La Sueca – och så är det Alla hjärtans dag igen

La Sueca – och så är det Alla hjärtans dag igen

Som alla vet så ”firar” vi denna dag varje år den 14 februari.
När jag gick i skolan, nu snackar vi någon gång på mellanstadiet, kommer jag ihåg att det något år var väldigt inne att ge dem man tyckte bäst om – killen man var kär i, bästa kompisen, tjejgänget, egenritade Alla hjärtans dagskort. Vi fick till och med lektionstid att rita dessa kort, vilka oftast såg mer eller mindre likadana ut; några illa ritade hjärtan med röda kanter, lite taskigt ifärgade, kanske med en rosa färg som skar sig riktigt ordentligt med det röda. Sedan kom vi alla överens om att man skulle lägga korten i varandras skolbänkar, vi hade sådana där pulpeter med förvaringsutrymme i, när ingen annan såg, lagom till Alla hjärtans dag. När det väl var den 14 februari och alla kom till skolan var det ju jättespännande, och nästan lite tävling kring det, att se hur många hjärtekort man hade fått. Jag fasade alltid för detta tillfälle. Tänk om man inte fick ett enda kort.
Så vad är Alla hjärtans dag? Är det en dag när vi enligt konstens alla regler uppvaktar vår respektive? Pappor som kommer hem från jobbet med blommor till mammor, nyförälskade flickor blir utbjuden på middag av nyförälskade pojkar, farmor och farfar sitter i var sin gungstol och sträcker sig över till varandra och ger varandra en puss på kinden framför brasan i den öppna spisen. Åh så romantiskt. Åh så stereotypt. Men åh så många som drömmer om att bli uppvaktade just denna dag.
Jag önskar, att i stället för spendera denna dag två och två, man och kvinna, kvinna och kvinna, man och man, att vi gör det alla tillsammans. Nästan som en vänskapsjulafton där vi träffas, äter gott, dricker gott och kanske ger varandra en liten ros eller en liten present – det kan ju vara ett par strumpor från H&M, så blir det inte så dyrt, men för att inte frångå traditionen helt. Genom att samlas tillsammans så blir ingen utanför, ingen behöver återuppleva känslan av en tom pulpet när man kom till skolan på Alla hjärtans dag.
Jag ställde frågan på Facebook, vad människor vill göra på Alla hjärtans dag. Många svarade att de bara vill mysa ned hemma i soffan med människor de tycker om. Så låt oss göra det, tillsammans! Vi avslutar vänskapsjulaftonen med att hyra romantiska filmer, gärna en film som kan bli tradition, kanske Notting Hill med Julia Roberts, och så får den bli Alla hjärtans dag Kalle Anka.
Men kom ihåg, tanken är att ingen ska sitta ensam, blanda familj och vänner – delad glädje är dubbel glädje.

Så varför har vi en dag som vi kalla Alla hjärtans dag?
Jo, som många vet är det firandet av helgonet Sankt Valentin och sägnen
säger att det började inom den katolska kyrkan i slutet av 400-talet. Men egentligen vet man inte vem Valentinius (Sankt Valentin) var, det talas om olika martyrer som hade det namnet århundradena innan, en av dem lär ha återgett synen för sin fångvaktares dotter – mycket romantiskt.
Sedan finns en annan gren, som kanske är mer naturlig, och det är att man under medeltiden hade en föreställning om att många fåglar sökte och fann sin partner i februari inför parningssäsongen, vilket kanske har inspirerat flickor och pojkar.
I England och Frankrike blev det sedvanligt att skriva kärleksbrev till varandra under medeltiden och Valentindagen blev en festdag för ungdomar och kärlek och på 1800-talet blev det populärt med tryckta romantiska Valentinkort.
I Sverige var firandet mycket sparsamt fram till 1960-talet då det började uppmärksammas med influenser från USA och lanserades av kommersiella skäl, men det var inte förrän på 1990-talet som Alla hjärtans dag fick någon större uppmärksamhet och plats i almanackan.

I Spanien liknar festligheterna mycket de som hålls i Katalonien den 23 april på La Diada de Sant Jordi, då männen ger rosor till sina älskade och kvinnorna ger en bok till sina. Seden att ge rosor har man kunnat spåra till medeltiden, medan att ge böcker började 1923 när en bokhandlare ville hedra den nästan samtida avlidna Cervantes och Shakespeare.

 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.