Gatans konst Street art – gatans konst

Gatans konst Street art – gatans konst


Under de senaste åren har street art som fenomen utvecklats och fyller idag en stor del av gatubilden i alla större städer.
Men vad är det egentligen?

I Andalusien kan du hitta gatukonst av hög kvalitet, bara du vet vart du ska gå och vad du ska titta efter.

Följ med på en upptäcktsresa i gatukonstens värld och på jakt efter den tillfälliga och okontrollerade konsten runt om på Granadas gator och torg.
På ett torg i skuggan av ett apelsinträd får jag syn på en liten pojke som sitter med händerna i knät och med en nedslagen blick. Vid sidan om honom står en äldre man och spelar fiol och riktar en mörk blick mot mig. Ovanför dem står det skrivet: ”En qué estamos creyendo?” (Vad tror vi på?). Det ger uttryck för en av livets stora frågor, och så är det street art. Graffiti är nämligen inte längre bara graffiti.

Vad är street art?
Street art, graffitikonst eller neograffiti – de många namnen säger mycket om detta fenomen, som generellt kan vara svårt att definiera och avgränsa. Street art är en vidareutveckling av graffitin, som i sin tur har sitt ursprung i New Yorks hiphop-musikmiljöer. Graffiti användes, och används fortfarande idag, huvudsakligen till att markera territorier mellan rivaliserande gäng. Under 1980 talet började åtskilliga konstnärer att söka sig bort från denna miljö. Det handlade inte längre om att markera sina territorier, utan det handlade om att föra ut sitt egna personliga budskap. Street art konstnärerna skilde sig från de traditionella graffitimål-arna genom att skapa nya och annorlunda grafiska former och bilder samt att de på det sättet även drog sig undan från den klassiska graffitiskriften. Street art är tillfällig, kreativ och intelligent konst i det offentliga rummet och det ska inte förväxlas med territoral graffiti, skadegörelse eller kommersiell konst.
Med tanken av att en bild säger mer än tusen ord använder street art konstnärerna ofta ikoner eller symbolers visuella språk för att tala direkt till åskådarnas känslor. Street art kan vara ett roligt inslag i nutidens samhälle eller så kan det ha ett dolt budskap. Det kan både vara någonting som är politiskt, socialt eller personligt, och konstnären kan både använda en hel byggnad eller endast ett litet hörn för att föra ut sitt budskap.

Street art som konst
Street art har ett speciellt konstforum som skiljer sig på speciellt en punkt från konst såsom vi annars känner till den. Tristan Manco, som själv är street art konstnär, har skrivit boken ”Street Logos” vari han berättar att det helt speciella med street art är den okontrollerade och tillfälliga aspekten: ”Gallerier, magasin och butiker är kontrollerade rum. Graffitikonst är okontrollerat, men talangen och energin, som kommer därav, är allt för tilltalande för att ignoreras”. Street art är inte konst som kan placeras i ett stängt rum som till exempel ett galleri, istället försöker graffitikonstnären att göra sin konst till en del av det offentliga rummet i staden. Street art kan försvinna bara två dagar efter att det målades, eller så kan utseendet förändras på grund av väder och vind. Därför ska gatukonsten njutas i ögonblicket, för man vet aldrig om man kan komma tillbaka och njuta av det igen. Street art konstnärerna arbetar utifrån en inställning om att konsten är fri och att stadens offentliga rum tillhör alla. Även om man naturligtvis kan vara oense om konstnärernas självproklamerade rätt till att måla på stadens väggar och murar, och att det utan tvivel finns en rad problem kopplat till graffitikonsten, så är det just i den paradoxen, mellan det lagliga/kontrollerade och det olagliga/okontrollerade, som gatukonsten står som allra starkast. Man kan fråga sig själv om konsten skulle existera, eller om budskapen skulle uppfattas lika starkt, om det var lagligt? Faktum är att gatukonstnärerna oförtröttat fortsätter sitt arbete trots myndigheternas försök att stoppa dem, och varför inte njuta utav den, när den nu är där den är – helt gratis i omgivningen som vi annars sällan får njuta av konst i.

På upptäcktsfärd efter konsten
Berlin, London och Paris är kända för att vara europeiska storstäder med hög kvalitet på street art. Street art har blivit en turistattraktion, men det speciella med fenomenet är att det dyker upp, även om man inte medvetet letar efter det, och när man väl har fått syn på det, ser man det plötsligt över allt. I Spanien är det speciellt Barcelona och Madrid som är kända för sin gatukonst, men den finns även i Andalusien, var särskilt en konstnär har satt sin prägel på gatukonstens scen. ”El Niño de las Pinturas”, som Raul Morales kallar sig, bor i Granada, var hans konst går att hitta i hela staden. Han målar inte bara på gatan, utan blir även inbjuden till att skapa verk till galleriet Underwood Ink. Men det är och förblir gatorna som skapar den viktigaste ramen för El Niños konst. Om du vill se några av hans verk i deras rätta miljö rekommenderas en promenad genom Granadas gamla stadsdel ”Realejo” runt omkring Calle Molinos. Här hittas El Niños konst bokstavligen på varje gatuhörn. Allt som oftast består den av berättelser om människor, och berättelserna får stöd av mer eller mindre dolda politiska budskap som till exempel: ”el mundo está oscuro…ilumina tu parte…” och ”y el tiempo se acaba…y la vida no espera…”. Hans verk är lätta att känna igen och är oftast porträtt av barn eller gamla människor, som i regel har målats i brunaktiga nyanser.
För att hitta street art är det en bra idé att bege sig en liten bit bort från städernas stora gator. Ofta hittar man konsten på mer avsides gator och gränder, av den simpla anledningen att konstens ofta får leva kvar längre där under en längre tid. Håller man ögonen öppna för konsten runtomkring sig kommer man plötsligt att lägga märke till att det ofta finns små figurer eller signaturer överallt och att man plötsligt kan börja känna igen en enskild konstnärs verk.

Gatukonsten har spridit sig och finns i alla städer. Nya konstnärer tillkommer och gatubilden förändras hela tiden. Så håll ögonen öppna för konsten runtomkring dig, både de små och de stora, och njut av den i det öppna rummet så länge den finns där. Kanske du hittar den precis runt husknuten.
 

Av Camilla Sønderskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.