Ryssarna – maffior eller mönsternykomlingar?

Ryssarna - maffior eller mönsternykomlingar?

I andra delen av vår miniserie om olika människor på Costa del Sol tar vi en närmare titt på ryssarna. Var bor de, och vem är det som köper alla stora bilar?

Sedan kommunismens fall i början av 90-talet har ryssarna kommit att bli allt rikare och fått större möjligheter att lämna landet. De flesta, som väljer att resa ifrån Ryssland väljer att resa till Europa, och många av dem har valt att slå sig ned i Spanien. Det har lett till att det idag bor ca 250 000 rysktalande personer i Spanien, och ca 140 000 av dem kommer från det nuvarande Ryssland. Av dessa bor ca 45 procent i Andalusien.

Historien
I mitten av 1990-talet kommer den första vågen av ryssar, de vill komma ifrån det ryska systemet och söker efter ett bättre liv. Gorbatjov har, i takt med att de tidigare sovjetländerna fått deras självständighet, öppnat upp för möjligheten att få komma in i EU. Det är främst unga, mellan 25 och 30 år, som kommer till Spanien för att arbeta, så att de kan skicka hem pengar till sina fattiga familjer i Ryssland.
De unga vuxna integreras snabbt i samhället, ibland sker genom deras arbeten men ibland också genom att de gifter sig med spanjorer. Det är orsaken till att ryssarna idag är så välintegrerade i det spanska samhället, och att det i Spanien också bor andra generationens ryssar. Idag har finanskrisen hämmat inflyttningen lite, och enligt den spanska statistiska centralbyrån, INE, har immigrationen av ryssar minskar från hela 6 600 till ca 5 000 under perioden 2006 till 2009.

De välintegrerade ryssarna
Tania Serebrianska är vice ordförande i den ryska föreningen, Málaga Rusa. Här har ryssarna i Andalusien möjlighet att få hjälp med uppehållstillstånd, boende och med att förstå Spaniens lagar och regler. Málaga Rusa startades för tre år sedan, då behovet av hjälp hade vuxit sig så stort att det var tvunget att göra någonting för att hjälpa de ryssar som inte förstår spanska, och som har svårt att ta sig fram i det spanska systemet.
Tania flyttade själv till Andalusien för nio år sedan då hon ansåg att hennes lön inte kunde rättfärdigas med arbetsbördan i Ryssland. Därför tog hon chansen och flyttade till Costa del Sol, för att få ett bättre liv, samt tjäna en lön som motsvarade hennes arbetsinsats.
”Jag kom hit för att skapa mig en bättre tillvaro. Båda mina föräldrar är läkare, så vi hade det bra när jag var liten. De kan dock inte använda sina utbildningar utanför Ryssland, så med hänsyn till det, kommer de inte kunna komma hit”, berättar Tania.
Själv undervisar Tania, engelska till ryssar och ryska till de ryska barnen som vuxit upp med spanska som modersmål och ryska som andra språk.
Tania menar att det är den ryska inställningen till livet i allmänhet och till arbete i synnerhet, som har gjort att de har tagits emot så bra i Spanien, och att de därför har valt att stanna.
”Ryssarna har alltid varit vana vid att arbeta hårt, också här i Spanien. Det skulle ju tjänas pengar både till dem själva och till familjen därhemma. Den hårda arbetstraditionen har hjälp till med integrationen då ryssar inte är rädda för att kämpa för att få en plats i ett nytt samhälle.”

Det dåliga ryktet
Den första träffen man får vid en snabb sökning på Google med ”Russians on Costa del Sol” visar någonting om ryska gangsters. Det är svårt att säga ryss utan att tänka på KGB, gansters och korruption. Siffror visar på att Ryssland fortfarande ligger i botten av det internationella korruptionsindexet., CPI.
Trots Dmitrij Medvedevs fördömande av korruption och löften om att minska den när han tillträdde som president 2008, har det inte skett någon nämnvärd förändring. Under 2008 hade Ryssland 2,1 poäng av 10, vilket ledde till en placering som nummer 147 av 180 länder som deltog i undersökningen. Förra året hade de fortfarande på 2,1 poäng, men låg då på plats 154 av 178 länder. Som jämförelse ligger Spanien på plats 30 med 6,1 poäng, och Sverige ligger i toppen med 9,2 poäng precis efter Danmark, som delar förstaplatsen tillsammans med Nya Zeeland och Singapore med 9,3 poäng.
Även om det skulle tyda på att ryssarna inte har så stor tilltro till auktoriteten som européerna, tror inte Tania Serebrianska att den ryska maffian finns i Spanien.
”Den ryska maffian är en illusion i Spanien. Den har skapad av polisen så att de har någonting att lägga fram när de fångar en brottsling”, berättar Tania och fortsätter:
”Det är svårt att få visum, och de kontrollerar ens brottsregister innan man får lov att komma in i Spanien”.
En annan orsak till att ryssarna har svårt att komma undan sitt dåliga rykte kan skyllas på att, när de får pengar, vill de gärna visa upp det för omvärlden. Tania tror att det beror på att det gick så fort för ryssarna att få tillgång till pengar, och inte som när det kommer till européer, som har haft en förmögenhet att förvalta över en längre tidsperiod.
Det är dock på väg att förändras, och ryssarnas ovana att visa upp sig håller på att avta, menar Tania.
Men tar man en sväng förbi Puerto Banús ser man dock tydligt att tendenserna ännu inte avtagit helt och hållet.

Det rika livet i Puerto Banús
Magasinet Tout riktar sig till den ryska eliten på kusten. De flesta har bosatt sig i Marbella och i Puerto Banús. Här finns det bilhandlare av alla de dyra märkena och butikerna doftar elegans.
Ägaren av Tout, Masha Belozerskaya, berätt-ar att ryssarna i Puerto Banús började som massturism, men att fler och fler kände för att bosätta sig där.
”Ryssarna har förstått att Puerto Banús är den bästa platsen, med det bästa vädret och med den bästa omgivningen”. Underförstått, att det idag också finns möjlighet att leva ett lyxigt liv som ryssarna har råd med.
I Puerto Banús ser man inte att ryssarna har blivit mer jordnära och Tania Serebrianska beskriver dem också som några som går runt med näsan i vädret. Det samma gäller en rysk kvinna som arbetar med att integrera utlänn-ingar i Benalmádena. Hon kan inte heller tänka sig att bo i Marbella eller i Puerto Banús på grund av hennes landsmäns arroganta beteende.
Hittills verkar det som att det är de få ryssar som kommer hit och skryter med sina pengar, vilket skapar en föreställning om hela befolkningsgruppen på Costa del Sol. Detta trots att det inte stämmer överens med verkligheten helt och hållet, då det bor omkring 60 000 ryssar utmed kusten – och långt ifrån alla kör omkring i dyra sportbilar, eller hänger ute på piren klädda i guldkläder och med Gucci väskor.

Av Jeppe Schjødt

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.