Dröm sött på önskningarnas hotell – Gar-Anat Hotel de Peregrinos

Dröm sött på önskningarnas hotell - Gar-Anat Hotel de Peregrinos

När man kommer körande genom centrala Granada längs Calle San Matias, kör man förbi en liten plaza på vänster sida som heter Placeta de los Peregrinos. Här ligger hotellet som vi ska se närmare på denna månad.
Med plazaskylten i ryggen står man framför en liten träport med stora metallnitar. Det här är porten in till Gar-Anat Hotel de Peregrinos (Pilgrimshotellet, Gar-Anat betyder pilgrimsbacken). Att kliva in genom den påminner om Alice i Underlandet, den tecknade Walt Disneyfilmen vari Alice följer efter den tidsjagande kaninen och kryper in genom en liten dörr. Här behöver man inte krypa, men det är en tröskel på goda 20 centimeter och dörrkarmen är lägre än en standarddörrs.

Övervinn första intrycket
När man kliver in genom Alice i Underlandet-porten möts man av en mörk och intetsägande reception, och tankarna söker sig gärna till att ta in på ett annat hotell. Men det är när allt det praktiska som nycklar, kopia på pass eller legitimation etc. är avklarat som man får möjlighet att se vad det här pilgrimshotellet har att erbjuda. Så låt er inte luras av första intrycket.
Bara man tar sig igenom receptionen och genom de två glasdörrar som omges av tunga mörkblå draperier kommer man ut på en stor öppen patio. Atmosfären här är full av frid och lugn, vilket genomsyrar resten av vårt hotellbesök. Luften är frisk då himlen bara skyls med en krämvit toldo och inredningen är sparsam, några vita fåtöljer, lite gröna växter och modern konst. Rakt fram på väggen sitter en springbrunn, som minner om stadens arabiska anor om att man ska hälsas med rent vatten för att kunna tvätta sig efter en lång dags färd. I pation står också ett stort aluminiumträd med papperslappar fastsatta på de övre grenarna.

Lugnt och privat
Inga dörrar syns, överallt hänger tunna vita draperier framför dörrarna och förstärker känslan av harmoni. Går man igenom en av dörröppningarna till vänster hittar man ett litet bibliotek, en bar, några bord med fåtöljer och en öppen spis, perfekt för ruggiga vinterkvällar. På sommaren är det en perfekt plats att njuta eftermiddagens te och en god bok.
På högersidan av pation hittar man, bakom ett annat draperi, hissen som för upp till rummen fördelade på de två övre våningarna . Rummen är inte numrerade, utan har istället tilldelats olika namn, och högst upp, en trappa upp från andra våningen ligger rummet som vi ska övernatta i, som heter La Leyenda de la Rosa de la Alhambra. Återigen är inredningen sparsam och modern, men med en känsla av att inredaren har lagt sin själ i sitt arbete. Trots det enkla är det mysigt, färgerna är jordnära, taket är obearbetat med tjocka träbjälkar, även i badrummet, som även det är väldigt minimalistiskt modernt, men mysigt. När man sedan och öppnar de tjocka fönsterluckorna i trä möts man av en utsikt över Granadas hustak och det gamla arabiska slottet Alhambra. På nattduksbordet ligger en penna och ett pappersark var det står ”Kom ihåg, önskningar är möjliga på Gar-Anat… Glöm inte att göra en”. Det förklarar alla papperslappar uppsatta i trädet på pation. Vidskeplig eller inte, har man klivit in genom Alice i Underlandsport-en till ett absolut lugn mitt i Granadas stadsliv, kan man också hänga en önskning i önsketrädet – men kom ihåg att inte berätta den för någon, för då slår den inte in. Att önska och drömma sig bort kan man också göra i sängarna som påminner mer om skandinaviska kvalitetssängar än om traditionella spanska träsängar.

Familjekänsla
Lugnet och den privata känslan präglar hela vist-elsen. Varken dagtid eller nattetid hörs ljud från den omkringliggande staden, och inte heller från andra gäster. Det är först vid frukosten, som serveras i hotellets källarvalv, som man inser att det faktiskt bor andra gäster på hotellet. Här sitter man längst ett stort långbord och även om man inte tycker om att dela bord med okända människor, speciellt kanske inte frukosten, så bidrar atmosfären till en familjär stämning istället för främlingskap.

Känsla av ingen annan
På samma sätt som man inte märker av andra gäster, förutom vid frukost, känner man inte heller närvaro av hotellets personal. Detta kan vara en nackdel om man har en kort fråga eller vill ha t ex en extra handduk. Innan någon dyker upp i receptionen, som oftast verkar obemannad, så kan det ta hela fem till tio minuter. Men säkerheten är inte låg för det, för ingen kommer in genom porten innan man först presenterat vem man är och vilket rum man bor i genom den kamerabesedda porttelefonen, och porttelefonen besvaras direkt, dygnet runt.

Lugn oas
Gar-Anat Hotel de Peregrinos är en oas som andas lugn och harmoni med ett inslag av modernitet. Söker man uppassning och 24-timmars service rekommenderas inte detta hotell. Är man istället ute efter en fridfull tillvaro och tysthet är detta ett hotell var stressen inte kommer in genom den tjocka och lilla träporten.
Gar-Anat Hotel de Peregrinos
Singelrum: 69 euro – 90 euro.
Dubbelrum: 92 euro – 159 euro.
Dubbelrum deluxe: 105 euro – 179 euro.
Svit: 140 euro – 242 euro.
Frukost inkluderat.
Adress: Placeta de los Peregrinos, 1, 18009 Granada, Spanien
Tel: 958 225 538
www.hoteldeperegrinos.com

Varje rum är olikt de andra och Leyenda de la Rosa de la Alhambra är dedikerat till Washington Irwing och hans ”Tales of Alhambra”. Berättelsen har tolkats av den spanska poeten Raúl Alonso och inspirerat honom till designen av rummet, i samarbete med Antonío Terrada.
Utsikt från Leyenda de la Rosa de la Alhambra.

Restaurang
Hotellet har ingen egen restaurang, förutom frukostbuffén. Detta är dock inget problem för Granada är fullt av restauranger och barer, och de lever fortfarande efter praxisen att till varje glas vin eller öl serverar man alltid en tapa, och de är större än på Costa del Sol. Så fråga personalen så tipsar de gärna om en restaurang i er smak.

Parkering
Jag rekommenderar inte att man för det första förväntar sig att hotell Gar-Anat har en ledig parkeringsplats om man kommer med bil, för de har bara två parkerings-platser som kan nyttjas av gästerna. För det andra så ligger dessa två platser i längst ned och längst in ett annat hotells parkeringshus, och för att ta sig dit måste man först köra på de smalaste vägarna mellan de tätliggande granadahusen, och sedan måste man ta sig ned till det sista parkeringsplanet, i det väldigt smala parkeringshuset var en del av väggarna är gummiklädda för att bilarna inte ska repas mot väggarna i kurvorna.

Festival i Granada
Den internationella festivalen för dans och musik i Granada, Festival Internacional de Música y Danza de Granada, fyller 60 år i år. Mystik och känsla genomsyrar festen där artister, orkestrar, dansare och besökare fyller Granada med liv och rörelse under festivaldagarna. Festivalen har sitt unika fäste i Alhambra, men utökas under dagarnas lopp till hela staden. Besökarna bjuds på flamenco och balett. Opera och symfonier. Sång och spel. Även de yngsta får njuta av festligheterna då det hålls speciella framträdanden för barn och ungdomar.
Festivalen börjar den 24 juni och avslutas den 14 juli. Information om biljettköp finns på www.granadafestival.org

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.