst Calle San Antonio, som börjar precis ovanför Plaza Almijara och som går förbi hotellet ”Balcón de Cómpeta”. Precis efter hotellet kommer vi till den lilla fina Ermita de San Antón från 1800-talet. Vi fortsätter förbi ermitatet och ser nu ett hus med ett åttakantigt torn. Precis till vänster om detta hus börjar en stig, och det är den gamla stigen som i svunna tider band samman Cómpeta med grannstaden Canillas de Albaida. Vi tar denna stig och efter ett par 100 meter överraskas vi av åsynen av två strutsar som står ganska omotiverat i en inhägnad. Vad de gör där vete gudarna, men vi hälsar på dem när vi går förbi. Stigen är helt jämn och man har en fin utsikt ned mot havet och upp mot Maroma, som denna dag har tagit på sig sin vita kalott.
Vid ett tillfälle löper stigen ihop med den asfalterade vägen mellan Cómpeta och Canillas, men efter ett par hundra meter visar en skylt på vänster sida av vägen att stigen fortsätter här. Det är viktigt att man kommer tillbaka in på stigen för annars kommer man helt fel. Efter ca två kilometer kommer vi till utkanten av Canillas och fortsätter stigen ut i en väg. Nu går vi ned mot vänster och efter ca 100 meter ser vi en vattenbassäng. Vid sidan av denna bassäng löper en bevattningskanal och det är längs med den som vi ska gå. Här gäller det att man har starka nerver för här är det ganska brant och det går utför ned mot vänster, så det gäller att man håller tungan rätt i munnen. Men sträckan, som är ca två kilometer, är ganska spännande där den löper längst kanalen. Vi följer nu dalen som går från Canillas mot öster, och utsikten norrut, upp mot bergskedjan är vacker. Vi fortsätter att följa bevattningskanalen ett par kilometer till tills vi kommer fram till en asfalterad väg. Nu tar vi den asfalterade vägen upp mot höger. Först går det uppåt, men efter ett par kilometer belönas vi med en vacker utsikt från toppen. Vi går längst den asfalterade vägen även när det börjar gå utför och fortsätter den ända ned till vägen mellan Canillas och Cómpeta. Sedan är det bara att hitta tillbaka till stigen som vi kom från och efter en liten stund är vi tillbaka i Cómpeta, efter en härlig rundtur på ca tre timmar.


Ermita San Antón.

Den andra vandringen börjar också på Plaza Almijara. Härifrån ska man gå upp genom stadens smala gator och hitta fram till Plaza del Carmen. Här ska man använda kartan som man fick från turistkontoret, men det går också bra att fråga sig fram, för det är omöjligt att här beskriva alla gånger man måste svänga. Från Plaza del Carmen går man upp mot Carril de Circunvalación och därefter upp till fotbollsplanen. En väg med en massa trasiga lampor tar en upp till fotbollsplanen, och när man kommer dit går man förbi planen och vid ett hörn hittar man en stig som går uppåt längs med planens mur. En liten bit går det ganska brant uppför, men strax är man uppe vid en fin stig. Här finns en karta uppsatt som talar om att det är en vandringsled till Casa de la Mina. En vandringstur på ca åtta kilometer.
Casa de la Mina är ett slags ruralt hotell som ägs av Cómpetas kommun och som hyrs ut. Hotellet är vackert och det ligger precis i mitten av naturparken, dessvärre har det visat sig att det är svårt att driva det med anledningen att det inte gästas av tillräckligt många. Detta gör att man inte riktigt vet om det är öppet eller inte, men fråga på turistkontoret.
Men, det hindrar inte oss från att ta den fina vägen förbi hotellet och återigen tillbaka till Cómpeta.


Birthe på stigen med Maroma i bakgrunden.

När vi kommer upp på stigen bakom fotbollsplanen går vi nu till vänster och ut på en grusväg. Vi följer stigen fram tills vi kommer till en flervägskorsning. Här tar vi av mot höger och det går nu uppåt igen. Vi följer denna väg en bit och den kräver lite kondition, det tar ca en timme. Efter ett tag kommer vi fram till en plats där vägen tar av till höger. Där finns en skylt varpå det står El Lucero. Med den genvägen slipper man en kilometers vandring. Genvägen ser relativt ny ut, och när man kommer till slutet har man kommit upp till 1040 m.ö.h. Vägen leder fram till en T-korsning och här kan man vila lite för utsikten över bergen mot öster och havet i söder är enastående. Dagar som sikten är bra kan man härifrån se Marocko och Rifbergen. Här uppifrån kan vi också se Torroxfloden långt där nere och Frigiliana och Nerja, och självklar också El Lucero, El Puerto, Cielo, Navachica och de andra topparna i Almijarakedjan. Till vänster kan vi på en bergstopp se en utsiktspost för brandövningar, som används av brandkåren under sommaren.
En väg som går till höger leder direkt tillbaka till Cómpeta via Puerto del Collado en annan som går ned mot Casa de La Mina, som nu ligger 190 meter nedanför oss. Vi tar den som går nedåt och efter ca 30 minuter kommer vi fram till La Casa de La Mina. Här passar vi på att äta vår medhavda matsäck eller så kan man äta någonting litet på hotellet, om det är någon hemma vill säga.
Nu följer vi grusvägen från hotellet tillbaka till Cómpeta. Vi kommer till staden från söder, och i utkanten av staden (i och med att vi korsar Carril de Circunvalación) ser vi en skylt där det står Plaza de la Vendimia och Plaza del Carmen. Det lättaste är att gå ner över Plaza de Vendimina, tillbaka mot Plaza de Almijara. Här kan man ansluta sig till den glada folkskaran på marknaden och här finns massor av varor att mätta sina sinnen med (dock inte kakor, men den schweiziska bagaren i närheten har kakor i överflöd) efter en skön och vacker vandring i Cómpetas berg.
 

Av Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.